Όσα πρέπει να γνωρίζω για τον κορονοϊό – γράφει ο Παύλος Παπαθεοφάνους

Γράφει ο Παύλος Παπαθεοφάνους, εκπαιδευτικός.

Στην πόλη Γιουχάν της Κίνας, καταγράφηκε μεγάλος αριθμός κρουσμάτων πνευμονίας. Στις αρχές του Ιανουαρίου 2020 οι υγειονομικές αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν ότι πρόκειται για νέο στέλεχος κορονοϊού (2019-nCoV) που δεν είχε ανιχνευτεί στον άνθρωπο. Από την πρώτη ανακοίνωση της ανίχνευσης του νέου ιού μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί κρούσματα σε περισσότερες από 60 χώρες σε όλον τον κόσμο.

Οι κορονοϊοί είναι μία ομάδα ιών που συνήθως προκαλούν αναπνευστικές λοιμώξεις ήπιας μέχρι σοβαρής μορφής στον άνθρωπο. Υπάρχει η εκτίμηση ότι περίπου το ένα τρίτο των λοιμώξεων ανώτερου αναπνευστικού στον άνθρωπο μπορεί να προκαλείται από κορονοϊούς.

Παρόλο που ο ιός προέρχεται από τα ζώα, μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο και η μετάδοση θεωρείται ότι γίνεται κυρίως μέσω του αναπνευστικού με σταγονίδια από φτέρνισμα ή βήχα.

Τα κύρια συμπτώματα της νόσου, είναι παρόμοια με αυτά της εποχικής γρίπης, περιλαμβάνουν: πυρετό, βήχα, πονόλαιμο, αρθραλγίες, μυαλγίες, καταβολή και δυσκολία στην αναπνοή.

Οι περισσότεροι ασθενείς εμφανίζουν ήπια νόσο. Τα άτομα που κινδυνεύουν περισσότερο, είναι αυτά που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου (π.χ. ηλικιωμένοι, καρδιοπαθείς, άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, ηπατοπάθειες ή πνευμονοπάθειες).

Ένα ερώτημα που απασχολεί, τους κατοίκους σε όλον τον πλανήτη, είναι «πώς μπορώ να προφυλαχθώ από τον  κορονοϊό, COVID-19»;

Ένας αποτελεσματικός τρόπος είναι η εφαρμογή βασικών κανόνων ατομικής υγιεινής, ορισμένοι από τους οποίους πρέπει να εφαρμόζονται καθημερινά, ανεξάρτητα από περιόδους έξαρσης των ιώσεων.

Βασικοί κανόνες ατομικής υγιεινής

 • Πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20΄΄, πριν το φαγητό και μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα. Σε περιόδους έξαρσης των ιώσεων προτείνεται καλό στέγνωμα των χεριών με χαρτοπετσέτες και όχι την κλασική πετσέτα.

Εναλλακτικά του πλυσίματος χεριών, μπορεί να εφαρμοστεί καλό τρίψιμο των χεριών με αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντιλα με αλκοόλη.

 • Σε περίπτωση βήχα ή φτερνίσματος κάλυψη του στόματος ή της μύτης με χαρτομάντηλο και στη συνέχεια απόρριψη του χαρτομάντηλου στον κάδο απορριμμάτων και στη συνέχεια καλό πλύσιμο των χεριών. Σε περίπτωση που δε διατίθεται χαρτομάντηλο, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα.
 • Αποφυγή στενής επαφής, εφόσον αυτό είναι δυνατό, με οποιοδήποτε άτομο εμφανίζει συμπτώματα από το αναπνευστικό, Αυτό ιδιαίτερα ισχύει για τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
 • Παραμονή στο σπίτι και αποχή από τα μαθήματα ή την εργασία οποιουδήποτε ατόμου εμφανίζει συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού.
 • Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα, καθώς οι περιοχές αυτές αποτελούν τις κύριες πύλες εισόδου των μικροβίων.

Ένας χώρος μεγάλης συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού ατόμων και για πολλές ώρες καθημερινά, είναι οι σχολικές μονάδες, όλων των βαθμίδων.

Για τις σχολικές μονάδες προτείνονται, προβλέπονται επιπλέον μέτρα για την περιφρούρηση της υγείας μαθητών και διδασκόντων.

 • Παραμονή στο σπίτι και αποχή από την παρακολούθηση μαθημάτων οποιουδήποτε μαθητή/τριας εμφανίζει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού.

Ειδικά για τους μαθητές υπάρχει ήδη ρύθμιση για τις απουσίες που οφείλονται στην εποχική γρίπη και θεωρείται βέβαιο ότι θα εκδοθεί συμπληρωματική για μαθητές που θα ανιχνευτούν θετικοί στον κορονοϊό.

 • Αποφυγή κοινής χρήσης των μολυβιών, των στυλό, των μαρκαδόρων και άλλων προσωπικών αντικειμένων.
 • Απαγορεύεται τα παιδιά να πίνουν νερό απευθείας από τη βρύση με το στόμα.
 • Εναλλακτικά του πλυσίματος χεριών, μπορεί να εφαρμοστεί καλό τρίψιμο των χεριών με αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντιλα με αλκοόλη. Το μπουκάλι με το αλκοολούχο διάλυμα να βρίσκεται κοντά στην έξοδο της αίθουσας διδασκαλίας και να χρησιμοποιείται υπό την εποπτεία του εκπαιδευτικού της τάξης.

Στο σημείο αυτό πρέπει να τονιστεί ό ιδιαίτερος ρόλος των νηπιαγωγών και δασκάλων, οι οποίοι πρέπει να εκπαιδεύσουν τους μικρούς μαθητές στο «καλό» πλύσιμο των χεριών και στη χρήση του αντισηπτικού.

 • Συστηματικός και επαρκής αερισμός όλων των χώρων κυρίως στα διαλείμματα.
 • Πέρα από τις συνήθεις εργασίες καθαρισμού, συχνός καθαρισμός των λείων επιφανειών που χρησιμοποιούνται συχνά (π.χ. πόμολα, χερούλια, κουπαστή από σκάλες ή κιγκλίδωμα, βρύσες κλπ) με κοινά καθαριστικά, δηλαδή υγρό σαπούνι και νερό, ή διάλυμα οικιακής χλωρίνης 10% (1 μέρος οικιακής χλωρίνης αραιωμένο σε 10 μέρη νερό) ή αλκοολούχο αντισηπτικό.

Οι εργασίες καθαρισμού να γίνονται με χρήση γαντιών και στολή εργασίας και τα γάντια, μετά τη χρήση τους, να απορρίπτονται.

Η χρήση γαντιών μιας χρήσης δεν αντικαθιστά σε καμιά περίπτωση το πλύσιμο των χεριών.

Οι παραπάνω οδηγίες έχουν συνταχθεί με βάση τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα και ενδέχεται να τροποποιηθούν, ανάλογα με την εξέλιξη της επιδημίας.

Ένα δεύτερο κρίσιμο ερώτημα είναι «τι να κάνω εάν έχω στενή επαφή με κάποιον που έχει COVID-19 ή έχει ταξιδεύσει σε περιοχές με μεγάλο αριθμό βεβαιωμένων κρουσμάτων ή έχω συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος»;

Αρχικά έρχομαι σε επικοινωνία με τον ΕΘΝΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ, ΕΟΔΥ, στο τηλέφωνο 210.52.12.054 για την παροχή οδηγιών και ΔΕΝ επισκέπτομαι τον γιατρό μου ή το πλησιέστερο νοσοκομείο που εφημερεύει.

Περισσότερες πληροφορίες και απαντήσεις σε πιθανές ερωτήσεις σας, θα βρείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://eody.gov.gr/


Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *