Η ΔΙΑSOSH του ρέματος της Πικροδάφνης – Α’ ΒΡΑΒΕΙΟ Καλύτερης Ταινίας Τεκμηρίωσης

Η συζήτηση γύρω από τη μοίρα των ρεμάτων στις πόλεις και ειδικά στην Αθήνα έχει αναθερμανθεί το τελευταίο διάστημα, τόσο λόγω των πλημμυρών που κάθε λίγο χτυπάνε την Αττική, αλλά κυρίως λόγω της επιμονής της πολιτείας να προχωρά στην εύκολη (και προσοδοφόρα για τους εργολάβους) λύση του τσιμεντώματος. Η πόλη μας έχει την τύχη να συνορεύει με δύο μεγάλα ποτάμια/ρέματα: τον Κηφισό και τον Ποδονίφτη. Τα προηγούμενα χρόνια επιχειρήθηκε ο εγκιβωτισμός του ανοιχτού τμήματος του Ποδονίφτη που διαπερνά το Δήμο μας, γεγονός το οποίο κινητοποίησε τόσο την προηγούμενη δημοτική αρχή, όσο και κινήματα και κινήσεις πολιτών. Πρόσφατα μάλιστα εκδικάστηκε και η προσφυγή αυτών των φορέων και πολιτών στο ΣτΕ με θετική κατάληξη. Βεβαίως αναμένουμε να καθαρογραφεί η απόφαση ώστε να φανεί αν και τι περιθώρια αφήνει ώστε να επανέλθει ηπεριβαλλοντοκτόνα λύση του τσιμεντώματος.

Στα πλαίσια αυτά βρήκαμε και αναδημοσιεύουμε το εξαιρετικό ντοκυμαντέρ Διάsosη που φτιάχτηκε από μαθητέ-τριες του 9ου Δημοτικού Σχολείου του Αγίου Δημητρίου Αττικής.

Η διάsosη είναι μια ταινία μικρού μήκους/ ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε από τους μαθητές του Στ1 του 9ου Δημοτ. Σχ. Αγίου Δημητρίου Αττικής και αφορά το Ρέμα της Πικροδάφνης. Tιμήθηκε με το Α’ ΒΡΑΒΕΙΟ Καλύτερης Ταινίας Τεκμηρίωσης στο 2ο Διεθνές Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους (2016). Υπόθεση: Μια ομάδα μαθητών δημοτικού μαζί με τη δασκάλα τους πηγαίνουν να γνωρίσουν τις ομορφιές του ρέματος της Πικροδάφνης και να το καθαρίσουν. Ανάμεσα στα παιδιά υπάρχει και κάποιο που έχει μάθει να «αφουγκράζεται» την ομορφιά της φύσης διαφορετικά από τα υπόλοιπα και να λαμβάνει μηνύματα που οι άλλοι δεν μπορούν να αντιληφθούν. Παράλληλα με τον καθαρισμό του ρέματος μια άλλη ιστορία εξελίσσεται. Ένα άγνωστο «έμβιο ον» έχει παγιδευτεί κατά λάθος σε έναν θάμνο στο ρέμα. Θα κατορθώσει να ξεφύγει και ποιοι θα το βοηθήσουν σε αυτή την τελευταία του προσπάθεια επιβίωσης; Μήπως η πιθανή διάσωση του «αγνώστου» να συμβολίζει και τη διάσωση του ρέματος; Επιμέλεια ταινίας: Χριστίνα Δελατόλα – Νίκος Καμήλος Παραγωγή: 9ο Δημ. Σχ. Αγ. Δημητρίου Αττικής Σενάριο: Μαθητές του Στ1 Πρωταγωνιστές: Μαθητές του Στ1 Κάμερα: Νίκος Χατζόπουλος Μοντάζ: Νίκος Αράπογλου Ηχογράφηση: Γιώργος Φλαμουρίδης (GFS-PRO Recording Studio – Productions) Σχεδιασμός αφίσας/εξωφύλλου: Γιάννης Αγγέλου Εκτύπωση: Σφραγιδομανία (facebook.com/sfragidomania) Κυκλοφορία: 2016 Υπεύθυνη Προγράμματος: Χριστίνα Δελατόλα Συνεργάστηκαν οι εκπαιδευτικοί: Κατερίνα Αλέξη, Νίκος Καμήλος, Κατερίνα Σακελλαρίου Η ταινία διαγωνίστηκε στο 2ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους «Ένας πλανήτης… μια ευκαιρία» που συνδιοργανώνουν η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, η ΕΡΤ ΑΕ (Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση) και η Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα – Μορφωτικό Γραφείο -Σπίτι της Κύπρου. Απευθυνόταν σε μαθητές δημοτικών σχολείων (Δ’- Ε’- Στ’ δημοτικού), Γυμνασίων και Λυκείων της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ομογένειας, δημόσιων και ιδιωτικών και υλοποιήθηκε με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας και του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου.

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *