Προτάσεις Γρετζελιά για τις σημερινές προτεραιότητες του Δήμου

Μια σειρά προτάσεις αναφορικά  με τις προτεραιότητες που θα πρέπει να θέσει ο Δήμος μας σχετικά με την «υγειονομική πανδημία και την οικονομική κρίση» κατέθεσε ο επικεφαλής της παράταξης «Ξανά Μαζί» Παντελής Γρετζελιάς στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής που πραγματοποιήθηκε στις 20/3.

Όπως ενημερώνει ο κ. Γρετζελιάς, ο ίδιος πρότεινε αντί της πρότασης αναμόρφωσης του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος τα εξής:

 Α.- 1.  Είναι υγειονομικά επιβεβλημένη η κατάργηση εφέτος όλων των Εκδηλώσεων της Πρωτομαγιάς και στις δύο πόλεις μας για την προστασία, τόσο των συμπολιτών μας από την διασπορά του «κορωνοιού», όσο και των μικροπωλητών και των επισκεπτών του Δήμου μας. Η αποφυγή των πάσης φύσεως συναθροίσεων σ’ αυτή την κρίσιμη χρονική περίοδο είναι υγειονομικά επιβεβλημένη.

2. Να ληφθεί απόφαση, τόσο Οικονομικής Επιτροπής, όσο  και  του Δημοτικού Συμβουλίου, για απαλλαγή από τα Δημοτικά Τέλη επί τρίμηνο [από 15 Μαρτίου έως 15 Ιουνίου 2020] όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

3. Ομοίως να ληφθεί απόφαση για απαλλαγή από τα Δημοτικά Τέλη επί τρίμηνο [από 15 Μαρτίου έως 15 Ιουνίου 2020] όλων των  εμπορικών καταστημάτων.

4. Να ληφθεί απόφαση για μείωση κατά 50 % [από 15 Μαρτίου έως 15 Ιουνίου 2020] τουλάχιστον εάν και εφόσον δουλέψουν το καλοκαίρι, όλων των τελών και δικαιωμάτων του Δήμου από καταλήψεις πεζοδρομίων, πλατειών, πεζοδρόμων και κοινοχρήστων χώρων από  τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

5. Να ενισχυθούν οικονομικά όλοι οι σχετικοί κωδικοί του προϋπολογισμού με σχετική τροποποίηση – αναμόρφωση αυτού για δαπάνες που θα αφορούν την ενίσχυση των ενδεών – ευπαθών κοινωνικών ομάδων και τις προμήθειες για τις απολυμάνσεις δημοτικών και δημόσιων κτιρίων, σχολείων, πλατειών, κοινοχρήστων χώρων μπροστά από τράπεζες, εκκλησίες, φαρμακεία, δημοτικής συγκοινωνίας και κοινόχρηστους χώρους όπου συναθροίζεται το κοινό.

6. Να γίνεται κατ’ οίκον και από σπίτι σε σπίτι μέσω του προγράμματος βοήθεια στο σπίτι, διανομή και σίτιση των πτωχών – ενδεών και ανήμπορων κοινωνικών ομάδων. αντί της προσφοράς των προϊόντων πρός αυτούς μαζικά και αλφαβητικά, από τα σημερινά κτίρια διανομής των τροφίμων.

7. Να γίνει ειδική μέριμνα, φροντίδα και ενίσχυση για την προστασία της υγείας των εργαζομένων στον Δήμο μας.

8. Να γίνονται σταθερά και όχι περιοδικά ή επικοινωνιακά οι  απολυμάνσεις του Δημαρχείου και όλων των δημοτικών κτιρίων, των Νομικών Προσώπων αυτού, όπως επίσης της Δημοτικής Συγκοινωνίας και των μέσων μετακίνησης του προσωπικού.

Β.  Επιπρόσθετα των ανωτέρω, προτάθηκε μεταξύ όλων των άλλων, το πώς και με ποιές διαδικασίες θα πρέπει να λειτουργεί ο Δήμος μας σε όλη την περίοδο που θα ισχύει η Πανδημία και ειδικότερα προτάθηκαν από την παράταξή μας και τα εξής:

  1. Δηλαδή θα πρέπει να εφαρμόσουμε στη πράξη την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου [ ΦΕΚ Α’ 55 / 11-03-2020 ] εδ. Α’ και β’ της παρ. 3 του άρθρου 10 «κατεπείγουσες διατάξεις για την λειτουργία των Δήμων ….για προμήθειες υλικού και για υπηρεσίες», με βάση τις οποίες,  με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου, μπορούμε να αναθέτουμε την προμήθεια των αναγκαίων υλικών ή την παροχή των αναγκαίων υπηρεσιών [αποφεύγοντας τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης και χωρίς προηγούμενη δημοσίευση [ ν. 4412 / 2016 – Α’ 147 – περ. γ’ της παραγράφου 2 του άρθρου 32 ] .

2. Σημειώνουμε ότι με την παραπάνω διαδικασία η οποία είναι ταχύτατη και αποτελεσματική για την αντιμετώπιση  της πανδημίας, εάν δεν υπάρχει πίστωση στον προϋπολογισμό ή υπάρχουσα δεν επαρκεί, με την ίδια απόφαση της οικονομικής επιτροπής γίνεται δέμευση για την αναμόρφωση του προϋπολογισμού, η οποία εγκρίνεται υποχρεωτικά από το Δημοτικό Συμβούλιο.

3. Αυτονόητο είναι ότι αναλογικά τα ίδια ισχύουν και για τα νομικά πρόσωπα του Δήμου [Κοινωφελή επιχείρηση και Π.Π.Ι.Ε.Δ.].

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *