Οι επιλεκτικές… ευαισθησίες του κ. δασάρχη

Το να εκδίδει ένας δασάρχης έγκριση για εκτεταμένη επέμβαση εντός δασικής έκτασης δεν είναι και το πιο φυσιολογικό πράγμα. Ιδιαίτερα όταν μιλάμε για αστικό πράσινο, το οποίο είναι τόσο πολύτιμο και είδος εν ανεπαρκεία.

Η πρόσφατη «Πράξη πληροφοριακού χαρακτήρα» που εξέδωσε ο Δασάρχης Αθηνών για να νομιμοποιήσει εκ των υστέρων τις επεμβάσεις της κατασκευαστικής εταιρείας Intrakat επί του Άλσους Νέας Φιλαδέλφειας δεν είναι όμως η πρώτη ενέργεια του συγκεκριμένου λειτουργού που αφορά την μοναδική αυτή δασική έκταση. Στο πρόσφατο παρελθόν ο κ. δασάρχης έχει επιδείξει μια περίεργη συμπεριφορά απέναντι στο δάσος της πόλης μας.

Ένα δάσος, το οποίο για δεκαετίες είχε υποστεί πολλές αυθαίρετες επεμβάσεις, οι οποίες διατηρήθηκαν με την ανοχή του ίδιου αυτού ανώτατου λειτουργού μέχρι και την περίοδο της προηγούμενης δημοτικής αρχής. Τομή στη συμπεριφορά απέναντι στο άλσος ήταν η ψήφιση του Νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου Αττικής (Ν.4277/2014), με το οποίο το Άλσος χαρακτηρίστηκε Μητροπολιτικό Πάρκο και ένα τμήμα του περίπου 6 στρεμμάτων παραχωρήθηκε για τις ανάγκες του νέου γηπέδου της ΑΕΚ.

Από εκεί και πέρα ξεκίνησε μια διελκυστίνδα ενεργειών στο Άλσος που μοναδικό γνώμονα είχαν την εξυπηρέτηση των σχεδίων κατασκευής του νέου γηπέδου.

Ο ίδιος αυτός δασάρχης, ο οποίος δεν διατύπωσε καμιά αντίθεση στην παραχώρηση τμήματος του Άλσους για τις ανάγκες κατασκευής ενός ιδιωτικού έργου, «θυμήθηκε» όλες τις αυθαιρεσίες που υφίσταντο επί δεκαετίες στο Άλσος και απαίτησε την καθαίρεσή τους. Παρότι η δημοτική αρχή Βασιλόπουλου με ενέργειές της κατόρθωσε να αποκτήσει το Άλσος ολοκληρωμένη διαχειριστική μελέτη την οποία συνέταξαν οι αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες (ίσως το πρώτο δάσος που προσαρμόστηκε στη δασική νομοθεσία) και ξεκίνησε να ξηλώνει αυθαίρετες κατασκευές, ο δασάρχης δεν σταμάτησε να πιέζει τον Δήμο. Ακόμη και όταν ξεκίνησε ένα μεγάλο έργο ανάπλασης του Άλσους με φυτεύσεις χιλιάδων δένδρων, εδαφοτεχνικές βελτιώσεις και άλλες χρηστικές παρεμβάσεις, ο Δήμος βρέθηκε στο στόχαστρο. Αποκορύφωμα η βίαιη απομάκρυνση του αμαξοστασίου του Δήμου που βρισκόταν επί 40 χρόνια στην άκρη του Άλσους και μάλιστα με τις μπουλντόζες του ίδιου του εργολάβου που έκανε τις εργασίες στο γήπεδο.

Δεν σταμάτησε όμως η εχθρική συμπεριφορά του κ. δασάρχη απέναντι στο Δήμο, ακόμα και μετά την απομάκρυνση του αμαξοστασίου. Με έγγραφό του δεν ενέκρινε την κατασκευή ενός αναψυκτηρίου εντός του Άλσους, στερώντας τους επισκέπτες και περιπατητές από τη δυνατότητα να μπορούν να απολαύσουν τη βόλτα στο δάσος. Είναι χαρακτηριστικό ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή προχώρησε ήδη από το 2015 στην κατεδάφιση του παλαιού Κενταύρου, που είχε αυθαίρετα επεκταθεί και είχε κριθεί κατεδαφιστέος και είχε σχεδιάσει ένα μικρό αναψυκτήριο σύμφωνα με τις υποδείξεις της Διεύθυνσης Δασών. Μάλιστα αυτό το σχέδιο είχε λάβει αδειοδότηση από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής, την Δ/νση Περιβάλλοντος, την Εφορεία Αρχαιοτήτων. Κι όμως ο δασάρχης αφού άφησε να περάσει ένας χρόνος από την υποβολή του αιτήματος του Δήμου, χωρίς να απαντά, τελικά απέρριψε την κατασκευή του αναψυκτηρίου, αναγκάζοντας το Δήμο να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας (διαβάστε: Στο Συμβούλιο Επικρατείας προσέφυγε ο Δήμος ζητώντας την έγκριση του νέου αναψυκτηρίου στο Άλσος).

Αυτός ο δημόσιος λειτουργός, ο οποίος δεν έδωσε την έγκρισή του για την κατασκευή ενός αναψυκτηρίου 120 τ.μ. (στη φωτογραφία το αναψυκτήριο, όπως το έχει σχεδιάσει η τεχνική υπηρεσία του Δήμου) σε χώρο όπου προϋπήρχε και παραμένει κενός, χωρίς δένδρα, στερώντας από τον Δήμο μια πηγή εσόδων που θα συνέβαλλε στη συντήρηση του Άλσους και από τους επισκέπτες ένα χώρο όπου μπορούν να ξεκουραστούν και να πιούν ένα ποτήρι νερό, αυτός λοιπόν ο ίδιος δεν έχει κανένα πρόβλημα να δίνει την έγκρισή του σε έναν εργολάβο να εγκαταστήσει εργοτάξιο εντός του Άλσους σε έκταση 1.410 τ.μ. και να κόψει 23 δένδρα!

Αποδεικνύοντας τελικά ότι το καθεστώς των εργολάβων και των μεγαλοεπιχειρηματιών στη χώρα μας καλά κρατεί, βρίσκοντας πρόθυμους δημόσιους λειτουργούς στα σχέδιά τους…

Γιώργος Κατερίνης

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *