Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες από το Σωματείο εργαζομένων του Δήμου

Την θέση τους για το προσφυγικό εκφράζουν οι εργαζόμενοι του Δήμου, μέσα από την παρακάτω ανακοίνωση του Σωματείου τους, την οποία όπως μας ενημερώνουν θα στείλουν ως πρόταση ψηφίσματος στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο:

Ως Σωματείο Εργαζομένων βρισκόμαστε δίπλα στους χιλιάδες ξεριζωμένους  πρόσφυγες συνανθρώπους μας, σε οικογένειες, γυναίκες, άνδρες  και παιδιά που παραμένουν εγκλωβισμένοι στα σύνορα του Έβρου και στα νησιά του Αιγαίου. Εκφράζουμε δυνατά και έμπρακτα την αλληλεγγύη μας, δυναμώνοντας τη λαϊκή πάλη ενάντια στην πολιτική που γεννά πολέμους, φτώχεια, προσφυγιά και ρατσισμό.

Εξαιτίας της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας οι πρόσφυγες παραμένουν  όμηροι στα σύνορα, χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα και τη δυνατότητα να κατευθυνθούν στον προορισμό της επιλογής τους. Η κυβέρνηση της Τουρκίας, πατώντας σε δύο βάρκες (ΗΠΑ –ΡΩΣΙΑ) δεν είναι άμοιρη ευθυνών, εφόσον προσπαθώντας να εξασφαλίσει τη μέγιστη δυνατή στήριξη των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ στην εισβολή της στη Συρία, οδηγεί χιλιάδες πρόσφυγες στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Οι ευθύνες  είναι τεράστιες, βέβαια και της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς και των προηγούμενων κυβερνήσεων, που εφαρμόζει τον Κανονισμό του Δουβλίνου και τη Συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας και σέρνει τη χώρα στην υλοποίηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών της τουρκικής κυβέρνησης. Κινούμενη σε αυτή τη ρότα διαχειρίζεται το προσφυγικό ζήτημα με όρους απανθρωπιάς, ανακοινώνοντας κέντρα κράτησης ακόμα και σε ξερονήσια, αρνείται την παραχώρηση ασύλου και κρύβεται πίσω από την προστασία των συνόρων νομιμοποιώντας ακροδεξιές και ρατσιστικές συμπεριφορές και δράσεις.

Εξοργιστικός και ο ρόλος των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης-Παραπληροφόρησης που συνδράμουν την ελληνική κυβέρνηση στο έργο της και αναπαράγουν εμμονικά  εικόνες και φρασεολογία κατάλληλη, προκειμένου να προπαγανδίσουν φαιδρά σενάρια και να μας παρουσιάσουν άοπλους και βασανισμένους ανθρώπους ως μέγιστη απειλή για τη χώρα μας, επιβραβεύοντας ακροδεξιές τάσεις και ενισχύοντας ρατσιστικές συμπεριφορές.

Διαμετρικά αντίθετοι με την άσκηση της πολιτικής της εκμετάλλευσης και της συντριβής των λαών:

Καταδικάζουμε τη βαρβαρότητα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ που εξαπολύουν πολέμους, και διαλύουν χώρες, οδηγώντας τους λαούς στην προσφυγιά-μετανάστευση.

Απαιτούμε:

Κατάργηση του Κανονισμού του Δουβλίνου και της Συμφωνίας της ΕΕ-Τουρκίας.

Να κλείσουν όλα τα Κέντρα Κράτησης σε όλη την Ελλάδα και σε καμία περίπτωση να μην δημιουργηθούν νέα, ούτε κλειστά, ούτε ανοιχτά. Την πυγμή της η Ελληνική Κυβέρνηση να την επιδείξει απέναντι στην ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ.

Να προχωρήσει ο άμεσος απεγκλωβισμός των προσφύγων και να τους παραχωρηθούν τ’ απαραίτητα έγγραφα να κατευθυνθούν στον προορισμό της επιλογής τους, καθώς και ν’ αποδοθεί άσυλο σε όσους το επιθυμούν.

Παροχή στήριξης του δικαιώματος της προστασίας των προσφύγων με βάση τις Διεθνείς Συμβάσεις.

Παύση άμεσα κάθε συμμετοχής, στήριξης και εμπλοκής στις επιχειρησιακές ενέργειες του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ στην περιοχή της Μέσης Ανατολής που στηρίζουν την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία και τις επεμβάσεις στη Λιβύη, διαιωνίζοντας τον πόλεμο, τις καταστροφές κρατών και εντείνουν το προσφυγικό ζήτημα.

Καλούμε όλες τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου μας, να  πάρουν θέση και να καταδικάσουν την πολιτική του ιμπεριαλισμού, της εκμετάλλευσης και της εξαθλίωσης των λαών που δημιουργούν το προσφυγικό ζήτημα, καθώς και τις  απάνθρωπες ακολουθούμενες πολιτικές αντιμετώπισης του και να στηρίξουν τα παραπάνω δίκαια αιτήματά μας.

Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε ότι η πόλη της Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας δημιουργήθηκε από ξεριζωμένους πρόσφυγες που ένιωσαν καλά στο πετσί τους το ρατσισμό και την ξενοφοβία, οπότε δεν χωράνε ρατσιστικές και ακραίες εθνικιστικές ξενοφοβικές συμπεριφορές στους κόλπους της.

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *