Ο «συνοπτικός» θάνατος του πεύκου… upd

«Ένα μεγαλοπρεπές πεύκο που κοσμούσε για δεκαετίες τη γωνία Δεκελείας και Κιλικίας δεν υπάρχει πλέον», έγραψε ο Παύλος Παπαθεοφάνους στη σελίδα του στο facebook, προσθέτοντας ότι πρέπει να αναζητήσουμε τους λόγους για τους οποίους ξαφνικά κόπηκε.

Πραγματικά όποιος δει τις φωτογραφίες καταλαβαίνει ότι η απουσία του πεύκου φτωχαίνει την εικόνα. Είναι ένα από τα στοιχεία που συνθέτουν την εικόνα της προσφυγούπολης στην οποία ζούμε. Μαζί με τις δενδροστοιχίες των κυπαρισιών.

Ασφυκτιούν τα δένδρα σε έναν οικιστικό ιστό που επεκτείνεται, ασφυκτιούν και πεθαίνουν. Χρέος μας είναι τουλάχιστον να τους φερόμαστε όπως αρμόζει σε έναν πνεύμονα οξυγόνου. Ακόμα και στον… θάνατο αυτά τα δένδρα απαιτούν σεβασμό.

Δηλαδή απαιτείται πρακτικό τριμελούς επιτροπής κοπής δένδρων, απόφαση Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και έγκριση Δημοτικού Συμβουλίου.

Το δένδρο προφανώς βρισκόταν σε κατάσταση σήψης. Ίσως να ήταν κι επικίνδυνο. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει όλοι, και πρώτα και κύρια οι αρμόδιοι δημοτικοί άρχοντες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Όταν τα πεύκα και άλλα πολύτιμα και μακρόβια δένδρα γίνονται «εμπόδια» σε μια περίεργη αναπτυξιακή λογική που κυριαρχεί και στην πόλη μας, η τήρηση των στοιχειωδών διαδικασιών είναι κάτι που θα πρέπει να τηρείται ως κόρη οφθαλμού.

Δεν είναι το μόνο πεύκο που κόβεται με συνοπτικές διαδικασίες. Αυτές τις μέρες άλλα 16 πεύκα, 5 ευκάλυπτοι, 1 ακακία και 1 κυπαρίσι (σύνολο 23 δένδρα) πρόκειται να κοπούν για να προχωρήσει ένα αμφίβολο έργο στην πόλη. Άλλο ένα δένδρο έχει… εξαφανιστεί στον πεζόδρομο της Δεκελείας μπροστά από γνωστό κατάστημα της πόλης. Πολλά ακόμη μικρότερα δένδρα έχουν υποστεί κακοποιήσεις σε πολλά εμπορικά σημεία της πόλης.

Δεν θεωρείτε κύριοι της διοίκησης ότι οφείλετε να τηρείτε τουλάχιστον τις στοιχειώδεις διαδικασίες που προβλέπονται; Δεν θα πρέπει να επιδεικνύουμε τον απαιτούμενο σεβασμό στα δένδρα που συνθέτουν τον χαρακτήρα της πόλης μας, ακόμα και στον θάνατό τους;

UPDATED 23.00, 30/4/2020

Αποκατάσταση ενός λάθους εκ παραδρομής

Εκ παραδρομής αποδώσαμε στον αντιδήμαρχο Πρασίνου σχόλια του συνονόματού του υπαλλήλου του Δήμου Σπύρου Γραμμένου. Ζητάμε συγγνώμη και από τους δυο.

Αφαιρέσαμε τη σχετική παράγραφο, από το παραπάνω κείμενο και αφήνουμε άθικτο το υπόλοιπο κείμενο.

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *