Ο «Φιλόδημος» βαφτίζεται «Αντ. Τρίτσης» κι ο Θεοδωρικάκος μεθοδεύει πελατειακές χρηματοδοτήσεις στους Δήμους

Ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της Ηλέκτρας Βισκαδουράκη, από την Αυγή.

Στις θολές γραμμές των οριζόντων πλέει η Αυτοδιοίκηση, τη στιγμή που οι ανάγκες της σε πόρους και προσωπικό είναι κάτι περισσότερο από ανελαστικές εξαιτίας της κρίσης του κορωνοϊού. Κι ενώ η απαίτηση των δημάρχων είναι για άμεση ένεση ρευστότητας, η οποία δεν θα εξαντλείται στην έκτακτη κρατική χρηματοδότηση, που μέχρι στιγμής δεν ξεπερνά τα 20 εκατ. ευρώ, η κυβέρνηση περί άλλων τυρβάζει και ρίχνεται στη μάχη της επικοινωνίας.

Αυτό αποτυπώθηκε και στις χθεσινές ανακοινώσεις του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου παρουσία των υπουργών Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και Ανάπτυξης Αδώνιδος Γεωργιάδη, που εν χορώ αναβάπτισαν το καταργηθέν, από τους ίδιους, πρόγραμμα «Φιλόδημος» και εγένετο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» μια ημέρα μετά την επέτειο θανάτου του ευρείας αποδοχής πολιτικού και δημάρχου Αθηναίων.

Αντιγράφοντας τον «Φιλόδημο»

Έτσι, λοιπόν, ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε χθες -και επανέλαβαν οι υπουργοί Οικονομικών και Ανάπτυξης- πως το νέο πρόγραμμα, που «θα εξελιχθεί από τώρα έως τα τέλη του 2023», θα έχει «διασφαλισμένους πόρους 2,5 δισ. ευρώ» και «εφόσον επιτευχθεί μεγάλη απορρόφηση, υπάρχει δυνατότητα πρόσθετης χρηματοδότησης». Ωστόσο αυτή η εξαγγελία ήταν σε φάση υλοποίησης από το πρόγραμμα «Φιλόδημος».

Σημειωτέον ότι οι πηγές χρηματοδότησης και ο τρόπος εξόφλησης του δανεισμού φαίνεται να παραμένουν ίδια με αυτά που προβλέπονταν στον «Φιλόδημο», διότι, όπως δήλωσαν οι υπουργοί, θα συμμετέχουν η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με 1,5 δισ. ευρώ και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

«Οι χρηματοδοτήσεις θα έχουν τη μορφή αναπτυξιακού δανείου προς τους φορείς της Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού και θα αποπληρώνονται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Εσωτερικών με τη χρηματοδότηση από το υπουργείο Ανάπτυξης» είπαν οι υπουργοί.

Οι νέες προσθήκες…

Το αναβαπτισμένο πρόγραμμα χωρίζεται σε επτά προτεραιότητες που, εάν εξαιρέσουμε κάποιες προσθήκες, είναι πιστή αντιγραφή του «Φιλόδημου».

Οι προσθήκες αφορούν, πρώτον, το σκέλος της προστασίας της ζωής και της δημόσιας Υγείας και ασφάλειας. «Εδώ περιλαμβάνονται δράσεις απόκτησης εξοπλισμού για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, αλλά και κάθε δράση και παρέμβαση για την αντιμετώπιση της πανδημίας» είπε ο Τ. Θεοδωρικάκος. Ακόμη παραμένει η πρόβλεψη για την πολιτική προστασία με ιδιαίτερη έμφαση σε αντιπλημμυρικά έργα.

Δεύτερον, ενώ ο «Φιλόδημος» είχε ειδικές δράσεις μόνον για την αποκατάσταση των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων, στο νέο πρόγραμμα προστίθενται δράσεις για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων και την ανακύκλωση.

Με τις ίδιες δράσεις…

Την ίδια ώρα παραμένουν και στο νέο πρόγραμμα δράσεις για εξοικονόμηση ενέργειας, διαχείριση υδάτων, εγκαταστάσεις ύδρευσης και αποχέτευσης, ψηφιακή σύγκλιση και αναβάθμιση των ψηφιακών υποδομών, ανέγερση σχολικών κτηρίων, αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας, ανέγερση και εκσυγχρονισμό των βρεφονηπιακών σταθμών, όπως και παροχή τεχνικής βοήθειας των δικαιούχων δήμων και Περιφερειών για την εφαρμογή του προγράμματος, που είχε εξασφαλιστεί μέσω του εξειδικευμένου προσωπικού της ΜΟΔ Α.Ε.

Αλήθεια, ποιος φταίει;

Όλα αυτά ανακοινώθηκαν χθες με καθυστέρηση 4,5 μηνών και με τους αιρετούς να λένε στην «Αυγή» ότι «το πρόγραμμα είναι πιστή αντιγραφή του ‘Φιλοδημου’» και να υπενθυμίζουν ότι «ο ‘Φιλόδημος’ ήταν ένα πρόγραμμα που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και έχαιρε αξιοπιστίας και ευρύτατης αποδοχής από εμάς».

Όμως ο Τ. Θεοδωρικάκος επέμεινε και χθες να επαναλαμβάνει ότι δήθεν αναγκάστηκε να καταργήσει τον «Φιλόδημο» επειδή δήθεν δεν υπήρχαν επαρκείς πόροι χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δήθεν έταζε έργα στους δημάρχους άνευ οικονομικού αντικρίσματος. Παρότι ο Τ. Θεοδωρικάκος επιχείρησε και χθες να εμφανιστεί ως ο «ευεργέτης» και εν τέλει ο «σωτήρας» της Αυτοδιοίκησης, υπάρχουν ζητήματα στα οποία δεν απάντησε.

Τι ερωτούν 65 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Καλείται, πάντως, να τα απαντήσει, καθότι 65 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με εισηγητή τον τέως υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη και μεταξύ άλλων τον τομεάρχη Εσωτερικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστο Σπίρτζη, έχουν καταθέσει ερώτηση στη Βουλή με θέμα την «αντικατάσταση του προγράμματος ‘Φιλόδημος’».

Επίσης ζητούν μέσω της αίτησης κατάθεσης εγγράφων ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος να προσκομίσει τα έγγραφα της συμφωνίας χρηματοδότησης και τα παραστατικά πίστωσης του λογαριασμού στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Υπάρχει συμφωνία με την ΕΤΕπ;

Στην ερώτησή τους οι 65 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν να μάθουν, μεταξύ άλλων, εάν έχει συναφθεί νέα συμφωνία χρηματοδότησης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ή εάν έχει παραταθεί η ισχύς της προηγούμενης συμφωνίας χρηματοδότησης και ποιο το ύψος αυτής.

Ακόμη ζητούν να μάθουν «ποιος είναι ο λόγος σύστασης της Επιτροπής Αξιολόγησης που θα εισηγείται την ένταξη έργων, μελετών και προμηθειών στο πρόγραμμα εφόσον έχει συσταθεί η Ειδική Υπηρεσία ΥΠΕΣ με στελέχη που διαθέτουν την κατάλληλη εμπειρία και τεχνογνωσία στη διαχείριση αναπτυξιακών προγραμμάτων».

Γιατί αποκλείονται οι θεσμικοί εκπρόσωποι;

Επίσης οι 65 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν να μάθουν εάν «στα μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης, που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα, θα εφαρμόζονται αναλογικά οι διατάξεις για τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες των δημοσίων υπαλλήλων (παράβαση καθήκοντος, υποβολή δήλωσης περιουσιακής κατάστασης κ.λπ.)».

Παράλληλα επισημαίνουν ότι, εφόσον η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών επέλεξε «την τουλάχιστον ανορθόδοξη λύση της Επιτροπής Αξιολόγησης και της Επιτροπής Παρακολούθησης», γιατί «δεν συμμετέχουν σε αυτές θεσμικοί εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΚΕΔΕ, ΕΝΠΕ, ΕΔΕΥΑ) και σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί ο υπουργός για τη διασφάλιση της συμμετοχής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στις διαδικασίες υλοποίησης του προγράμματος»;

Ταυτόχρονα ζητούν να μάθουν «πότε θα προχωρήσει η ένταξη δεκάδων θετικά αξιολογημένων έργων του προγράμματος ‘Φιλόδημος’ από τον Ιούνιο του 2019, έργων ιδιαίτερα σημαντικών, τα οποία θα μπορούσαν να είχαν ήδη δημοπρατηθεί».

Βοήθεια από ιδιώτες…

Πάντως, κατά τη χθεσινή παρουσίαση του νέου αναπτυξιακού προγράμματος, ο Τ. Θεοδωρικάκος ούτε καν σκιαγράφησε τη δομή του. Περιορίστηκε, μόνο, να πει ότι: «Το υπουργείο Εσωτερικών έχει προβλέψει τις διαδικασίες, οι οποίες θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες και στις οποίες θα μπορέσουν να συμμετάσχουν όλοι οι δήμοι της χώρας».

«Ακόμη και δήμοι που δεν έχουν τεχνικές υπηρεσίες ή δεν είναι επαρκείς έχουμε προβλέψει με ποιον τρόπο θα συμμετέχουν» πρόσθεσε παραπέμποντας στο πρόγραμμα συνεργασίας της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας για ιδιώτες μηχανικούς, που θα προσλαμβάνονται ως τεχνικοί σύμβουλοι των δήμων.

Εδώ γεννάται μείζον θέμα ως προς δικαίωμα υπογραφής των ιδιωτών μηχανικών, που δεν υπόκεινται στις δεσμεύσεις του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα. «Έχουμε ήδη προνοήσει γιατί είναι απόφασή μας ότι δεν πρόκειται να αφήσουμε κανέναν να μείνει πίσω, γιατί νοιαζόμαστε για κάθε πόλη, κάθε χωριό, κάθε γωνιά της πατρίδας μας» είπε ο Τ. Θεοδωρικάκος.

Χωρίς τον οριστικό σχεδιασμό…

Ταυτόχρονα ο Τ. Θεοδωρικάκος παραδέχθηκε ότι δεν έχει σχεδιάσει την οριστική δομή του προγράμματος. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Η οριστική διαμόρφωση του προγράμματος, ο περιφερειακός και τοπικός σχεδιασμός, η υλοποίηση και η αξιολόγηση του προγράμματος, όλα θα γίνουν σε συνεργασία και με τη συμμετοχή της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας».

Ανοικτό είναι, λοιπόν, το ερώτημα ποια θα είναι η μετάλλαξη του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», ώστε να πάρει την τελική μορφή. Πάντως, με βάση τις προβλέψεις της ΠΝΠ της 30ής Μαρτίου, η σύνθεση της πενταμελούς Επιτροπής Αξιολόγησης και της τριμελούς Επιτροπής Παρακολούθησης του προγράμματος θα ελέγχεται απολύτως από τον υπουργό Εσωτερικών και εκείνος θα επιλέγει να τοποθετήσει ιδιώτες εμπειρογνώμονες αντί αυτοδιοικητικών στελεχών…

Πρόκειται για ζήτημα που έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της ΚΕΔΕ, η οποία κάνει λόγο για πλήρη αποκλεισμό της!

Στην αναμονή…

Ενώ χθες οι υπουργοί Εσωτερικών, Οικονομικών και Ανάπτυξης υπέγραψαν ενώπιον τηλεοπτικών καμερών τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, αναμένουμε να δούμε το περιεχόμενό της. Εκ μέρους του υπουργείου Εσωτερικών η ενημέρωση προς τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους ήταν ότι το περιεχόμενο της ΚΥΑ θα δοθεί στη δημοσιότητα όταν πάρει αριθμό στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εκεί όπου καταλήγουν όλα τα νομοθετήματα…

Ο δήθεν συναινετικός «αυτοκράτωρ»…

Απαντώντας στις βολές που δέχεται από σύμπασα την Αυτοδιοίκηση σχετικά με τις μεθοδεύσεις του για τη διαχείριση των κονδυλίων, καθότι λειτουργεί ως «αυτοκράτωρ» και όχι ως υπουργός Εσωτερικών, όπως χαρακτηριστικά τον αποκαλεί ευρεία μερίδα αιρετών, ο Τ. Θεοδωρικάκος επιχείρησε να κάνει έναν ακόμη αντιπερισπασμό λέγοντας:

«Η Αυτοδιοίκηση έχει στα χέρια της ένα πανίσχυρο εργαλείο για να ανταποκριθεί σε έναν νέο και αναβαθμισμένο ρόλο, παρά τις πολύ δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουμε. (…) Οφείλω να πω ότι γι’ αυτό το πρόγραμμα είμαι σε επικοινωνία και με τους αρμόδιους τομεάρχες των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ώστε να έχουν και αυτοί τη δική τους συμβολή».

«Φιλοδοξούμε να στηρίξουμε και τους δυο βαθμούς Αυτοδιοίκησης, ώστε να αποτελέσουν πυλώνα κοινωνικής συνοχής, ανάπτυξης και ανασυγκρότησης» κατέληξε ο υπουργός Εσωτερικών.

Π. Σκουρλέτης: Επιχειρούν να διασύρουν το έργο του ΣΥΡΙΖΑ

«Η κυβέρνηση ‘πάγωσε’ και διέσυρε τον ‘Φιλόδημο’, που ήταν μοναδικής αξίας χρηματοδοτικό εργαλείο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με λαϊκή αναγνώριση! Επειδή ήταν έργο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ! Τώρα πάνε για χρηματοδοτήσεις με όρους αδιαφάνειας και πελατειακής λογικής αξιώνοντας και συναίνεση! Δεν ανέχτηκαν ό,τι δεν ήταν δικό τους» ήταν το σύντομο σχόλιο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του πρώην υπουργού Εσωτερικών και νυν γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Σκουρλέτη.

«Αδικαιολόγητες οι καθυστερήσεις»

«Χαιρετίζω τη μετονομασία του προγράμματος ‘Φιλόδημος’ σε πρόγραμμα ‘Αντώνης Τρίτσης’ μετά από οκτώ μήνες αδικαιολόγητου παγώματός του» ήταν το σκωπτικό σχόλιο του τομεάρχη Εσωτερικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Σπίρτζη.

«Δυστυχώς, εξαιτίας της ολιγωρίας της κυβέρνησης, πολύ σημαντικά έργα προς όφελος των πολιτών, της κοινωνίας και της τοπικής ανάπτυξης έχουν καθυστερήσει» υπογράμμισε ο Χρ. Σπίρτζης επισημαίνοντας πως ήταν «μια καθυστέρηση που οφείλεται αποκλειστικά στο βασικό τρίπτυχο λειτουργίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη: ‘Επικοινωνία – Επικοινωνία – Επικοινωνία’”.

«Με ρεαλιστικές 70+1 προτάσεις»

«Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο εμείς συμβάλλαμε με τις 70+1 προτάσεις μας, οι οποίες είναι ρεαλιστικές και άμεσα εφαρμόσιμες! Η μία από αυτές είναι η συνέχιση των έργων του ‘Φιλόδημου’» υπενθύμισε ο Χρ. Σπίρτζης αναφερόμενος στις προτάσεις για πρόσθετες ενέργειες και προβλέψεις στη δημόσια διοίκηση και στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο πλαίσιο δράσεων αντιμετώπισης του κορωνοϊού.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Χρ. Σπίρτζης έχει ήδη ενημερώσει και συζητήσει με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας τις 70+1 προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

«Στεκόμαστε δίπλα στην κοινωνία»

«Οι ΟΤΑ και ο δημόσιος τομέας μπορούν και οφείλουν να γίνουν ασπίδα προστασίας των πολιτών και της κοινωνίας μας» υπογράμμισε ο Χρ. Σπίρτζης για να τονίσει: «Εμείς συμβάλλουμε στην επίλυση των προβλημάτων και στεκόμαστε δίπλα στην κοινωνία, δίπλα στον πολίτη, δίπλα στους εργαζόμενους που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή. Στεκόμαστε δίπλα στους επαγγελματίες και τους εργαζόμενους που πλήττονται».

«Εμείς αποδεικνύουμε στην πράξη τη στάση μας προς όφελος της κοινωνίας και των πολιτών, με υπευθυνότητα, κοινωνική ευαισθησία και αλληλεγγύη» πρόσθεσε για καταλήξει: «Τώρα είναι η ώρα της ευθύνης όλων!».

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *