Αντί προσλήψεων… μετακινήσεις του προσωπικού της καθαριότητας των ΟΤΑ

Έντονη αντίδραση της ΠΟΕ-ΟΤΑ, που ζητάει μονιμοποίηση των σχολικών καθαριστριών και των συμβασιούχων καθαριστών – Αναδημοσίευση από την Αυγή, της Ηλέκτρας Βισκαδουράκη.

Τραγική ειρωνεία συνιστούν πλέον οι κυβερνητικές δηλώσεις για τη δήθεν στήριξη των εργαζομένων στις υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων και του Δημοσίου, καθώς με την τελευταία Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) δεν ανοίγει ο δρόμος για σταθερό προσωπικό, αλλά για ανακύκληση της ανεργίας. Την ίδια στιγμή, προβλέπεται η μετακίνηση του προσωπικού καθαριότητας των δήμων στις σχολικές μονάδες, τώρα που σταδιακά ανοίγουν, για να υποδεχθούν τους μαθητές. Η διάταξη αυτή έχει προκαλέσει έντονη αντίδραση της ΠΟΕ-ΟΤΑ, που ζητάει μονιμοποίηση των σχολικών καθαριστριών και των συμβασιούχων καθαριστών.

Τι λέει η ΠΝΠ

Συγκεκριμένα, στη διάταξη της ΠΝΠ 90 αναφέρεται ότι «προσωπικό καθαριότητας των Δήμων κατηγορίας Υ.Ε.16, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, μπορεί να διατίθεται και για την καθαριότητα σχολικών μονάδων αρμοδιότητας του οικείου δήμου, κατά το διάστημα λειτουργίας τους, για όσο διάστημα υφίσταται κίνδυνος διάδοσης του κορωνοϊού, και πάντως όχι πέραν της 30ής Σεπτεμβρίου 2020».

Υπενθυμίζοντας ότι «η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι εργαζόμενοί της στάθηκαν στην πρώτη γραμμή του αγώνα, με διάθεση προσφοράς για την προστασία της δημόσιας υγείας και την αποτροπή της εξάπλωσης του κορωνοϊού», η ΠΟΕ-ΟΤΑ καταγγέλλει ότι «η κυβέρνηση βρήκε την ευκαιρία μέσω της ΠΝΠ να καταπατήσει και να ανατρέψει κεκτημένα εργασιακά δικαιώματα θεσμοθετώντας διατάξεις που υπερβαίνουν το αίσθημα προσφοράς των εργαζομένων και τους προκαλούν βάναυσα!».

Πλεονάζον προσωπικό;

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ διαβλέπει ότι το περιεχόμενο των ΠΝΠ εξυπηρετεί εν πολλοίς «αλλότριους σκοπούς», που αποσκοπούν στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητας των δήμων «με συνοπτικές διαδικασίες και με πρόσχημα τις αυξημένες ανάγκες και την έλλειψη προσωπικού».

Ταυτόχρονα, καταγγέλλει ότι, χωρίς να υπάρξει καμία κυβερνητική δέσμευση για μονιμοποιήσεις προσωπικού στις συγκεκριμένες υπηρεσίες των δήμων, με μια ακόμη ΠΝΠ μεταφέρονται «οι εργάτες καθαριότητας από τον οδοκαθαρισμό και την αποκομιδή απορριμμάτων στην καθαριότητα σχολείων, χαρακτηρίζοντάς τους ουσιαστικά και… πλεονάζον προσωπικό!». Σημειωτέον ότι οι σχολικές καθαρίστριες είναι υπέρμετρα αδικημένες, καθώς οι υπηρεσίες τους πληρώνονται με υπέρμετρη καθυστέρηση και με βάση τις σχολικές αίθουσες που καθαρίζουν!

Παρατάσεις των συμβάσεων

Παράλληλα, με την ίδια ΠΝΠ, παρατείνονται έως την 30ή Σεπτεμβρίου του 2020 οι συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου για το προσωπικό καθαριότητας, που υπηρετεί στα κτήρια υπουργείων, των εποπτευόμενων φορέων τους και της ΑΑΔΕ. Σύμφωνα με την ίδια διάταξη, «η παράταση δεν μεταβάλλει τον χαρακτήρα της σχέσης εργασίας, βάσει της οποίας οι εργαζόμενοι προσελήφθηςαν σε αυτές τις θέσεις». Τέλος, ο χρόνος παράτασης των συμβάσεων «δεν προσμετράται στο ανώτατο χρονικό όριο του 24μηνου απασχόλησης, όπως προβλεπόταν στο Π.Δ. 164/2004».

Παρά το αίτημα της ΚΕΔΕ

Τέλος, η κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών δείχνουν να λοιδορούν την απαίτηση των δημάρχων και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) να ανασταλεί η διαδικασία της κινητικότητας, προκειμένου να μην αποψιλωθούν έτι περαιτέρω οι νευραλγικές υπηρεσίες των δήμων. Συγκεκριμένα, με διάταξη της ΠΝΠ παρατείνεται «κατ’ εξαίρεση» και κατά ένα μήνα η έκδοση των αποφάσεων αποσπάσεων και μετατάξεων όσων δημοσίων και δημοτικών υπαλλήλων είχαν εγκριθεί οι θέσεις υποδοχής. Έτσι, αντί για τη νέα τους τοποθέτηση την 30ή Μαΐου του 2020, αυτή μεταφέρεται για την 30ή Ιουνίου του ιδίου έτους.Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρω

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *