Προϋπολογισμός 2020: ούτε ένα νέο έργο, λιγότερα χρήματα για παιδεία, πολιτισμό, αθλητισμό και κοινωνική πολιτική

Στο σχολείο διδαχθήκαμε ότι η άνοδος του Ρωμαϊκού πολιτισμού συνιστά μία από τις σπάνιες  ιστορικές πράξεις, που ο νικητής παραδέχεται την ανωτερότητα του ηττημένου, καθώς σε μεγάλο βαθμό η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία αγκάλιασε και εγκόλπωσε σημαντικό τμήμα του πολιτισμού και των θεσμών του αρχαίου Ελληνικού πολιτισμού. Μία αντίστοιχη παραδοχή ανωτερότητας είδαμε στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο, όπου, παρά τις επίμονες προσπάθειες των κ. Τάφα και Κωνσταντινίδη να δυναμιτίσουν τη συζήτηση προκειμένου να δημιουργήσουν εντυπώσεις, τα βασικά μεγέθη του προϋπολογισμού και τα προγραμματισμένα και εξασφαλισμένα από την προηγούμενη δημοτική αρχή έργα και υπηρεσίες, αποτελούν ό, τι θετικό είχε να παρουσιάσει η δημοτική αρχή για τους  δημότες για τη νέα χρονιά. Ο ίδιος ο δήμαρχος, άλλωστε, στο κλείσιμό του είπε επί λέξει ότι «θα με κρεμούσαν στην πλατεία αν έκοβα αυτά τα έργα».

Για ποια έργα και υπηρεσίες μιλάμε;

Α. Για την τοποθέτηση ηχοπετασμάτων κατά μήκος της Εθνικής Οδού. Έργο, που σχεδιάστηκε και δημοπρατήθηκε επί της θητείας της προηγούμενης δημοτικής αρχής, ύψους 2.7 εκ. ευρώ.

Β. Για την ανάπλαση του πρώην στρατιωτικού εργοστασίου και τη μετατροπή του σε πολιτιστικό πολυχώρο, που σχεδιάστηκε από την προηγούμενη δημοτική αρχή, εξασφαλίζοντας πόρους, ύψους 2.1 εκ. ευρώ.

Γ. Για την αγορά νέων απορριμματοφόρων, σαρώθρου και καδοπλυντηρίου, ύψους 800.000 ευρώ, που σχεδιάστηκε και δημοπρατήθηκε επί  της προηγούμενης δημοτικής αρχής.

Δ. Για την ανάπλαση του πάρκου Τουραλί στους Απομάχους και της Αγίας Μαρίνας, έργο 460.000 ευρώ, το οποίο μάλιστα είχαν καταψηφίσει στελέχη της τωρινής δημοτικής αρχής.

Ε. Για την υλοποίηση του σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων του Δήμου, που μελετήθηκε και εξασφάλισε χρηματοδότηση 10.2 εκ. ευρώ από την προηγούμενη δημοτική αρχή.

ΣΤ. Για την αναβάθμιση των βρεφονηπιακών σταθμών, που εξασφάλισε χρηματοδότηση 200.000 ευρώ η προηγούμενη δημοτική αρχή.

Ζ. Για την ολοκλήρωση της ασφαλτόστρωσης διάφορων οδών του Δήμου, που μελετήθηκε και εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση ύψους 500.000 ευρώ από την προηγούμενη δημοτική αρχή.

Η. Για την αναβάθμιση ηλεκτροφωτισμού του άλσους με φωτισμό LED, έργο που σχεδιάστηκε και δημοπρατήθηκε από την προηγούμενη δημοτική αρχή, ύψους 300.000 ευρώ.

Θ. Για τη δημιουργία νέων παιδικών χαρών και ποδηλατόδρομων στο άλσος, έργο που σχεδιάστηκε και τμήμα του υλοποιήθηκε από την προηγούμενη δημοτική αρχή, ύψους 400.000 ευρώ.

Βεβαίως, εδώ δεν συνυπολογίζεται το αντιπλημμυρικό έργο στην οδό Σκρα, που δίνει λύση στα πλημμυρικά προβλήματα της Αγίας Μαρίνας και της Μαδύτου, ύψους 3.7 εκ. ευρώ, καθώς και τα δύο σχολεία (3ο Γυμνάσιο και 3ο Λύκειο), που το πρώτο χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Αττικής και το δεύτερο από το ΠΕΠ Αττικής (ΕΣΠΑ).

Εδώ, δυστυχώς, είναι που τελειώνουν και τα θετικά νέα για το νέο προϋπολογισμό, που ψηφίστηκε πριν λίγες ώρες. Ο προϋπολογισμός του 2020, πέρα από ευχολόγια που εκφράζονται με κωδικούς των 100 ευρώ, δεν περιέχει ούτε ένα καινούριο έργο ή υπηρεσία, πέρα από αυτά που σχεδίασε η προηγούμενη δημοτική αρχή. Να θυμίσουμε σε όλους όσοι δεν το γνωρίζουν και σε κάποιους που φρόντισαν να μην το μάθουν ποτέ οι πολίτες, ότι το 2014 η δημοτική αρχή της Δύναμης πολιτών παρέλαβε έναν προϋπολογισμό μεγέθους 24 εκ. ευρώ, με ταμειακό υπόλοιπο 2,57 εκ ευρώ, 700.000 ευρώ ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις,  500.000 έλλειμμα στην καθαριότητα και τον ηλεκτροφωτισμό, 220.000 χρέος στην ΕΥΔΑΠ και «παγωμένη» την αποπληρωμή των δανείων του Δήμου μέχρι τις 31/12/2015. Η σημερινή δημοτική αρχή παρέλαβε έναν προϋπολογισμό 38 εκ. ευρώ, ταμειακά διαθέσιμα 6,2 εκ. ευρώ, 2.000.000 πλεόνασμα στα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, αποτέλεσμα της φορολόγησης τραπεζών και μεγάλων επιχειρήσεων, καθώς και μηδενικό δανεισμό για πρώτη φορά μετά την εποχή του αείμνηστου Σάββα Σταματιάδη. Επομένως, η οικονομική κατάσταση που έχει να αντιμετωπίσει είναι πολύ πιο ευνοϊκή από αυτή που υπήρχε το 2014 στο Δήμο μας.

Οι βασικές διαφορές του προϋπολογισμού του 2020 σε σχέση με αυτόν του 2019 με τη γυμνή αλήθεια των αριθμών

Α. Μείωση κατά 90.000 ευρώ των δαπανών για κοινωνική πολιτική, αθλητισμό και πολιτισμό (στήλη 372 στο αρχείο Excel του σχεδίου προϋπολογισμού – επισυνάπτεται στο τέλος του άρθρου).

Β. Μείωση κατά 80.000 ευρώ των επιχορηγήσεων στα σχολεία της πόλης (από 384.000 σε 304.000, στήλες 147 και 161).

Γ. Μείωση κατά 850.000 ευρώ των δαπανών για τεχνικά έργα (από 3.111.501 ευρώ το 2019 σε 2.251.727 ευρώ, στήλη 823)

Δ Μείωση πάνω από  1.000.000 ευρώ για τη συντήρηση του πρασίνου της πόλης και του άλσους (από  2.583.192 ευρώ το 2019 σε 1.537.297 το 2020, στήλη 1023)

Ε. Μείωση κατά 30% των υπερωριών του προσωπικού

ΣΤ. Αύξηση των δαπανών για έμμισθους συμβούλους κατά περίπου 80.000 ευρώ.

Ζ. Αύξηση κατά 208.000 ευρώ των δαπανών για καύσιμα και λιπαντικά!!!

Είναι αλήθεια ότι η νέα δημοτική αρχή έχει εκλεγεί εδώ και 7.5 μήνες και δεν έχει προλάβει να προχωρήσει το σχεδιασμό της. Είναι αλήθεια επίσης ότι παρά το λιβάνισμα της κυβέρνησης από την πλειοψηφία των ΜΜΕ νυχθημερόν περί «επιστροφής στην κανονικότητα», η νεοφιλελεύθερη λιτότητα είναι εδώ και συνεχίζει να στερεί πόρους από την τοπική αυτοδιοίκηση. Είναι ακόμη μεγαλύτερη αλήθεια όμως ότι η νέα δημοτική αρχή, όχι μόνο δεν έχει ψελλίσει ούτε μία λέξη κατά της ασκούμενης πολιτικής, αλλά τα στελέχη της δεν χάνουν ευκαιρία να φωτογραφηθούν με κυβερνητικά στελέχη, καμαρώνοντας για τις σχέσεις τους με την κυβέρνηση. Είναι ακόμη μεγαλύτερη αλήθεια ότι ο προσανατολισμός της νέας δημοτικής αρχής υπέρ των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων και της εμπορικής «αξιοποίησης» του δημόσιου χώρου και του άλσους, φαίνεται σε κάθε βήμα της από την πρώτη στιγμή.

Η διοίκηση Βούρου, Γρετζελιά, Κωνσταντινίδη και Κοπελούσου, πρόλαβε σε αυτούς τους μήνες να λάβει 1.000.000 ευρώ χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Αττικής για έργα πεζοδρόμησης γύρω από το γήπεδο, όπως φρόντισαν να δημιουργήσουν και νέους κωδικούς για «συνοδά έργα». Δεν φρόντισαν όμως να βάλουν ούτε ευρώ για τη δημιουργία βρεφονηπιακού σταθμού στην πλατεία Μουστακλή, όταν ο Δήμος έχει έτοιμες τις όλες τις μελέτες. Δεν έβαλαν ούτε ευρώ για την υλοποίηση του καινοτόμου και πρωτοπόρου Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, για το οποίο βραβεύτηκε ο Δήμος μας και το οποίο πραγματικά μπορεί να βοηθήσει την πόλη μας να αλλάξει όψη προς όφελος των πεζών, των ποδηλατών και συνολικά υπέρ του δημόσιου χώρου. Δεν έβαλαν ούτε ευρώ για τη δημιουργία νέου ΚΑΠΗ, ακριβώς απέναντι από το Δημαρχείο, όταν έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες μελέτες και έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια. Δεν έβαλαν ούτε ένα ευρώ για τη δημιουργία νέων σχολικών μονάδων στη θέση των καταρημαγμένων σχολείων Επαγγελματικής εκπαίδευσης (ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ) και για την αποσυμφόρηση του 1ου Γυμνασίου και Λυκείου Νέας Φιλαδέλφειας. Δεν έβαλαν ούτε ευρώ για την εκπόνηση νέας μελέτης για τον Ποδονίφτη, ώστε να αξιοποιηθεί η θετική απόφαση του ΣτΕ προς όφελος μίας περιβαλλοντικά φιλικής ανάπλασης και αντιπλημμυρικής θωράκισής του. Τέλος, δεν έβαλαν ούτε ένα ευρώ για την υλοποίηση της μελέτης ενεργειακής αναβάθμισης του οδοφωτισμού που διαθέτει ο Δήμος μας εδώ και ένα χρόνο, ώστε και ο φωτισμός να αναβαθμιστεί και η κατανάλωση να πέσει στο μισό. Αντίθετα, ακυρώνουν την υπάρχουσα μελέτη και βάζουν νέα μελέτη με τον ίδιο ακριβώς τίτλο και το ίδιο ακριβώς περιεχόμενο.

Πέρα από τα ωραία λόγια και τις κούφιες διακηρύξεις, η αλήθεια ειπώθηκε με τον πιο εύγλωττο τρόπο από τους κ. Βούρο και Τάφα, για τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύει να πορευτεί ο Δήμος από δω και μπρος: αύξηση εσόδων από κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, ακόμη και μικροοφειλετών, αύξηση εσόδων από την εμπορευματοποίηση του δημόσιου χώρου και του άλσους, ιδιωτικοποίηση παρεχόμενων υπηρεσιών μέσα από τη λογική της ανταποδοτικότητας (δηλαδή ο δημότης θα πληρώνει για τις όποιες υπηρεσίες, ώστε να μην επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός του Δήμου) και διοργάνωση αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων με τη λογική της μίσθωσης του άλσους και άλλων δημόσιων χώρων, ώστε ο Δήμος να διορανώνει «events», όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, χωρίς να σπαταλά ούτε ένα ευρώ.

Αυτή είναι η πραγματικότητα που φέρνει η νέα δημοτική αρχή, αυτή είναι η νέα «κανονικότητα» που φέρνει μαζί με την κυβέρνηση, αυτό το στίγμα αφήνει υποχρεωτικά και στον προϋπολογισμό που ψήφισε για το 2020.

Παραθέτουμε την εισήγηση που ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπως και τον απολογισμό εξόδων του 2018, ώστε να μπορέσει ο καθένας να βγάλει τα συμπεράσματά του.

Εισήγηση Προϋπολογισμού 2020

Απολογισμός εξόδων 2018

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *