Γνωμοδότηση χωρίς νόημα σε ένα εκ των προτέρων αποφασισμένο έργο

Την έκφραση γνώμης για την μελέτη του περιμετρικού πεζόδρομου στη βόρεια και ανατολική πλευρά του γηπέδου της ΑΕΚ κλήθηκε να δώσει χθες 17/2 το Δημοτικό Συμβούλιο. Την μελέτη έχει υποβάλει η Δικέφαλος 1924 Κατασκευαστική ΑΕ, η εταιρεία που κατασκευάζει και το γήπεδο. Ο περιμετρικός πεζόδρομος προέκυψε ως τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου της περιοχής μετά την νομοθετική έγκριση που είχε δοθεί το 2014 στο σχέδιο της κατασκευής του γηπέδου.

Η συζήτηση στο Δ.Σ. ανέδειξε μια σειρά θέματα:

  • Δεν υπήρχε καμιά εισήγηση από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, είτε από άλλη δημόσια υπηρεσία, παρά μόνο μια μελέτη μιας ιδιωτικής εταιρείας
  • Η γνωμοδότηση του Δήμου είναι άνευ ουσίας, αφού με την τροπολογία Σπίρτζη στο σχετικό νόμο (ΓΟΚ Ν. 4067/2012) τον Απρίλιο του 2017, η αρμοδιότητα έγκρισης οποιασδήποτε μελέτης αφορά αθλητική εγκατάσταση άνω των 15.000 θεατών, ανήκει στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.
  • Η μελέτη που κατέθεσε η Δικέφαλος ΑΕ προτείνει διαφορετική τεχνική λύση για τον βόρειο πεζόδρομο (πασαλόμπηξη) από αυτή που, όπως είπε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Δ. Κανταρέλης, θα γίνει τελικά (αναβαθμοί προς την μεριά του Άλσους).
  • Ο κ. Κανταρέλης είπε επίσης ότι η συγκεκριμένη μελέτη αποτελεί τμήμα της αρχικής μελέτης κατασκευής του γηπέδου, περιπλέκοντας ακόμη περισσότερο τα πράγματα, αφού η μελέτη αυτή έχει εγκριθεί με νόμο το 2014.
  • Τέλος δεν έγινε σαφές ποιος είναι ο χρηματοδότης του έργου. Να θυμίσουμε ότι στις 8/10/2019 μετά από συνάντηση Πατούλη – Μελισσανίδη – Βούρου που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια, ανακοινώθηκε προγραμματική σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας και Δήμου ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ για τη διαμόρφωση πεζοδρόμων και χώρων πέριξ του γηπέδου (δείτε το σχετικό ρεπορτάζ του Πολίτη).

Τελικά η διοίκηση κατάφερε να αποσπάσει θετική γνωμοδότηση με τους δημοτικούς συμβούλους της Δύναμης Πολιτών να δηλώνουν «παρών», την Λαϊκή Συσπείρωση να ψηφίζει μια δική της δέσμη προτάσεων και την Πόλη της Καρδιάς μας να αποχωρεί αντιδρώντας στην μη παρουσία της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου στη συζήτηση.

Ερωτηματικά προκάλεσε πάντως η αναφορά του κ. Κανταρέλη περί τροποποίησης της Διαχειριστικής Μελέτης του Άλσους, γεγονός που σημαίνει ότι θα υπάρξει και άλλη απόφαση που σχετίζεται με τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του γηπέδου.

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *