Ο Δήμος εκχωρεί την υποχρέωσή του να παράγει κοινωνική πολιτική

Της Δήμητρας Αθανασίου, κοινοτικής συμβούλου Νέας Φιλαδέλφειας

Την 7/ 5/ 2020 συνεδρίασε το Κοινοτικό Συμβούλιο της Νέας Φιλαδέλφειας μέσω τηλεδιάσκεψης για να γνωμοδοτήσει στο θέμα: «Σύναψη προγραμματικής σύμβασης του Δήμου με τη Μητρόπολη Ν. Ιωνίας και Φιλαδέλφειας, παραχώρηση δημοτικού οικοπέδου στην πλατεία Μουστακλή για την ανέγερση Παιδικού Βρεφικού Σταθμού». Η απόφαση ελήφθη με ισοψηφία 5 υπέρ και 5 κατά (σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας των Κοινοτήτων σε περίπτωση ισοψηφίας πλειοψηφεί η γνώμη του Προέδρου).

Ως κοινοτική σύμβουλος της Παράταξης «ΔΥΝΑΜΗ ΠΟΛΙΤΩΝ» νιώθω επιβεβλημένη την ανάγκη να ενημερώσω τους πολίτες της Νέας Φιλαδέλφειας ότι η παράταξη του δημάρχου επέλεξε εν μέσω πανδημίας, με μέτρα απαγόρευσης συνάθροισης σε ισχύ και χωρίς να συντρέχουν εμφανείς λόγοι βιασύνης, μια σύμβαση που θα ρυθμίσει έναν τομέα της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου για τα επόμενα 50 χρόνια!

Χωρίς να δοθεί η δυνατότητα να πάρουμε ενημέρωση και απαντήσεις:

  1.  Εάν έχουν γίνει ενέργειες και αν εξαντλήθηκαν οι δυνατότητες ανεύρεσης χρηματοδότησης ώστε η υλοποίηση του έργου να γίνει από το Δήμο.
  2. Αν θα υλοποιηθεί ή θα αξιοποιηθεί μέρος της υπάρχουσας μελέτης του Δήμου (η οποία προβλέπει 67 θέσεις βρεφών και νηπίων, ενώ στη σύμβαση αναφέρονται 100)
  3. Αν η πρόσβαση των παιδιών θα είναι δωρεάν (στους δημοτικούς σταθμούς της πόλης μας μέχρι σήμερα είναι δωρεάν)
  4. Αν οι υφιστάμενοι παιδικοί σταθμοί στην περιοχή (Δημοτικός παιδικός σταθμός 25ης Μαρτίου, Εκκλησιαστικός παιδικός σταθμός Αλεξανδρείας) θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους ή θα μεταφερθούν στον νέο.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, όσο και οι γνώμες και οι προβληματισμοί που διατυπώθηκαν κατά τη συζήτηση επιβεβαιώνουν απόλυτα πόσο άστοχη ήταν η επιλογή του χρόνου και του τρόπου λήψης απόφασης.

Από την πρώτη στιγμή ζητήσαμε την απόσυρση του θέματος και τη συζήτησή του όταν οι αντικειμενικές συνθήκες επιτρέψουν μια δημόσια και ουσιαστική  διαβούλευση.

Οι τροπολογίες της τελευταίας στιγμής (για τη διάρκεια της Σύμβασης και την δωρεάν πρόσβαση των παιδιών από την πλευρά του Δήμου) προκειμένου να εξασφαλιστεί μια νομότυπη απόφαση, αν μη τι άλλο δείχνουν ότι από τη διοίκηση του Δήμου δεν έχει γίνει ο απαιτούμενος έλεγχος της σύμβασης προς όφελος του Δημοσίου συμφέροντος και εκτελούνται προειλημμένες αποφάσεις και σχεδιασμοί.

Άλλωστε το επιχείρημα ότι «κάποιου του χαρίζανε γάιδαρο και τον κοίταγε στα δόντια» που ακούστηκε από κοινοτικό σύμβουλο της πλειοψηφίας, δείχνει ότι επιλογή είναι η εκχώρηση της υποχρέωσης που έχει ο Δήμος να παράγει κοινωνική πολιτική.

Πενήντα (50) μέρες έχουμε υποστεί τον εγκλεισμό αναλαμβάνοντας την ατομική μας ευθύνη για το κοινό καλό.

Το επόμενο στάδιο της διαβούλευσης είναι η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που θα αποφασίσει τη σύναψη ή όχι της σύμβασης. Ας πάρουν την ατομική τους ευθύνη όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι να γίνει δημόσια συνεδρίαση με ουσιαστικό διάλογο, με συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων και των δημοτών, στο όνομα των οποίων γίνονται όλα και ας εξευρεθεί η καλύτερη λύση για την πόλη.

ΓΙΑ ΤΗ «ΔΥΝΑΜΗ ΠΟΛΙΤΩΝ»

Η ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ

Η μακέτα είναι από την έτοιμη μελέτη που άφησε παρακαταθήκη η δημοτική αρχή της Δύναμης Πολιτών για την ανέγερση Βρεφονηπιακού Σταθμού στην Πλατεία Μουστακλή.

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *