Οι «υπογραφές», τα στρέμματα και το δημόσιο χρήμα

Υπογράφτηκε χθες Δευτέρα 10/12 η σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας Αττικής και Intrakat για την έναρξη του έργου της υπογειοποίησης τμήματος των οδοών Πατριάρχου Κωνσταντίνου – Φωκών, πέριξ του γηπέδου.

Από τα ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκαν σημειώνουμε τα εξής:

Δημήτρης Μελισσανίδης: «Η βασική και ουσιαστική υπογραφή για να τελειώσει το γήπεδο μας είναι αυτή που θα κάνει η Περιφέρεια με τον Ερασιτέχνη. Αυτό μας επείγει. Αυτό που υπογράφουμε σήμερα είναι ένα έργο του Δημοσίου. Η Περιφέρεια φτιάχνει έναν δρόμο που έχει σχέση βέβαια με το γήπεδο. Το ουσιαστικά για εμάς η υπογραφή Περιφέρειας-Ερασιτεχνικής. Εμείς έχουμε τελειώσει και περιμένουμε πλέον την Περιφέρεια για να μπει μέσα και να τελειώσει το γήπεδο μας».

Η «υπογραφή» αφορά τα 20 εκατ. ευρώ που πρέπει να εκταμιεύσει η Περιφέρεια Αττικής για να ολοκληρωθούν οι εργασίες ανέγερσης του γηπέδου. Αυτό επείγει τον… χρηματοδότη του έργου, αφού η υπογειοποίηση έτσι κι αλλιώς έχει χαρακτηριστεί «έργο του Δημοσίου».

Δημήτρης Ανδριόπουλος: «Θέλω απλά να τονίσω, με την ευκαιρία ότι συμπληρώνονται πέντε χρόνια από τότε που ξεκινήσαμε την προσπάθεια, ότι το Ερασιτεχνικό σωματείο της ΑΕΚ με δικά του έξοδα εκπόνησε όλες τις μελέτες του Δημοσίου έργου που είναι η υπογειοποίηση. Είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Έκανε αυτές τις μελέτες δωρεά στην Περιφέρεια της οποίας οι υπηρεσίες ανταποκρίθηκαν και συνεργάστηκαν. Η σημερινή μέρα είναι πολύ σημαντική. Μπορεί να έχουν περάσει πέντε χρόνια, για αυτή την καθυστέρηση υπήρξαν διάφοροι λόγοι, αλλά η υπογειοποίηση που κάνει η Περιφέρεια αποτελεί ένα τεράστιο δώρο στους δημότες της Νέας Φιλαδέλφειας και δημιουργεί οκτώ έξτρα στρέμματα δημοσίου χώρου. Επεκτείνει, δηλαδή, την πλατεία και θα μπει τέλος στο φαινόμενο όπου κινδύνευαν άνθρωποι και οχήματα όταν τελείωναν οι αγώνες».

«Δώρισε» λοιπόν η ερασιτεχνική ΑΕΚ μελέτες μερικών χιλιάδων ευρώ για να εισπράξει 20 εκατομμύρια «δώρο» από την Περιφέρεια.

Ξεχνά να πει βέβαια ο μάνατζερ του έργου ότι το «Δημόσιο έργο» της υπογειοποίησης είναι η είσοδος στο γήπεδο, χωρίς την οποία το γήπεδο θα έμενε… τυφλό. Όσο για την πλατεία που… επεκτείνεται, αυτή αφορά την διακίνηση των θεατών προς και από το γήπεδο κι είναι κι αυτή απαραίτητη για λόγους διευκόλυνσης και ασφάλειας κατά τη λειτουργία του γηπέδου.

Και ερχόμαστε πάλι στο περίφημο θέμα των στρεμμάτων δημόσιου χώρου. Σε αντίθεση με την ανακοίνωση της ΑΕΚ, που μιλούσε για 10 στρέμματα, ο κ. Ανδριόπουλος μιλά για… 8. Αν και λιγότερα, και πάλι όπως έχουμε εξηγήσει τα νούμερα δεν βγαίνουν.

Συνοψίζοντας: Με δημόσιο χρήμα κάποιοι το παίζουν… δωρητές και χρηματοδότες. Και εμφανίζονται… ευεργέτες των κατοίκων με το δημόσιο χώρο.

Η απορία μας εξακολουθεί να υφίσταται: στην υπογραφή ενός τόσο μεγάλου έργου στην πόλη γιατί ήταν απών ο Δήμος; Μήπως αυτό έχει σημειολογική σημασία, γιατί το όφελος για την τοπική κοινωνία θα είναι μηδενικό;

Γιώργος Κατερίνης

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

One comment

  1. Κοτζάμ Μπακάκη και Γαλανόπουλο σας ανέβασε στην εξέδρα ν’ ανάψουν τα λαμπιόνια.
    Τι άλλο θέλετε; Δεν είναι αυτό όφελος για τη τοπική κοινωνία;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *