Είναι η ώρα της ευθύνης – του Μιχάλη Λεωνίδα

Στην μυθολογία μάθαμε για τον Δούρειο Ίππο. Μια κατασκευή και έμπνευση του Οδυσσέα για να παραπλανήσει τους Τρώες!

Σήμερα στον Έβρο η γείτονα χώρα δεν στέλνει στρατιώτες, αλλά πρόσφυγες. Σήμερα τα όπλα των στρατιωτών που μάθαμε από τον Όμηρο, αντικαταστάθηκαν με ένα ανθρώπινο τσουνάμι με βουρκωμένα μάτια, με την αγωνία των κατατρεγμένων! Για να φτάσουν αυτοί οι άνθρωποι στον Έβρο έχουν διασχίσει 4.000 -5000 χλμ χωρίς να ζητήσουν άσυλο σε καμία ενδιάμεση χώρα!

Σήμερα ξυπνήσαμε και είπαμε δεν αγαπάμε τους συνανθρώπους μας; Ξεχάσαμε την κυρία Μαρίτσα σύμβολο της αλληλεγγύης! Πόσοι νησιώτες της Λέσβου, της Χίου δεν έσωσαν χιλιάδες ζωες από τα κρύα νερά του Αιγαίου; Σήμερα αυτοί οι άνθρωποι κουράστηκαν, φωνάζουν ότι δεν αντέχουν άλλο, δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος αυτών των ψυχών.

Στον Έβρο οι χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες πολιορκούν τα χερσαία σύνορα μας και δεν θεωρούνται ανθρώπινο ποτάμι, αλλά ασύμμετρη απειλή. Ο καθένας μπορεί να δώσει τις δικές του απαντήσεις, μπορεί να διαπιστώσει και ελάχιστες υπερβολές. Ένα πράγμα δεν πρέπει να κάνει, να συγκρίνει τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας με το σημερινό ανθρώπινο τσουνάμι!

Οι Μικρασιάτες έπεσαν θύματα του κενόδοξου μεγαλοϊδεατισμού αυτής της χώρας. Δεν πέρασαν τα σύνορα παράνομα κρυφά, με ύβρεις και με βία εναντίων αυτών που είναι υπεύθυνοι για τα σύνορα! Τους συμπεριφερθήκαμε χειρότερα από ό,τι συμπεριφερόμαστε σήμερα εμείς στους ξεριζωμένους! Ιστορικά ήταν περισσότερο Έλληνες από τους Ελλαδίτες. Μιλούσαν την ίδια γλώσσα, ήταν χριστιανοί ορθόδοξοι, είχαν συγγενείς στην χώρα μας -κι όμως για όλους ήταν οι τουρκόσποροι. Πριν στήσουν της παραγκουπόλεις τους στη Ν. Φιλαδέλφεια, στη Ν. Ιωνία, στην Πάτρα έζησαν για μήνες σε χωράφια και τρώγοντας ό,τι έβρισκαν.

Αν νομίζουμε ότι κτυπώντας το πόδι μας με δύναμη στο έδαφος θα δώσουμε ένα ισχυρό μήνυμα στη γείτονα και ένα μήνυμα στους απανταχού κατατρεγμένους που θέλουν να περάσουν παράνομα τα σύνορα μας, απλώς ζούμε στο μικρόκοσμο μας.

Μιχάλης Λεωνίδας

Στους συναδελφους μου που υπηρετήσαμε τα σύνορα στο φυλάκιο Πύθιο του Έβρου!

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *