Το παρασκήνιο μίας αισχρής και πολιτικά ανήθικης απόφασης

Ενώ στο προεκλογικό πρόγραμμα Βούρου βρίσκει κανείς μέχρι και για τον υποτιθέμενο «βιολογικό καθαρισμό των ρεμάτων», δεν βρίσκει ούτε λέξη για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που διαμένουν στην περιοχή μας. Και αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο. Ο συνδυασμός του κ. Βούρου αποτελείται και από ακροδεξιούς, που στο πρόσφατο παρελθόν είχαν γράψει ότι στους παιδικούς σταθμούς πρέπει να γράφονται μόνο Ελληνόπουλα και τα παιδιά των μεταναστών να μένουν έξω. Είναι βλέπετε η οικονομική κρίση, που κατέστησε τέτοιες φωνές εντός του τόξου της «πολιτικής ορθότητας», αφού οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις και όχι μόνο η Χρυσή Αυγή επένδυσαν στον κοινωνικό κανιβαλισμό μεταξύ των φτωχών. Βεβαίως, φανταστείτε να έπρατταν το ίδιο και οι χώρες του εξωτερικού, στις οποίες διαμένουν μόνιμα εκατομμύρια Έλληνες, πόσο ωραίο θα ήταν. Αλλά αυτά είναι λεπτομέρειες. Γι’ αυτό και το πρόγραμμα «Εστία» αντιμετωπίστηκε με καχυποψία, αφού αν ήταν στο χέρι των διοικούντων θα έδιωχναν τους μετανάστες και τους πρόσφυγες από την πόλη για να μεταφερθούν σε κάποιο κλειστό κέντρο κράτησης.

Υπήρξαν όμως και αυτοί που το είδαν ως ευκαιρία: όχι ως ευκαιρία να δημιουργηθεί ένα υπόδειγμα αλληλεγγύης και ομαλής ένταξης των μεταναστών στην τοπική κοινωνία, αλλά ως ευκαιρία δημιουργίας ενός σκληρού μηχανισμού έμμισθων «ημετέρων». Ήδη από τις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν και συμπληρώθηκε το παζλ της διοίκησης με τη συμμετοχή των Γρετζελιά, Κωνσταντινίδη και Κοπελούσου, οι θέσεις εργασίας στο πρόγραμμα «Εστία» αποτέλεσαν αντικείμενο σκληρής διαπραγμάτευσης και παζαριών μεταξύ των δύο κυρίαρχων εταίρων. Τα βήματα έγιναν μεθοδευμένα και με απόλυτη συνέπεια: πρώτα έπρεπε να αποκλειστεί η αντιπολίτευση από την Κοινωφελή επιχείρηση, αφού στο 11μελές Διοικητικό Συμβούλιο, η αντιπολίτευση, που στο σύνολό της πήρε 45%, έχει μία μόνο έδρα, η οποία μάλιστα της δόθηκε και ως χάρη!!! Το επόμενο βήμα ήταν η συγκρότησή της με απόλυτη μοιρασιά μεταξύ των παρατάξεων Βούρου και Γρετζελιά και η στελέχωσή της με ανθρώπους με βασικό χαρακτηριστικό τους τη τυφλή υπακοή. Στη συνέχεια, συγκροτήθηκε η τριμελής επιτροπή αξιολόγησης του Προγράμματος αποκλεστικά από μέλη της Διοίκησης (Καραβίας, Λέκκας, Παπακώστα), ώστε να μην υπάρχει ουδεμία ενοχλητική φωνή της αντιπολίτευσης. Τέλος, υπήρξε ο εφησυχασμός που σκόπιμα καλλιέργησαν οι διοικούντες στους εργαζόμενους, αφού φτάνοντας στο τέλος του έτους, όλοι θεώρησαν ότι η δημοτική αρχή θα προβεί σε αυτόματη ανανέωση των συμβάσεων, μόνο και μόνο για να μην θέσει την υλοποίηση του προγράμματος σε κίνδυνο.

Τα πράγματα όμως στο παρασκήνιο ήταν διαφορετικά. Ο πρόεδρος της Κοινωφελούς επιχείρησης κ. Καραβίας, ο μοναδικός άνθρωπος από τη σημερινή διοίκηση που καταψήφισε την επαίσχυντη απόφαση απόλυσης των εργαζομένων, βρισκόταν εξ’ ορισμού σε δύσκολη θέση. Συναντήσεις επί συναντήσεων σε γνωστά στέκια της πόλης έδιναν και έπαιρναν όλο αυτό το διάστημα προκειμένου να φτιαχτούν  λίστες «ημετέρων». Υποσχέσεις σε ανθρώπους της πόλης ότι θα βρουν δουλειά στο Πρόγραμμα «Εστία» δίνονταν αφειδώς δεξιά και αριστερά, με μοναδική προϋπόθεση τη «συζήτηση με το δήμαρχο». Μιλάμε δηλαδή για ωμές «μαυρογιαλούρικες» πρακτικές… Βλέπετε, παρότι ο Βούρος δημιούργησε 4 επιπλέον έμμισθες θέσεις συνεργατών στο Δήμο, ετήσιου κόστους για τους δημότες 81.000 ευρώ, αυτές δεν έφταναν για να «βολευτούν» όλοι.  Γι’ αυτό και έπρεπε να θυσιαστούν οι εργαζόμενοι του προγράμματος «Εστία» προκειμένου να ικανοποιηθούν οι ορέξεις των διοικούντων.

Στη μακρά λίστα αναμονής για να κανιβαλιστούν οι θέσεις των απολυμένων εργαζόμενων θα βρει κανείς πρώην δημοτικούς συμβούλους, υποψηφίους με διάφορους συνδυασμούς της συμπολίτευσης και ανθρώπων που πρωταγωνιστούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της πόλης. Ανθρώπων δηλαδή, που ούτε τα προσχήματα δεν θέλουν να κρατήσουν και θέλουν να βρουν δουλειά ακόμη και οδηγώντας ανθρώπους στην ανεργία. Το χειρότερο μάλιστα είναι ότι αυτά που γράφουμε δεν τα μάθαμε από κάποιες «έμπιστες πηγές», αλλά τα λένε οι ίδιοι με καμάρι δεξιά και αριστερά!!!

Για όσους έχουν ζήσει από κοντά την υποκρισία, την αλαζονεία και το αντιδημοκρατικό ήθος αυτής της διοίκησης, όλα αυτά δεν αποτελούν καμία έκπληξη. Από την αρχή της συγκρότησης της νέας πλειοψηφίας του Δήμου, μέχρι και τη μεγάλη πλειοψηφία των αποφάσεων που έχουν ληφθεί, η διοίκηση διακρίνεται για την αφερεγγυότητά της, την υποταγή της σε παντός είδους οικονομικά συμφέροντα εις βάρος της πλειοψηφίας των πολιτών, καθώς και για τον εμπαιγμό των πολιτικών της αντιπάλων. Αυτόν τον εμπαιγμό υπέστησαν τις προηγούμενες ημέρες οι εργαζόμενοι του Προγράμματος, που στη συνάντησή τους με το Δήμαρχο καθησυχάστηκαν ότι δεν πρόκειται να απολυθούν. Εκτός του εμπαιγμού όμως, υπήρξε και κάτι ακόμη πιο χυδαίο: η προσπάθεια να διαχωρίσουν τους εργαζόμενους σε καλούς και κακούς, με μοναδικό στόχο να τους διασπάσουν, ώστε να μπορέσουν να περάσουν τις απολύσεις που θέλουν πιο εύκολα.

Ο κ. Βούρος, ανεξάρτητα από την πολιτική που ασκεί, ενδιαφέρεται πάρα πολύ για το πολιτικό marketing και την εικόνα που θέλει να «πλασάρει» στην τοπική κοινωνία. Γι’ αυτό άλλωστε και επισήμως πληρώνονται δύο έμμισθοι συνεργάτες, οι οποίοι και μέσα από τις ιστοσελίδες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που διαθέτουν, λιβανίζουν το δήμαρχο πρωί βράδυ. Το ίδιο κάνουν και πολύ συγκριμένα άτομα, που ως αγέλες λύκων επιτίθενται επί 24ωρης βάσης με τον πιο άγριο τρόπο σε όποιον τολμήσει να αμφισβητήσει τα «ιερά και τα όσια» αυτής της δημοτικής αρχής. Ίσως να περιμένουν και αυτοί κάτι από το Δήμαρχο. Πρέπει να γνωρίζουν όμως ότι όσα χρήματα και αν δαπανήσουν για να φτιασιδώσουν την εικόνα του δημάρχου, η πραγματικότητα είναι μία: ο κ. Βούρος με τη συνδρομή του κ. Γρετζελιά απέλυσε άδικα 20 ανθρώπους. Και αυτή η πρωτοφανούς χυδαιότητας πολιτική πράξη, την οποία ουδεμία δοίκηση στο παρελθόν αποτόλμησε να διανοηθεί,  θα στιγματίζει τη δημοτική αρχή Βούρου, Γρετζελιά, Κωνσταντινίδη και Κοπελούσου στο διηνεκές

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *