Η παρουσία του Περικλή Κοροβέση στην πόλη μας -video

Ο Περικλής Κοροβέσης, ο άνθρωπος που κατήγγειλε τα βασανιστήρια της χούντας κι έγινε αφορμή για τη διεθνή καταδίκη της, δεν ήταν μόνο ένας γνωστός αγωνιστής της Αριστεράς και δημοσιογράφος. Ήταν ένας βαθύτατος γνώστης και μελετητής του πολιτισμού. Με αυτή του την ιδιότητα βρέθηκε στην πόλη μας πριν δυο χρόνια, στις 7 Μαΐου 2018, για να συμμετάσχει σε ένα σεμινάριο για την τέχνη και τον πολιτισμό με θέμα: «Οι ρίζες και τα φτερά του λαϊκού πολιτισμού και η σχέση του με το δυτικό πολιτισμό». Ήταν μια από τις πολλές εκδηλώσεις που οργάνωσε το ΠΠΙΕΔ.

Το βίντεο του Μπάμπη Βαρούτη είναι ένα πολύτιμο αφιέρωμα στη μνήμη του σπουδαίου αυτού ανθρώπου που έφυγε από τη ζωή.

Μαζί με τον Περικλή Κοροβέση στην εκδήλωση αυτή ήταν ο σκηνοθέτης Νίκος Αλευράς, ο μελετητής του ελληνικού τραγουδιού Παναγιώτης Κουνάδης και ο αρχιτέκτονας – ερευνητής Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας Αλέξης Καπόπουλος.

Αγωνιστής της Αριστεράς και της δημοσιογραφίας

Αντιγράφουμε το βιογραφικό του Π. Κοροβέση από την Εφημερίδα των Συντακτών, στην οποία συμμετείχε από την πρώτη στιγμή ως συνεταιριστής και αρθρογράφος:

Ο Περικλής Κοροβέσης γεννήθηκε στις 20 Ιουλίου 1941 στο Αργοστόλι Κεφαλληνίας. Σπούδασε Θέατρο με τον Δημήτρη Ροντήρη, σημειολογία με τον Ρολάν Μπαρτ και παρακολούθησε μαθήματα των Πιερ Βιντάλ-Νακέ, Μαρσέλ Ντετιέν, Κορνήλιου Καστοριάδη και άλλων στο Παρίσι. Από μικρή ηλικία μετείχε στο μαχητικό δημοκρατικό κίνημα της Αριστεράς. Φυλακίστηκε και βασανίστηκε επί Χούντας.

Συγγραφικό έργο

Το πρώτο και πιο γνωστό του βιβλίο είναι οι «Ανθρωποφύλακες» (1969), όπου περιγράφονται τα βασανιστήρια στα οποία προέβαινε η Χούντα των Συνταγματαρχών και η προσωπική του εμπειρία. Αρχικά κυκλοφόρησε κρυφά, αλλά αργότερα μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες.

Έκτοτε έχει δημοσιεύσει και άλλα βιβλία, όπως «Αριστερή Ανακύκλωση», «Παράπλευρες καθημερινές απώλειες», «Γυναίκες ευσεβείς του πάθους», «Η πολιτική βία είναι πάντοτε φασιστική», «Στο κέντρο του περιθωρίου», κ.ά.

Εκτός από πεζά, έχει συγγράψει και θεατρικά (πχ. Tango Bar), αλλά και παιδικά έργα.

Αρθρογραφία

Έχει εργαστεί ως αρθρογράφος στις εφημερίδες «Ελευθεροτυπία», «Η Εποχή» και στην «Εφημερίδα των Συντακτών». Επίσης, έχει συνεργαστεί με διάφορα περιοδικά, πολιτικά ή λογοτεχνικά, όπως η «Γαλέρα» και ο «Σχολιαστής».

Πολιτική

Το 1998 εκλέχθηκε δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Αθηναίων, με το συνδυασμό του Λέοντα Αυδή (ΚΚΕ).

Ο Περικλής Κοροβέσης υπήρξε βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στο ξεκίνημά του. Συγκεκριμένα το 2007 εκλέχθηκε στην Α΄περιφέρεια Αθηνών. Μετείχε στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής και ήταν μέλος της Διπλωματικής Αντιπροσωπείας για τη φιλία και συνεργασία με τα κοινοβούλια της Γεωργίας, της Νότιας Αφρικής και Σουηδίας. Το 2009 αποχώρησε από το κόμμα.


Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *