Κινητοποίηση ενάντια σε τηλε-απολύσεις

Για απολύσεις 17 εργαζομένων εν μέσω Covid-19 καταγγέλλει το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών τον Όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Έναν όμιλο που όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Σωματείου μόλις πρόσφατα ανέλαβε δυο μεγάλα αποχετευτικά έργα στην Ανατολική Αττική. Για το λόγο αυτό στις 3/4 πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση έξω από τα γραφεία του Ομίλου, από όπου και η φωτογραφία. Θυμίζουμε ότι θυγατρική του Ομίλου έχει αναλάβει με κρατική χρηματοδότηση να ολοκληρώσει και τα έργα στο γήπεδο της ΑΕΚ (δείτε: Θυγατρική της ΑΚΤΩΡ θα ολοκληρώσει το γήπεδο της ΑΕΚ με χρηματοδότηση της Περιφέρειας).

Η ανακοίνωση του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών

Σήμερα 3/4/2020 πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας αντιπροσωπείας συνδικαλιστών του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών στην έδρα του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ στην Κηφισιά και συνάντηση με τον Υπεύθυνο Προσωπικού στο πεζοδρόμιο στην είσοδο της εταιρείας.

Η διοίκηση του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ αδίστακτα και προκλητικά, εκμεταλλευόμενη το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων έχει τεθεί σε καθεστώς τηλεργασίας, απολύει «εξ’ αποστάσεως». Στην κορύφωση της πανδημίας, εφαρμόζει «ημερήσιο δελτίο απολύσεων» στον Όμιλο. Από τα μέσα Μάρτη έχουν απολυθεί τουλάχιστον 17 εργαζόμενοι, από τους συνολικά 55, μόνο στα εργοτάξια σιδηροδρομικών έργων και τις εγκαταστάσεις γραφείων και συνεργείων του Σ. Κ. Αχαρνών (ΣΚΑ), ενώ από τον Ιούλιο του 2018 έχει προβεί συνολικά σε 675 απολύσεις.

Την ίδια στιγμή που επικαλείται «ζημιές» για να απολύσει, εξασφαλίζει δάνεια για τις χρηματοδοτικές ανάγκες του ομίλου (670 εκ.), ώστε να λειτουργήσει απρόσκοπτα η κερδοφορία του κατασκευαστικού και του τραπεζικού κεφαλαίου με την εγγύηση του κράτους. Μόλις πριν λίγες μέρες ο όμιλος ως κύριος μέτοχος της κοινοπραξίας «ΜΩΡΕΑΣ ΑΕ» της παραχώρησης του ομώνυμου αυτοκινητοδρόμου εισέπραξε 11 εκ. ευρώ, κρατικό χρήμα των φορολογούμενων, ως «νόμιμη αποζημίωση» για τη μειωμένη κίνηση αυτοκινήτων για το τελευταίο εξάμηνο (από Σεπτέμβρη του 2019 έως Φεβρουάριο του 2020). Τέτοιοι είναι οι προκλητικοί όροι των Συμβάσεων Παραχώρησης που έχουν υπογράψει οι κυβερνήσεις ΝΔ –ΣΥΡΙΖΑ –ΠΑΣΟΚ με ξένους και εγχώριους κατασκευαστικούς ομίλους.

Η εργοδοσία ισχυρίζεται ότι «δε βγαίνει» λόγω των μεγάλων εκπτώσεων στους προϋπολογισμούς των έργων που εκτελεί και προκειμένου «να μην τα κλείσει» απολύει. Προκαλεί όλους εμάς που γνωρίζουμε ότι οι μισθοί των Τεχνικών και άλλων ειδικοτήτων αλλά και τα μεροκάματα των Οικοδόμων έχουν συρρικνωθεί. Ωστόσο οι Κατασκευαστικοί Όμιλοι στους προϋπολογισμούς –λογαριασμούς των Δημοσιών Έργων και Παραχωρήσεων «τιμολογούν» το μισθό και την ασφάλισή μας με τιμές του 2008, δηλαδή προ κρίσης και μνημονίων.

Καλούμε τους εργαζόμενους να σκεφτούν: Εάν οι κατασκευαστικοί όμιλοι δε βγάζουν κέρδος γιατί αναλαμβάνουν νέα έργα με υπέρογκες εκπτώσεις και θριαμβολογούν προς το επενδυτικό κοινό για την επιτυχία τους; Μόλις πριν λίγες μέρες ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ ανέλαβε δύο έργα αποχέτευσης στην Ανατολική Αττική συνολικού προϋπολογισμού 130 εκ. Ευρώ με έκπτωση 52%…

Οι όμιλοι δε θα «κλείσουν» και τα επόμενα έργα θα ολοκληρωθούν απλά με νέους «φτηνότερους» εργαζόμενους που θα καλύψουν τις θέσεις των σημερινών απολυμένων.

Καλούμε τους εργαζόμενους του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ αλλά και όλων των ομίλων και των υπόλοιπων εταιρειών του κλάδου, να οπλιστούμε με την πείρα από την εργοδοτική επίθεση που δε σταμάτησε ποτέ. Γνωρίζουμε πολύ καλά πλέον πως κανένα μέτρο δε θα είναι προσωρινό αν τώρα με οποιαδήποτε δικαιολογία το αποδεχτούμε. Οι εργοδότες επιχειρούν ήδη από σήμερα στην «έκτακτη κατάσταση» της πανδημίας να θωρακιστούν προκειμένου να περάσουν αντιδραστικές ρυθμίσεις που προετοίμαζαν καιρό τώρα

Να πάρουμε απόφαση αγώνα και να σηκώσουμε το ανάστημά μας. Να μη δεχτούμε να πληρώσουμε ξανά τη νέα κρίση. Έχουμε ένα μόνο δρόμο: την οργάνωση στα σωματεία, τη σύγκρουση με τη εργοδοσία μαζί με όλες τις ζωντανές ταξικές και αγωνιστικές δυνάμεις του εργατικού κινήματος.

Καλούμε τη Διοίκηση του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ να πάρει πίσω τις καταχρηστικές απολύσεις! Δεν τις δεχόμαστε! Τα δικαιώματά μας δεν μπαίνουν σε καραντίνα!

Να σωθούν οι εργαζόμενοι και ο λαός, όχι τα κέρδη των αφεντικών!

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *