Fake News 1: Οι Αφγανοί δεν είναι πρόσφυγες

Τώρα που η επιχείρηση που έστησε ο Ερντογάν (κυρίως για εσωτερική επικοινωνιακή κατανάλωση μετά την στρατιωτική ήττα που υπέστη στη Συρία) φαίνεται να βρίσκεται σε ύφεση, αποφασίσαμε να εντοπίσουμε μερικά από τα ψέματα με τα οποία καλλιεργήθηκε και επενδύθηκε ο εθνικιστικός παροξυσμός των τελευταίων ημερών. Το σίγουρο είναι ότι ο «πόλεμος» τον οποίο παρακολουθήσαμε αυτές τις μέρες στηρίχθηκε εν πολλοίς σε μια σειρά fake news που διοχετεύθηκαν και από τις δυο πλευρές του Έβρου. Στη διάδοση των fake news ευθύνη φέρουν τόσο τα ΜΜΕ που τα πρόβαλαν, όσο και επίσημοι κύκλοι (αξιωματούχοι της κυβέρνησης, επιστήμονες κλπ) που τα διοχέτευαν.

Ας ξεκινήσουμε με ένα στερεότυπο που ακούσαμε πολλές φορές από τα ρεπορτάζ των ΜΜΕ και αναπαράχθηκαν από δεκάδες αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: η πλειοψηφία όσων συνελήφθησαν σε αυτές τις απόπειρες μαζικής εισόδου στη χώρα μας δεν ήταν πρόσφυγες, ήταν… Αφγανοί.

Στις 3 Ιανουαρίου 2020 δημοσιεύθηκε μια Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Εξωτερικών και Προστασίας του Πολίτη, με την οποία καθορίζονταν 12 χώρες ως ασφαλείς. Η ΚΥΑ εκδόθηκε κατ’ εφαρμογή του νέου νόμου για το άσυλο 4636/2019, όπου στο άρθρο 87 προβλέπει τον χαρακτηρισμό μιας χώρας ως ασφαλούς για τους αιτούντες άσυλο (διαβάστε περισσότερα στο δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής Καθημερινής). Ανάμεσα, λοιπόν, στις 12 «ασφαλείς» χώρες δεν περιλαμβάνονται ούτε το Αφγανιστάν, ούτε η Σομαλία, ούτε το Πακιστάν, οι χώρες τις οποίες σχεδόν πανηγυρικά ανέφεραν διάφοροι τίτλοι για να αποδείξουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εισερχομένων στη χώρα μας δεν είναι πρόσφυγες. Επαναλαμβάνουμε: το Αφγανιστάν, σύμφωνα με την επίσημη νομοθεσία που εισήγαγε πρόσφατα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, δεν θεωρείται ασφαλής χώρα! Άρα οι παράτυπα εισερχόμενοι στη χώρα μας Αφγανοί δικαιούνται να αιτηθούν άσυλο και προφανώς δεν θεωρούνται μετανάστες, αλλά πρόσφυγες.

Για να κατανοηθεί λίγο καλύτερα το προσφυγικό πρόβλημα να πούμε ότι με βάση τα στοιχεία που δίνει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στη χώρα μας, η πλειοψηφία όσων έρχονται με αυτό τον τρόπο στην Ελλάδα προέρχεται από περιοχές όπου επικρατεί ανασφάλεια, συγκρούσεις, βία και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν άλλη επιλογή από το να εγκαταλείψουν τη χώρα τους για να αναζητήσουν ασφάλεια ενώ η Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες που έχουν υπογράψει τη Σύμβαση της Γενεύης για το Καθεστώς του Πρόσφυγα, έχουν τη νομική υποχρέωση να επιτρέπουν στους πρόσφυγες να έχουν πρόσβαση στην επικράτεια και τη διαδικασία ασύλου ώστε να αναζητήσουν προστασία. Επομένως, η χορήγηση ασύλου δεν αποτελεί πράξη «φιλανθρωπίας» ούτε εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια της Ελλάδας, αλλά υποχρέωσή της με βάση τις διεθνείς συνθήκες, την ευρωπαϊκή και την ελληνική νομοθεσία.

Το ποιος είναι πρόσφυγας και ποιος όχι δεν καθορίζεται αποκλειστικά και μόνο από τη χώρα καταγωγής, αλλά έπειτα από εξατομικευμένη εξέταση του κάθε αιτήματος ασύλου, μέσα από ουσιαστική συνέντευξη και τη συνεκτίμηση νομικών και πραγματικών δεδομένων – περιλαμβανομένης και της ανάλυσης πληροφοριών σχετικά με τη χώρα καταγωγής.

Ας δούμε και την πραγματικότητα του μακροχρόνιου πολέμου στο Αφγανιστάν μέσα από την στατιστική:

Τα στοιχεία αυτά είναι γνωστά σε όσους υποκριτικά ρωτούν: τι δουλειά έχουν οι Αφγανοί στην Ευρώπη; Όμως δεν εξυπηρετούν το επίσημο κυβερνητικό αφήγημα που θέλει να μετατρέψει το προσφυγικό πρόβλημα σε μεταναστευτικό και γι αυτό δεν θα τα δούμε ποτέ στις οθόνες των μεγάλων καναλιών.

Διαβάστε ακόμα:

Fake News 2: Οι πρόσφυγες χρησιμοποιούν για προπαγάνδα τα παιδιά τους

Fake News 3: Ακρίτες περιπολούν στα σύνορα

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *