Ποιος αποφάσισε την υπογειοποίηση; Μια σύντομη ιστορία με ονοματεπώνυμα

Η πρόσφατη πολύωρη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στη διάρκεια κατασκευής του έργου της υπογειοποίησης μας θύμισε μια παλαιότερη συζήτηση, η οποία ήταν η απαρχή ενός έργου, το οποίο κάποιοι παρουσίασαν ως «αίτημα της πόλης» και αργότερα χαρακτήρισαν δημόσιο έργο και το χρηματοδότησαν.

Ήταν 20 Νοεμβρίου του 2013, όταν σε μια επεισοδιακή συνεδρίαση του Δ.Σ. η «Δικέφαλος (1924) Α.Ε. Κατασκευαστική Ανώνυµη Εταιρία» εισηγήθηκε το θέμα «Έγκριση προµελέτης του έργου “Κατασκευή νέου γηπέδου Α.Ε.Κ.”». Στην πορεία της συζήτησης οι δημοτικοί σύμβουλοι αντιλήφθηκαν ότι πρέπει να ψηφίσουν και για την… υπογειοποίηση. Όπως και στην πρόσφατη συνεδρίαση ένα αιρετό όργανο του Δήμου κλήθηκε να συζητήσει το προ-σχέδιο μιας εταιρείας, χωρίς καμιά ειδική τεκμηρίωση από δημοτικές υπηρεσίες.

Ας τα πάρουμε από την αρχή.

Ένταση, αποδοκιμασίες, προπηλακισμοί

Χαρακτηρίζουμε τη συνεδρίαση επεισοδιακή γιατί πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή αρκετών πολιτών – «οπαδών» της ομάδας, οι οποίοι παρενέβαιναν στη συζήτηση όταν δεν… συμφωνούσαν με όσα ακούγονταν. Στην ένταση αυτή οφείλεται προφανώς και η πολύ μικρή συμμετοχή δημοτικών συμβούλων. Το 1/3 των συμβούλων δεν προσήλθε καν, ενώ μόλις 19 από τους 33 παρέμειναν στην ψηφοφορία ενός τόσο ζωτικού για το μέλλον της πόλης θέματος.

Στα πρακτικά εκείνης της συνεδρίασης (επισυνάπτονται παρακάτω) δεν έχουν καταγραφεί τα επεισόδια, που κατέληξαν στην αποχώρηση των δημοτικών συμβούλων της Αριστεράς και την διακομιδή με ασθενοφόρο της δημοτικής συμβούλου της Δύναμης Πολιτών Βάλιας Ματσουκά – Κουμαριανού. Απλά σημειώνεται η αποχώρηση των τριών δημοτικών συμβούλων. Έχει αποτυπωθεί όμως η ένταση, από τις παρεμβάσεις που αναγκαζόταν να κάνει ο ίδιος ο πρόεδρος του σώματος, όπως η παρακάτω:

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας παρακαλώ κύριοι, θα κάνω διακοπή αν δεν σταµατήσετε. ∆εν θα κατευθύνετε εσείς πως θα µιλήσει ο δηµοτικός σύµβουλος, δεν θα υποδείξετε ούτε θα φιµώσετε ∆ηµοτικό σύµβουλο, σας παρακαλώ πάρα πολύ. Τελευταία έκκληση κάνω, θα διακόψω εάν δεν σταµατήσετε.

Με αυτό τον τρόπο κύλησε όλη εκείνη η συζήτηση.

Απόφαση χωρίς… εισήγηση

Η συνεδρίαση εκείνη πραγματοποιήθηκε χωρίς… εισήγηση κανενός θεσμικού οργάνου του Δήμου. Δεν το λέμε εμείς. Δείτε τι έχει γραφτεί στα πρακτικά:

Π. ΓΡΕΤΖΕΛΙΑΣ: Σήµερα έρχεται προς συζήτηση ένα τόσο κορυφαίο θέµα, που απασχολεί όλους, χωρίς καµία εισήγηση από κανένα θεσµικό όργανο και πάσχει ακυρότητας ό,τι απόφαση και να πάρουµε παρακάτω.

Όπως επισημάνθηκε στη συνεδρίαση, αλλά χωρίς να πτοήσει την τότε διοίκηση Γαϊτανά ούτε το προεδρείο της συνεδρίασης, δεν υπήρχε εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας, δεν είχε προηγηθεί συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης, δεν είχε συνεδριάσει η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής. Απλά μια ιδιωτική εταιρεία εισηγήθηκε το σχέδιο του γηπέδου.

Όσο για την υπογειοποίηση; Είναι αποκαλυπτική η πολλοστή παρέμβαση του εκπροσώπου της εταιρείας για να εξηγήσει τι… ακριβώς καλείται να ψηφίσει το Δ.Σ.:

Α. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΣ: Ωραία. Για το δεύτερο θέµα της υπογειοποίησης, θέλω να σας πω ποια είναι η διαδικασία. Σήµερα δεν ψηφίζετε την εκτέλεση και την αδειοδότηση του έργου. Οι διαδικασίες που προβλέπονται και ο κ. Ζέκος είναι εδώ να σας το επιβεβαιώσει είναι οι εξής: σήµερα θα πείτε για την υπογειοποίηση αν θέλετε να το πείτε, εάν συµφωνείτε επί της αρχής ή όχι να δηµιουργηθούν 15 στρέµµατα παραπάνω χώρος δηµόσιος* γιατί θα περνάει ο δρόµος από κάτω.

*Χαρακτηριστικό επιχείρημα ο κοινόχρηστος χώρος που θα προκύψει από το έργο. Ο οποίος γίνεται ακορντεόν: το 2013 στο ΔΣ ο κ. Ανδριόπουλος υπόσχεται 15 στρέμματα, αργότερα έπεσε στα 10 και στην υπογραφή του έργου στην Περιφέρεια πρόσφατα είπε 8. Ενδεικτικό με ποια… στοιχεία εκμαιεύθηκε η απόφαση για το έργο.

Η ψηφοφορία: ποιοι έβαλαν την υπογραφή τους στο έργο

Ποιοι, λοιπόν, πείστηκαν από τις αιτιάσεις του μάνατζερ του έργου και τις… παραινέσεις του κοινού και ψήφισαν τελικά την υπογειοποίηση ως αναγκαιότητα;

Η σχετική απόφαση συγκέντρωσε οριακά 17 θετικές ψήφους. Υπέρ ψήφισε ο βασικός κορμός της διοίκησης Γαϊτανά και η υπό τον Χ. Τομπούλογλου αξιωματική αντιπολίτευση. Ανάμεσα στους ψηφίσαντες οι σημερινοί δημοτικοί σύμβουλοι της διοίκησης Βούρου: Τάφας, Κουτσάκης, Καραβίας, Γραμμένος, Κοσκολέτος, Κοπελούσος, Γεωργαμλής και ο συνεργάτης του δημάρχου Παπανικολάου. Και φυσικά ο Χ. Τομπούλογλου.

Κατά ψήφισαν ο Π. Γρετζελιάς (ο οποίος όμως εμφανίστηκε διαπρύσιος υποστηρικτής στην πρόσφατη συνεδρίαση) και η Β. Αγαγιώτου.

Λεπτομέρεια: και σε εκείνη τη συνεδρίαση έλειπε ο σημερινός αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Δ. Κανταρέλης.

Για την ιστορία σημειώνουμε και τους υπόλοιπους δημοτικούς συμβούλους που υπερψήφισαν: Μπόβος, Κότσιρας, Παΐδας, Καβακοπούλου, Παπακώστας, Χατζηδάκη, Τομπούλογλου Ιωάννης.

Ας θυμούνται οι συμπολίτες μας ποιοι και πως έβαλαν την υπογραφή τους στο έργο που θα ξεκινήσει σύντομα με τις όποιες συνέπειες στη ζωή και τη λειτουργία της πόλης.

Τα πρακτικά της συνεδρίασης στις 20/11/2013

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *