Μια ακατανόητη ρητορική της Λαϊκής Συσπείρωσης στηριγμένη σε ένα ψέμα

Ακατανόητη είναι η τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης για τα δημοτικά τέλη και την στάση της διοίκησης Βούρου. Η Λ.Σ. μιλώντας για την πολιτική που εφαρμόζει η νέα δημοτικής αρχή, αναφέρεται στη «φορομπηχτική πολιτική της Διοίκησης Βασιλόπουλου» θολώνοντας τα… νερά και ακυρώνοντας σε μεγάλο βαθμό την κριτική απέναντι στη νέα δημοτική αρχή.

Το ψέμα περί «φορομπηχτικής πολιτικής» στηρίζεται στο γεγονός του πλεονάσματος, το οποίο υπάρχει στα ανταποδοτικά τέλη του 2019. Ένα πλεόνασμα που δημιουργήθηκε αποκλειστικά από τη φορολόγηση τραπεζών και υπεραγορών, με την δημιουργία ειδικού συντελεστή με την ανώτερη δυνατή κατηγορία τελών από τη δημοτική αρχή της Δύναμης Πολιτών. Αντίθετα τα δημοτικά τέλη για τις κατοικίες μειώθηκαν από 1,45 €/τ.μ. σε 1,33 €/τ.μ. ενώ ψηφίστηκαν για πρώτη φορά απαλλαγές/μειώσεις σε ευπαθείς ομάδες.  Η πολιτική που εφάρμοσε δηλαδή η Δύναμη Πολιτών ήταν προσανατολισμένη στην ελάφρυνση των πολλών και στην επιβάρυνση των λίγων και εχόντων.

Αυτά είναι γνωστά στα στελέχη της Λ.Σ., απαντήθηκαν στις συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής και του Δημοτικού Συμβουλίου, κι όμως τόσο ο επικεφαλής της Ν. Σερετάκης, όσο και ένα κείμενο που ανάρτησαν στηρίζεται ακριβώς σε αυτό το συνειδητό ψέμα. Γιατί άραγε; Πού αποσκοπούν;

Ο σχεδιασμός της διοίκησης Βούρου για ελάχιστη μείωση δημοτικών τελών, που τελικά μετά την αποκάλυψη από την αξιωματική αντιπολίτευση των πλεονασμάτων ανήλθε στο 7,5%, σε συνδυασμό με την αύξηση στο δημοτικό φόρο 20% συνιστά όντως μια φορομπηχτική πολιτική. Μια πολιτική, που όπως τα ίδια τα στελέχη της διοίκησης παραδέχτηκαν αποσκοπεί στο να χρησιμοποιηθούν τα πλεονάσματα από τα ανταποδοτικά τέλη (αυτά που πλήρωσαν οι πολίτες μέσα στο 2019 για καλύτερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες καθαριότητας) για κάλυψη λειτουργικών δαπανών. Αντί να επιστραφεί μέρος αυτών των χρημάτων στην κοινωνία με γενναία μείωση τελών, αλλά και με επενδύσεις στην καθαριότητα και την ποιότητα ζωής στην πόλη, οι διοικούντες μηχανεύονται τρόπους (παράνομους) για να χρησιμοποιήσουν αυτά τα χρήματα σε άλλους σκοπούς, χωρίς να διεκδικούν τίποτα από την κεντρική κυβέρνηση και την Περιφέρεια. Το αποτέλεσμα της «μείωσης τελών» που εφαρμόζει η διοίκηση Βούρου είναι να ελαφρυνθούν ελάχιστα ευρώ οι κατοικίες (3-6 ευρώ το χρόνο) και μερικές εκατοντάδες έως και χιλιάδες ευρώ οι μεγάλες επιχειρήσεις.

Αντί, λοιπόν, η Λαϊκή Συσπείρωση να εστιάσει ακριβώς σε αυτή την πολιτική κατεύθυνση της σημερινής δημοτικής αρχής, αντί να καταδείξει το κύριο μέλημα της διοίκησης Βούρου για εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων και του μεγάλου επιχειρηματικού πρότζεκτ που οικοδομείται στην πόλη μας (γι αυτό και όλος ο προσανατολισμός της είναι στα λεγόμενα συνοδά έργα του γηπέδου), επιλέγει μια ανιστόρητη και αποπροσανατολιστική κριτική στην προηγούμενη δημοτική αρχή.

Γιώργος Κατερίνης

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *