Πολιτικά παιχνίδια Βούρου με τους πρόσφυγες για το βόλεμα ημετέρων;

Είναι γνωστό ότι ο Δήμος μας «τρέχει» εδώ και δυόμιση χρόνια το Πρόγραμμα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ «Εστία». Ένα πρόγραμμα που παρέχει προσωρινά στέγη σε πρόσφυγες/αιτούντες άσυλο μέχρι να φύγουν για κάποια άλλη χώρα, είτε για να παραμείνουν στη χώρα μας. Ο Δήμος μας και ο Δήμος Αθηναίων είναι οι μοναδικοί από τους 66 Δήμους της Αττικής που συμμετέχουν σε αυτό το πρόγραμμα με ομόφωνη πολιτική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου τον Ιούλιο του 2017 (149/2017).

Το πρόγραμμα αυτό, παρά τις αντιδράσεις μίας μικρής μειοψηφίας ακροδεξιών της πόλης και όψιμων οπαδών του κ. Βούρου, κατά γενική ομολογία στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και αγκαλιάστηκε από την τοπική κοινωνία. Ο Δήμος μας και οι δημότες του, τιμώντας τις προσφυγικές μας ρίζες και δείχνοντας έμπρακτη αλληλεγγύη στους ανθρώπους που ξεριζώθηκαν λόγω των πολέμων και της φτώχειας, στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και συνέδραμε στο βαθμό που του αναλογούσε, ώστε να αποσυμφορηθεί το όνειδος για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια που ονομάζεται Μόρια. Γιατί αν το σύνολο το Δήμων της χώρας δεχόταν να φιλοξενήσει κάποιους εκατοντάδες ανθρώπους, τότε σίγουρα τα πράγματα στα νησιά θα ήταν διαφορετικά…

Το πρόγραμμα όμως δεν είχε μόνο την πολιτική ή την ηθική διάσταση, αλλά και την τεχνοκρατική και την πολιτισμική. Και εδώ ο Δήμος μας, με τον τρόπο που οργάνωσε το πρόγραμμα, θεωρείται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ Δήμος πρότυπο, όσον αφορά όχι μόνο στην παραμονή, αλλά και στην ένταξη των μεταναστών. Η μεγάλη πλειοψηφία των παιδιών φοιτά στο σχολείο, είτε σε τάξεις υποδοχής είτε στις «κανονικές» τάξεις, ενώ όλα αυτά τα χρόνια καταβλήθηκαν μεγάλες προσπάθειες ώστε οι μετανάστες/πρόσφυγες να ενταχθούν στον πολιτισμό της χώρας και της πόλης μας με πλήθος δράσεων και εκδηλώσεων που έφερναν τους ανθρώπους κοντά, σπάζοντας προκαταλήψεις και φόβους (Δείτε ενδεικτικά εδώ και εδώ και εδώ).  Η επιτυχής υλοποίηση του προγράμματος είναι τέτοια, ώστε η Ύπατη Αρμοστεία το 2018 πρότεινε στην προηγούμενη δημοτική αρχή να διευρυνθεί διαδημοτικά σε γειτονικές περιοχές και την ευθύνη για το συντονισμό και την υλοποίηση να την αναλάβει ο Δήμος μας. Παράλληλα, και η τοπική κοινωνία έχει οφέλη από την ενοικίαση διαμερισμάτων, από τα χρήματα που ξοδεύονται από το πρόγραμμα στην τοπική αγορά, αλλά και από όσους ανέργους της πόλης βρήκαν δουλειά στο πρόγραμμα.

Η τωρινή δημοτική αρχή και προσωπικά ο κ. Βούρος στο πρόσφατο παρελθόν αναφέρθηκαν με μειωτικούς χαρακτηρισμούς για τους πρόσφυγες, χαρακτηρίζοντάς τους ως απειλή και λαίλαπα. Ύστερα από την κατακραυγή, φρόντισαν άρον άρον να το «μαζέψουν» και ο ίδιος ο δήμαρχος, αφού συναντήθηκε με τον επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Φιλίπ Λεκλέρ, δεσμεύτηκε στη συνέχιση του προγράμματος Εστία. Βεβαίως, στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ είναι γνωστό γιατί ο κ. Βούρος θέλει να συνεχίσει το πρόγραμμα «Εστία». Βλέπετε, είναι τέτοιες οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει προεκλογικά για τακτοποίηση ημετέρων, ώστε αξιοποιεί και την παραμικρή τρύπα προκειμένου να δημιουργήσει έμμισθες θέσεις, ακόμη και εκεί που δεν υπήρχαν (4 επιπλέον έμμισθοι συνεργάτες/σύμβουλοι και 81.000 ευρώ επιπλέον κόστος για το Δήμο σε σχέση με την προηγούμενη δημοτική αρχή). Έτσι ακριβώς βλέπει ο κ. Βούρος και το πρόγραμμα Εστία: ως μία ευκαιρία να «βολέψει» δικό του κόσμο.

Θα μπορούσε βεβαίως κάποιος να ισχυριστεί ότι κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητα κακό, εφόσον το να βρουν κάποιοι άνθρωποι δουλειά, όπου και αν ανήκουν, ό, τι και αν ψήφισαν, είναι κάτι θετικό. Σωστά. Μόνο που εδώ υπάρχει μία σημαντική λεπτομέρεια: ο κ. Βούρος δεν θέλει απλώς να βρει δουλειά σε κάποιους δικούς του ανθρώπους (ακόμα και μη εκλεγέντες υποψηφίους του!!!), αλλά θέλει να διώξει κάποιους άλλους για να βάλει αυτούς στη θέση τους!!!

Το προσφυγικό δεν προσφέρεται για πολιτικά παιχνίδια

Η χώρα μας ύστερα από πάρα πολλά χρόνια απέκτησε στρατηγική για την ένταξη. Θα μπορούσε να είναι πιο τολμηρή, αλλά τουλάχιστον υπάρχει, για πρώτη φορά. Με βάση αυτή, το κύριο βάρος της ένταξης των μεταναστών και των προσφύγων πέφτει στον Α’ και Β’ βαθμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αυτό από μόνο του, αποτελεί μία παραδοχή ότι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες, τουλάχιστον κατά ένα μεγάλο μέρος, ήρθαν για να μείνουν. Επομένως, οφείλει η πολιτεία μέσα από ένα θεσμοθετημένο πλαίσιο να διασφαλίζει τους όρους της ισότιμης ένταξής τους στην κοινωνία. Αυτό απαιτεί πόρους από την πολιτεία για τη δημιουργία νέων υποδομών, αλλά και προσλήψεις σταθερού και μόνιμου προσωπικού. Αυτή ήταν και παραμένει η θέση της Δύναμης Πολιτών, πολιτική που υλοποίησε τα χρόνια που άσκησε διοίκηση με απόλυτη συνέπεια. Αντίθετα, με τη σημερινή διοίκηση βλέπουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά. Μόλις πριν 2 μήνες στο Δημοτικό Συμβούλιο ψηφίστηκε ομόφωνα εισήγηση του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου, με βάση την οποία ο Δήμος δεσμεύεται όχι μόνο επί της αρχής υπέρ της σταθερής και μόνιμης εργασίας, αλλά στη διασφάλιση της παραμονής όσων συμβάσεων λήγουν.

Στην προκειμένη περίπτωση, οι συμβάσεις των εργαζομένων στο Πρόγραμμα Εστία λήγουν στις 31/12/2019. Με βάση τη σύμβαση ανανέωσης του προγράμματος που υπέγραψε η Κοινωφελής επιχείρηση κατά την προηγούμενη δημοτική περίοδο, οι συμβάσεις μπορούν να ανανεωθούν  στο σύνολό τους, χωρίς να επαναπροκηρυχθούν εκ νέου οι θέσεις. Αντίθετα, η διοίκηση Βούρου στοχεύει στην επαναπροκήρυξη της πλειονότητας των θέσεων (εκτός αυτών που είναι απαραίτητες για τη μη διάλυση του προγράμματος) προκειμένου να προβεί σε τακτοποιήσεις ημετέρων.

Τους καλούμε να το σκεφτούν δύο και τρεις φορές, προτού προχωρήσουν σε μία τέτοια επαίσχυντη πράξη. Να σκεφτούν ότι όχι μόνο θα απολύσουν ανθρώπους, αλλά θα διώξουν ανθρώπους που έχουν δώσει και την ψυχή τους για να στηθεί ένα επιτυχημένο πρόγραμμα από την αρχή για να τακτοποιήσουν  τους δικούς τους. Να σκεφτούν ότι όχι μόνο θα θέσουν το ίδιο το πρόγραμμα σε κίνδυνο, αλλά να κατανοήσουν ότι οι πρόσφυγες δεν είναι αριθμοί που θα θα τους διαχειριστούν στον υπολογιστή κάποιοι «άλλοι», αλλά άνθρωποι με ιδιαιτερότητες, με τους οποίους έχουν οικοδομηθεί σχέσεις εμπιστοσύνης όλα αυτά τα χρόνια μέσω συγκεκριμένων ανθρώπων. Να σκεφτούν τέλος ότι δεν υπήρξε διοίκηση μέχρι σήμερα, που να προβεί σε απολύσεις εργαζομένων, μόνο και μόνο επειδή έτυχε να προσληφθούν από προηγούμενη δημοτική αρχή, για να προσλάβει τα «δικά της παιδιά». Να σκεφτούν τέλος ότι όσο και αν θεωρούν ότι μπορούν να γράφουν τους θεσμοθετημένους κανόνες στα παλαιότερα των υποδημάτων τους, δεν είναι υπεράνω του νόμου. Και στην προκειμένη περίπτωση, όταν μιλάμε για προσόντα, όσο και αν η υποστήριξη στη σημερινή δημοτική αρχή βαθμολογηθεί με άριστα στη συνέντευξη, τα πτυχία και η εμπειρία στο τέλος είναι σίγουρο ότι θα κερδίσουν

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

2 Σχόλια

  1. Σιγά μην τους ενδιαφέρει η επιτυχία του προγράμματος ! Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να απολύσουν τους υπαλλήλους που τρέχουν το πρόγραμμα για να βολεύουν τους δικούς τους ! Γι’αυτό και παραιτήθηκε και ο κος Καραβίας ο οποίος προς τιμήν του υποστήριξε την συνέχιση του προγράμματος με τους υπαλλήλους που έχουν πάρει εύσημα από την Ύπατη Αρμοστεία . Οι κυριες του συμβουλίου χωρίς επιχειρηματα ψήφισαν υπέρ της επαναπροκηρυξης των θέσεων . Για να δούμε αύριο όμως τι θα γίνει ;

  2. Ντροπή τους. Αν ισχύουν όσα ακούγονται στην πόλη από το περιβάλλον Βούρου και γράφονται εδώ τότε μιλάμε για πρωτοφανή επίδειξη πολιτικής αθλιότητας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *