Την υποχρηματοδότηση των σχολείων ανέδειξε η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο

Την υποχρηματοδότηση των Δήμων για τις σχολικές ανάγκες ανέδειξε ως βασικό πρόβλημα η συζήτηση που πραγματοποιήθηκε εκτός ημερήσιας διάταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας 20/1 για τα προβλήματα των σχολείων.

Η συζήτηση προκλήθηκε μετά τη βλάβη στο λεβητοστάσιο του Γυμνασίου Νέας Χαλκηδόνας, λόγω της οποίας έχει διακοπεί η θέρμανση, αλλά και η λειτουργία του σχολείου από την περασμένη Τετάρτη (σημειωτέον ότι ούτε σήμερα Τρίτη έγιναν μαθήματα, παρά την σχετική ανακοίνωση του Δήμου).

Στη συζήτηση τέθηκαν και προβλήματα άλλων σχολείων, όπως το σοβαρό κτιριακό θέμα του 1ου ΕΠΑΛ Ν. Φιλαδέλφειας, το οποίο μετά τους σεισμούς του περασμένου καλοκαιριού φιλοξενείται σε διπλανές αίθουσες της πρώην ΕΠΑΣ, αλλά και ζητήματα με την υπολειτουργία της θέρμανσης σε κάποια σχολεία.

Παρά τις περίεργες «κορώνες» από τον αντιδήμαρχο Παιδείας περί υποκινούμενων καταλήψεων και την εμφανή επικοινωνιακή προσπάθεια να αποσείσει η διοίκηση τις όποιες διαχειριστικές ευθύνες της, τα προβλήματα είναι υπαρκτά. Και έχουν να κάνουν με την έλλειψη χρηματοδότησης.

Το θέμα διατύπωσε πολύ χαρακτηριστικά ο δημοτικός σύμβουλος της Δύναμης Πολιτών Γιάννης Καλαμπόκης, ο οποίος από τη θέση του αντιδήμαρχου Τεχνικών Υπηρεσιών είχε αντιμετωπίσει δεκάδες συσσωρευμένα προβλήματα των σχολείων την προηγούμενη πενταετία. Όπως είπε όλα κι όλα τα χρήματα που παίρνει ο Δήμος από τη ΣΑΤΑ σχολείων για τη συντήρηση των σχολείων είναι 60.000 ευρώ, που αν μοιρασθεί δεν φθάνουν ούτε 1.500 ευρώ για κάθε σχολείο. Αν και πέρασε η ευθύνη της συντήρησης των σχολείων στους δήμους, δεν φρόντισε καμιά κυβέρνηση να μεταφέρει και τους ανάλογους πόρους, αλλά και το αγναγακίο προσωπικό.

Ο κ. Βούρος είπε ότι έχει θετικές απαντήσεις από τη συνάντηση με τη διοίκηση της ΚΤΥΠ ΑΕ τόσο για το πρόβλημα του ΕΠΑΛ, όσο και για το 1ο Γυμνάσιο – Λύκειο Νέας Φιλαδέλφειας, αν και στο σχετικό δελτίο που εκδόθηκε από το Δήμο δεν υπάρχουν συγκεκριμένες αναφορές σε λύσεις.

Δεν απέφυγε κι αυτός να αποδώσει σε «υπερβολές των blogs» τα όσα ακούστηκαν για πιθανούς κινδύνους από το πρόβλημα του Γυμνασίου Ν.Χ. Βέβαια πήρε την απάντηση από τους εκπροσώπους του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, οι οποίοι περιέγραψαν την κατάσταση και εξέφρασαν την απορία πώς βρέθηκαν σήμερα τα χρήματα για να γίνουν οι αναγκαίες επιδιορθώσεις και δεν υπήρχαν προ λίγων μηνών, όταν και είχε καταγραφεί η κατάσταση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου.

Τέλος να σημειώσουμε ότι προκάλεσε απορία η απουσία του κ. Γούλα από τη συνεδρίαση, παρότι ως πρόεδρος της Ένωσης Γονέων υπέγραψε μια αρκετά οξεία ανακοίνωση.

Καθυστέρηση στην καταβολή της χρηματοδότησης

Εντύπωση προκάλεσε και η τοποθέτηση του κ. Ανεμογιάννη, ο οποίος επέρριψε ευθύνες για την καθυστέρηση της απόδοσης των χρημάτων στα σχολεία, αφού όπως είπε ενώ έχει έρθει η 4η δόση της τακτικής χρηματοδότησης, δεν ήρθε έγκαιρα το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο με αποτέλεσμα να μην μπορούν να λάβουν τα σχολεία τα χρήματα. Παρά την καταγγελία του κ. Ανεμογιάννη δεν υπήρξε καμιά απάντηση ούτε από τον δήμαρχο, ούτε από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Παιδείας.

Η συζήτηση στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο είχε και ένα θετικό. Υπερψηφίστηκε ομόφωνα η πρόταση του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Ν. Σερετάκη, σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να γίνεται καταγραφή των προβλημάτων στα σχολεία κάθε χρόνο, πριν την ψήφιση του τεχνικού προγράμματος και του προϋπολογισμού του Δήμου, προκειμένου το Δημοτικό Συμβούλιο να είναι ενημερωμένο και να μπορεί να προγραμματίσει τα ανάλογα έργα.

Διαβάστε επίσης: Γρετζελιάς προς Βούρο: «Αφήστε τις φωτογραφίες στα fb!»

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *