Κραυγή αγωνίας για τις ελλείψεις από τους γιατρούς του «Αγία Όλγα»

Κάλεσμα συνάντησης και αγώνα απευθύνουν οι γιατροί του «Κωνσταντοπούλειου» νοσοκομείου σε τοπικούς φορείς και υγειονομικούς, την Πέμπτη 16/1 στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου. Θέμα οι σοβαρές ελλείψεις προσωπικού που δημιουργούν προβλήματα στη λειτουργία τμημάτων του μοναδικού νοσοκομείου της περιοχής μας.

Παρακάτω η ανακοίνωση της 5μελούς επιτροπή της ΕΙΝΑΠ του ΓΝΝΙ «Κωνσταντοπούλειο»:

Αν μη τι άλλο «κρίσιμη» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί για το «Κωνσταντοπούλειο» νοσοκομείο η -ολοένα και εντεινόμενη- έλλειψη ιατρικού προσωπικού τους τελευταίους μήνες.

Η απουσία προσλήψεων ιατρικού προσωπικού οδηγεί καθημερινά τις υπηρεσίες υγείας στην υποβάθμιση. Η λειτουργία κάποιων τμημάτων απειλείται άμεσα, ένω άλλα λειτουργούν στα όρια τους ή χάρη στον ζήλο και την υπομονή του προσωπικού. Μεταξύ των δοκιμαζόμενων αυτών τμημάτων, το αναισθησιολογικό και το ακτινολογικό τμήμα των οποίων οι συνάδελφοι ιατροί δεν αρκούν για να καλύψουν πλήρως τις τακτικές και έκτακτες υποχρεώσεις, γεγονός που θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια ή στην εξάντληση του υπάρχοντος προσωπικού είτε στην αδυναμία εξυπηρέτησης μετρίως και βαρέως πάσχοντων ασθενών ή ακόμα χειρότερα και στα δύο.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τα 2 παραπάνω τμήματα καθώς το μεν αναισθησιολογικό τμήμα είναι κρίκος για την πλήρη λειτουργία άλλων 7 τμημάτων (χειρουργικές ειδικότητες και γαστρεντερολογία) και θα σημάνει την δραστική μείωση των εκτελούμενων επεμβάσεων στο «Αγ.Όλγα», αύξηση των λιστών και επείγοντα χειρουργεία να λιμνάζουν στους ορόφους. Την ίδια ώρα, είναι ευραίως γνωστό πως το ακτινολογικό τμήμα όπως και τα εργαστήρια είναι κρίκος για τη λειτουργία όλων των τμημάτων σε τακτική και επείγουσα βάση.

Η κατάσταση αυτή είναι αφενός αποτέλεσμα της μη έγκαιρης αναπλήρωσης των συνταξιοδοτηθέντων συναδέλφων και της άρνησης της επαρκούς στελέχωσης του ΕΣΥ αλλά και του συνεχιζόμενου “Brain Drain”, που οδηγεί κατά χιλιάδες νεότερους και μεγαλύτερους συναδέλφους στο εξωτερικό.

Πιο συγκεκριμένα εκτιμούμε ότι η υποστελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων εντάσσεται σε ένα μεσοπρόθεσμο πλάνο -όπως αυτό διατυπώθηκε από τον αγγελιοφόρο της κυβέρνησης Π.Ι.Σ (πανελλήνιος ιατρικός σύλλογος), το πλάνο δηλαδή της ένταξης ιδιωτικών συμφερόντων μέσα στα δημόσια νοσοκομεία. Η επικράτηση αυτής της λογικής, της μερικής ή καθολικής άλλοτε ιδιωτικοποίησης περνά ως συνήθως από τον συνειδητό εκφυλισμό της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών όπως χαρακτηριστικά έγινε στην περίπτωση της ΔΕΗ.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας όχι μόνο δεν προκήρυξε θέσεις για αναπλήρωση των «εξερχόμενων» συναδέλφων αλλά ακύρωσε και την ανεπαρκή προκήρυξη όπως αυτή κατατέθηκε τον Μάιο.

Με βάση τα παραπάνω καλούμε υγειονομικούς και τοπικούς φορείς και επιτροπές σε σύσκεψη την Πέμπτη 16/01/2020 και ώρα 13.30 στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου για περαιτέρω ενημέρωση και λήψη κοινών πρωτοβουλιών υπεράσπισης και διεύρυνσης της δημόσιας δωρεάν υγείας γενικά και στο νοσοκομείο μας με συγκεκριμένα βήματα.

Η 5μελής επιτροπή της ΕΙΝΑΠ του ΓΝΝΙ «Κωνσταντοπούλειο»

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *