H τοποθέτηση του Άρη Βασιλόπουλου στο Δ.Σ. για το πρόγραμμα «Εστία»

Μια εμπεριστατωμένη τοποθέτηση για το πρόγραμμα «Εστία» έκανε ο επικεφαλής της Δύναμης Πολιτών Άρης Βασιλόπουλος, μιλώντας στο Δημοτικό Συμβούλιο της 8/1/2020:

Κύριε πρόεδρε,

Κύριε δήμαρχε,

Κυρίες και κύριοι δημοτικοί σύμβουλοι,

Το θέμα που συζητούμε σήμερα είναι πρωτίστως κοινωνικό και πολιτικό και δευτερευόντως εργασιακό, γι’ αυτό και απαιτεί απ’ όλους μας να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων, πέρα και έξω από μικροπαραταξιακές λογικές. Είναι κοινωνικό γιατί αφορά στο πως ο Δήμος μας αντιμετωπίζει τις ζωές εκατοντάδων κατατρεγμένων συνανθρώπων μας, οι οποίοι διωγμένοι από τους πολέμους και τη φτώχεια ήρθαν στην Ευρώπη διεκδικώντας ένα καλύτερο μέλλον και φιλοξενούνται αυτή τη στιγμή στην πόλη μας. Στην πραγματικότητα βέβαια, η πολιτισμένη Ευρώπη, αφού πρώτα συνέδραμε με κάθε τρόπο στους «ανθρωπιστικούς πολέμους» στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στη Λιβύη και τη Συρία, φρόντισε να κλείσει τα σύνορά της, με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι να στοιβάζονται στη χώρα μας, με πολλούς από αυτούς να βρίσκονται σε ανθρώπινα κολαστήρια τύπου Μόριας. Είναι βαθιά πολιτικό, αφού το πώς αντιμετωπίζει κανείς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και αν οι πράξεις μας υπαγορεύονται από την αλληλεγγύη και την προσπάθεια ισότιμης ένταξής τους στην πατρίδα μας, οριοθετεί και χαρακτηρίζει πολιτικές συμπεριφορές τοποθετώντας μας αντιστοίχως στο φάσμα του πολιτικού χάρτη.

Εμείς κυρίες και κύριοι, όπως και η προηγούμενη κυβέρνηση, βρεθήκαμε εν μέσω μίας πρωτοφανούς στα ευρωπαϊκά μεταπολεμικά χρονικά προσφυγικής κρίσης. Από την άνοιξη του 2015 ως το καλοκαίρι του 2016 πάνω από 1.5 εκατομμύριο άνθρωποι διέσχισαν τη χώρα μας, αναζητώντας καταφύγιο στις χώρες της κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης. Ο Δήμος μας, αλλά και οι συμπολίτες μας, ήδη από τότε είχαν πρωτοστατήσει σε κινήσεις αλληλεγγύης και ανθρωπιάς απέναντι στο πρωτοφανές δράμα που εκτυλισσόταν μπροστά στα μάτια μας. Εκδηλώσεις αλληλεγγύης, συλλογή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης και αποστολή τους στην Ειδομένη, οργάνωση της καμπάνιας «Πιάσε το χέρι μου» σε συνεργασία με τους Δήμους Νέας Ιωνίας και Χαλανδρίου, η οποία βρήκε στη συνέχεια μιμητές σε όλη τη χώρα. Στη συνέχεια, καθώς όλες οι ευρωπαϊκές χώρες έκλειναν τα σύνορά τους, αναζητήσαμε τον καλύτερο δυνατό, αλλά και υπεύθυνο τρόπο να αντιμετωπίσουμε το προσφυγικό, όταν και ζητήθηκε βοήθεια από τους Δήμους.

Να υπενθυμίσω εδώ ότι το 2016 και το 2017 μας ζητήθηκε από το Υπουργείο – τότε – Μεταναστευτικής Πολιτικής να προσφέρουμε μεγάλους χώρους για την προσωρινή στέγαση προσφύγων. Το αρνηθήκαμε. Όχι επειδή δεν θέλαμε πρόσφυγες, όπως έγραφαν ειρωνικά κάποια μέσα, αλλά επειδή δεν θέλαμε τη δημιουργία ενός de facto γκέτο στην πόλη μας. Αντίθετα, από τα τέλη του 2016 μελετήσαμε το Πρόγραμμα Εστία, που υλοποιούσε τότε για πρώτη φορά ο Δήμος Λειβαδιάς σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Στελέχη του Δήμου μετέβησαν τρεις φορές στη Λειβαδιά προκειμένου να αποκτήσουμε εμπεριστατωμένη άποψη. Δεν σας κρύβω, ότι η απόφαση αυτή ελήφθη ύστερα από μήνες συζήτησης και προβληματισμού όχι μόνο με τα αρμόδια στελέχη του Δήμου, αλλά και στο εσωτερικό μας, αφού μία τέτοια κίνηση εμπεριείχε το στοιχείο του ρίσκου.

Τελικά, τον Ιούλιο του 2017 φέραμε το θέμα στα κοινοτικά συμβούλια της πόλης, στην Επιτροπή διαβούλευσης και τέλος στο Δημοτικό συμβούλιο. Πέρα από κάποιες γραφικές ακροδεξιές φωνές κατά τη διαβούλευση, που μιλούσαν για κίνδυνο αλλοίωσης της φυλής μας και για αρρώστιες από τις οποίες θα κινδύνευαν τα παιδιά μας στα σχολεία, τελικά το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε ομόφωνα την έγκριση του προγράμματος και την ανάθεση της εκτέλεσής του στην Κοινωφελή επιχείρηση του Δήμου. Η ανάθεση στην Κοινωφελή επιχείρηση έγινε, ακολουθώντας και το παράδειγμα των λιγοστών τότε Δήμων που έτρεχαν το πρόγραμμα, για λόγους αποφυγής ενός μεγάλου όγκου γραφειοκρατίας που συνεπαγόταν η υλοποίηση του Προγράμματος από το Δήμο καθαυτό. Βεβαίως, σε αντίθεση με άλλους Δήμους, αρνηθήκαμε την ανάθεση του έργου σε ΜΚΟ γιατί εφόσον ως Δήμος θα είχαμε την ευθύνη, θα έπρεπε να αναλάβουμε και την υλοποίηση αδιαμεσολάβητα από τρίτους, των οποίων τα κίνητρα και τους στόχους δεν μπορούσαμε να γνωρίζουμε. Στη συνέχεια ορίστηκε τριμελής επιτροπή αξιολόγησης των προσφερόμενων διαμερισμάτων, με συμμετοχή ενός μέλους της αντιπολίτευσης, ενώ η Κοινωφελής επιχείρηση όρισε και αυτή τριμελή επιτροπή αξιολόγησης του προσωπικού που έπρεπε να προσληφθεί για να ξεκινήσει το πρόγραμμα.

Κυρίες και κύριοι,

Επειδή πολλά έχουν γραφτεί αυτές τις μέρες, θα ήθελα να είστε ενημερωμένοι για τα εξής: όταν ξεκίνησε η υλοποίηση του Προγράμματος Εστία τέλη του 2017, η πρώτη αγωνία μας ήταν να βρεθούν σπίτια. Πέρα από το γνωστό πρόβλημα της διαθεσιμότητας διαμερισμάτων προς ενοικίαση στην πόλη μας, στην προκειμένη περίπτωση έπρεπε να αντιμετωπιστούν φόβοι, επιφυλάξεις των ιδιοκτητών απέναντι σε κάτι που ήταν γι’ αυτούς άγνωστο. Όμως με επιμονή και σκληρή δουλειά των λιγοστών τότε υπαλλήλων τα καταφέραμε. Φροντίσαμε να μαθευτεί σε όλη την πόλη το πρόγραμμα και τελικά όσα σπίτια διατέθηκαν και κρίθηκαν από την τριμελή επιτροπή ως επαρκή για ενοικίαση, νοικιάστηκαν. Από τότε μέχρι σήμερα, το πρόγραμμα Εστία γνώρισε εξάπλωση στο Δήμο μας, αλλά και αναγνώριση από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Νοικιάστηκαν δεκάδες ακόμη διαμερίσματα, ο Δήμος μας έτσι ανέλαβε τη φροντίδα πολλών ακόμη ανθρώπων, κάτι που οδήγησε και σε νέες προσλήψεις προσωπικού. Το 2018 μάλιστα, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, αξιολογώντας ως απόλυτα επιτυχή την υλοποίηση του Προγράμματος Εστία,  μας πρότεινε να αναλάβουμε συντονιστικό ρόλο για όλους τους γειτονικούς Δήμους οι οποίοι δεν συμμετέχουν στο πρόγραμμα, υπογράφοντας μαζί τους μνημόνιο συνεργασίας. Το αρνηθήκαμε γιατί θεωρήσαμε ότι δεν μπορούσαμε να σηκώσουμε μία τέτοια ευθύνη.

Κυρίες και κύριοι δημοτικοί σύμβουλοι, φίλες και φίλοι.

Απόψε δεν συζητάμε για ένα τυπικό πρόγραμμα, ούτε για ένα τεχνικό έργο. Συζητάμε για τη συνέχιση μίας ζωτικής παρέμβασης του Δήμου μας για το προσφυγικό/μεταναστευτικό. Μίας παρέμβασης που το 2019 αφορούσε πάνω από 500 άτομα, ενώ για το 2020 αφορά ήδη 330 άτομα σε πάνω από 60 διαμερίσματα. Η παρέμβαση αυτή δεν αφορά μόνο στη στέγαση, όπως πολλοί μπορεί να θεωρούν, αλλά περιλαμβάνει μία σειρά υπηρεσιών που προσφέρονται, περιλαμβάνοντας την ψυχοκοινωνική στήριξη, την  εγγραφή και παρακολούθηση της ομαλής εκπαιδευτικής ένταξης των παιδικών στο εκπαιδευτικό μας σύστημα, την ομαλή διαβίωση αυτών των ανθρώπων και την αρμονική ένταξή τους στη νέα πραγματικότητα, την διοργάνωση εκδηλώσεων ευαισθητοποίησης, την καθημερινή υποστήριξή τους για την έκδοση βασικών εγγράφων όπως αμκα, οαεδ, άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού, την συνοδεία σε υπηρεσίες και νοσοκομεία, την παρακολούθηση της διαδικασίας των αιτημάτων τους για άσυλο. Το πρόγραμμα αυτό απαιτεί επιφυλακή σε 24ωρη βάση από διάφορες ειδικότητες καθημερινά, απαιτεί τη διαχείριση απρόβλεπτων και σύνθετων ζητημάτων, σε μία χώρα μάλιστα που μόλις τον Ιούλιο του 2018 απέκτησε εθνική στρατηγική για την ένταξη, δίνοντας πρωταρχία στον πρώτο και δεύτερο βαθμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης .

Επιπλέον, και αυτό είναι κάτι που ουδείς μπορεί να το αμφισβητήσει, το Πρόγραμμα αυτό αξιολογείται πολυεπίπεδα και αυστηρά, τόσο από την Ύπατη Αρμοστεία, όσο και από εξωτερικούς ελεγκτές. Αξιολογείται η αποτελεσματικότητά του, η διαχειριστική του επάρκεια μέσα από εβδομαδιαίες, μηνιαίες και τριμηνιαίες αξιολογήσεις. Κυρίως, αυτό που αξιολογείται είναι εάν έχει δημιουργηθεί εκείνο το ευρύ και εξειδικευμένο δίκτυο υποστήριξης των ανθρώπων που οφελούνται. Και εδώ, σύμφωνα με τα λεγόμενα όχι μόνο του  επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες κ. Φιλίπ Λεκλέρκ, αλλά και του ίδιου του Δημάρχου, συζητάμε για τη συνέχιση μίας απόλυτα επιτυχημένης υλοποίησης του Προγράμματος από το Δήμο μας όλα αυτά τα χρόνια.

Αυτό από μόνο του θα αρκούσε για να προχωρήσετε σε αυτόματη ανανέωση των συμβάσεων που έληξαν στις 31/12, όπως μπορούσατε και θα οφείλατε να κάνετε, εφόσον το πρόγραμμα αξιολογήθηκε ως απόλυτα επιτυχημένο. Αντίθετα, εσείς παρά τις περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις του κ. Κουτσάκη σε δημοτικό Συμβούλιο του Οκτωβρίου (υπάρχουν στα πρακτικά), προχωρήσατε σε επαναπροκήρυξη όλων των θέσεων, όχι γιατί δεν μπορούσατε να πράξετε διαφορετικά, όπως συνέβη τα προηγούμενα χρόνια, αλλά γιατί είναι επιλογή σας.  Επειδή δεν θέλω ούτε να επαναλάβω πράγματα που γράψαμε στις ανακοινώσεις μας, αλλά ούτε να ρίξω λάδι στη φωτιά, θα σταθώ στο εξής:

Το προσφυγικό, δυστυχώς για τους ανθρώπους αυτούς, ήρθε για να μείνει. Τόσο στην χώρα όσο και στην πόλη μας. Αυτό που θα έπρεπε να συζητάμε αυτή τη στιγμή είναι το πώς σχεδιάζει ο Δήμος μας τη μετάβαση το 2021, όταν πια η Ύπατη Αρμοστεία θα έχει φύγει από τη χώρα και την αρμοδιότητα αυτή θα αναλάβει η κυβέρνηση. Κατά την άποψή μας, μία αλληλέγγυα και ταυτόχρονα υπεύθυνη πολιτική στάση οφείλει να δει το θέμα μακροπρόθεσμα, αποβλέποντας στην ισότιμη ένταξη αυτών των ανθρώπων στην κοινωνία μας. Αυτό απαιτεί σταθερές δομές, απαιτεί μόνιμο προσωπικό, απαιτεί σταθερά υποστηρικτικά δίκτυα, απαιτεί πόρους που οφείλει ο Δήμος μας να διεκδικήσει από την Ε.Ε και την κυβέρνηση. Τα προηγούμενα χρόνια το πρόγραμμα αυτό, υπό αυτό το πολιτικό πρίσμα που σας προανέφερα, λειτούργησε απόλυτα επιτυχημένα, τόσο για τους οφελούμενους, όσο και για την πόλη μας. Αυτό βασίστηκε και στην άοκνη εργασία πολλών ανθρώπων, που έδωσαν στη μεγάλη τους πλειοψηφία τον καλύτερο εαυτό τους για να φτάσουμε μέχρι εδώ, ξεκινώντας από το μηδέν.

Γι’ αυτό, και παρά τα όσα έχουν ήδη συντελεστεί και όσα έχουν γραφτεί, θα σας απευθύνω για μία ακόμη φορά μία έκκληση: μην παίξετε με τις τύχες των ανθρώπων, είτε αυτοί είναι πρόσφυγες, είτε είναι εργαζόμενοι. Βασιστείτε στην αξιολόγηση που ήδη υπάρχει και προχωρήστε στην ανανέωση των συμβάσεων προκειμένου να μη διαταραχθεί το ήδη ευάλλωτο καθεστώς διαβίωσης αυτών των ανθρώπων. Οποιαδήποτε άλλη απόφαση μόνο κινδύνους θα έχει για την πόλη μας, τους οποίους όσο ακόμη είναι καιρός θα πρέπει να αναλογιστείτε και να αποφύγετε.

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *