«Όλα θα πάνε καλά». Του Μιχάλη Λεωνίδα

Η Ευρώπη είναι και επισήμως από την Παρασκευή σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το «επίκεντρο» της πανδημίας του κορονοϊού. Το σύνθημα σε όλες τις γλώσσες είναι «μένουμε σπίτι». Ο φόβος της Ιταλίας, της χειρότερα πληγείσας χώρας μετά την Κίνα, οδήγησαν και την χώρα μας σε δεύτερα πιο αυστηρά μέτρα. Κλειστά σχολεία, κλειστά μαγαζιά, άδειοι οι δρόμοι και οι ισχυρές συστάσεις των ειδικών, για να μείνουμε σπίτι.

Επιστρατεύτηκαν δε και πρόσωπα από όλους τους χώρους του δημοσίου βίου, ώστε να περάσει πιο εύκολα η προτροπή, η συμβουλή τους στα μέτρα. Ο πρωθυπουργός της χώρας μας πρόσφατα έκανε διάγγελμα με αναφορά στις θέσεις των ειδικών και των προτεινόμενων προληπτικών μέτρων, στην έκκληση προς την εκκλησία και την προτροπή να μην ακούμε τους ανεύθυνους.

Οι θέσεις λοιπόν των ανεύθυνων, ότι για την θεραπεία είναι καλή η πρόπολη, το ψέκασμα με αγίασμα και ο αψίθυμος (ναι, ο γνωστός!) που του έδωσε του ιού, κοινωνικά και πολιτικά χαρακτηριστικά, πέρασαν σήμερα πλέον στην γραφικότητα.

Υπήρξε και μου έκανε εντύπωση και μια διπλωματική φράση του Πρωθυπουργού: «Τα θρησκευτικά καθήκοντα πρέπει κι αυτά να προσαρμοστούν στην πραγματικότητα». Σε ποια πραγματικότητα; Η Εκκλησία αφηγείται αλληγορίες, με την προσωπική θυσία του Αβραάμ, για τον ανθρώπινο πόνο, με τις πληγές του Ιώβ.
Δεν νομίζετε ότι η εκκλησία θα ήταν ανακόλουθη, να δηλώσει όχι στο μυστήριο της μετάληψης; Δεν θα ήταν ανακόλουθη να αλλάξει a la cart τους ορισμούς της;

Είναι επιβεβαιωμένο ότι δεν μπορούμε να έχουμε σύντομα την θεραπεία, αλλά μπορούμε να αντισταθούμε με ευθύνη και σοβαρότητα ώστε να προστατεύσουμε το σύστημα υγείας και τις ευάλωτες ομάδες!

Η Ιταλία  είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα στην σύγχρονη ιστορία που μπήκε σε καραντίνα και τα συμπεράσματα εκτός των άλλων είναι:
ΟΤΙ το δημόσιο εθνικό σύστημα υγείας, είναι πυλώνας της κοινωνίας, σηκώνει δηλαδή το βάρος αυτής της έκτακτης και δύσκολης κατάστασης. Χρειάζεται να το θωρακίσουμε με προσλήψεις προσωπικού, με επαρκή ιατρικό εξοπλισμό και με περισσότερες κλίνες στις ΜΕΘ.
ΟΤΙ η Ενημέρωση πρέπει να γίνεται από τους ειδικούς και από την υπεύθυνη συντεταγμενη πολιτεία!
ΟΤΙ οι μεγάλες  κρίσεις, υγείας, οικονομικές, κλιματικές, προσφυγικές -μεταναστευτικές, δεν γνωρίζουν σύνορα.

Οι κατάκοποι γιατροί μέσα σε αυτή την πανδημία, μας συστήνουν, μας παρακαλούν να μένουμε σπίτι μας και να παίρνουμε τις προφυλάξεις μας. Ας τους ακούσουμε!

Το σύνθημα μας να είναι αισιόδοξο και επειδή η ελπίδα δεν είναι στρατηγική για να βρεθεί μια λύση πρέπει να υπάρχει σχεδιασμός και θα ακολουθούμε πιστά: «Όλα θα πάνε καλά, μένουμε σπίτι».

Μιχάλης Λεωνίδας 

ΥΓ. Οι Ισπανοί χειροκροτούν από τα μπαλκόνια τους «ήρωες με τις λευκές ποδιές». Οι Ιταλοί τραγουδούν για όλους τους υγειονομικούς, όλοι μαζί τον εθνικό ύμνο. Εμείς ας καθίσουμε στα σπίτια μας 15 ημέρες και νομίζω ότι θα μας χειροκροτήσουν οι γιατροί και η πολιτεία!

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *