Δημοτικά τέλη με… μειοψηφία: αύξηση δημ. φόρου 20% – μείωση τελών 7,5%

Αφού αποκαλύφτηκε έγκαιρα από τον Πολίτη ότι υπάρχει ένα μεγάλο πλεόνασμα 1,76 εκατ. ευρώ στα ανταποδοτικά τέλη, το οποίο επιβάλλει εκ του νόμου μια γενναία μείωση στα δημοτικά τέλη και αφού η διοίκηση δεν κατόρθωσε στην Οικονομική Επιτροπή να εξασφαλίσει παρά μόνο τις ψήφους της παράταξης Βούρου, η δημοτική αρχή έκανε μια μεγαλειώδη κωλοτούμπα.

Εκμεταλλευόμενη το γεγονός της διακοπής της συνεδρίασης στις 27/11, έφερε «εναλλακτική» εισήγηση στη συνεδρίαση της Δευτέρας 2/12. Έτσι, ενώ η Οικονομική Επιτροπή, ψήφισε απόφαση για μείωση δημοτικών τελών 2-3 λεπτά και αύξηση δημοτικού φόρου 20%(!), απόφαση που εισηγήθηκε η διοίκηση στο Δημοτικό Συμβούλιο που ξεκίνησε την προηγούμενη Τετάρτη, ήρθε στη συνεχιζόμενη συνεδρίαση της Δευτέρας 2 Δεκεμβρίου με διαφορετική εισήγηση, η οποία προβλέπει μείωση στα δημοτικά τέλη 7,5%.(Δείτε και το σχετικό ρεπορτάζ του Πολίτη από τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής εδώ)

Μεθοδεύσεις

Τη νέα εισήγηση κατέβασε ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ηλεκτροφωτισμού Μ. Κουτσάκης (ο οποίος δεν μετέχει στην Οικονομική Επιτροπή) και όχι ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Η. Τάφας!

Κοινό στοιχείο και των δυο εισηγήσεων η αδυναμία να εξηγηθούν κάποιοι φουσκωμένοι κωδικοί εξόδων (πετρέλαια, προμήθεια υλικού ηλεκτροφωτισμού κλπ), αλλά και οι διαφορές στην αποτύπωση των προβλεπόμενων ανείσπρακτων τελών.

Και με τη νέα πρόταση για μείωση η δημοτική αρχή δεν μπόρεσε να αιτιολογήσει γιατί βάσει του μεγάλου πλεονάσματος που αποδεικνύεται ότι παρέλαβε στα ανταποδοτικά τέλη από την προηγούμενη διοίκηση, δεν προχωρά στην αναλογούσα μείωση, που θα έπρεπε να ξεπερνά το 10%.

«Ποια κατακραυγή μας ανάγκασε;»

Μοναδικό επιχείρημα οι υπολογισμοί των μειώσεων στα νοικοκυριά, που θύμιζαν λογαριασμούς του… Καραγκιόζη, από το γνωστό Θέατρο Σκιών: «Η αύξηση στο δημοτικό φόρο θα επιβαρύνει 5 ευρώ την κάθε κατοικία, η μείωση είναι περίπου 10 ευρώ, οπότε οι δημότες θα απολαύσουν μια μείωση 5 ευρώ». Ο δήμαρχος το… τερμάτισε: πρόσθεσε τα τέλη που πληρώνει μια κατοικία 100 τ.μ. με τα τέλη που πληρώνει ένα κατάστημα 100 τ.μ. για να υπολογίσει το κέρδος…

Να σημειώσουμε ότι με τη μείωση που τελικά ψηφίστηκε στο Δ.Σ. ωφελημένες βγαίνουν οι μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες θα δουν στους λογαριασμούς του ρεύματος το 2020 σημανικές αριθμητικές μειώσεις δημοτικών τελών.

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης η διοίκηση κατηγορήθηκε για προχειρότητα και για πλασματικές δαπάνες με στόχο να εξασφαλιστούν κάποια «μαξιλάρια», ώστε να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον μέσω αναμορφώσεων προϋπολογισμού σε άλλες ανάγκες.

Στην κριτική που δέχτηκε η δημοτική αρχή για έλλειψη πολιτικής και ενός σχεδίου επενδύσεων, προσπάθησε να απαντήσει ο κ. Βούρος απαριθμώντας ως στόχους του έργα σχεδιασμένα και με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση σε πολλές περιπτώσεις από τη διοίκηση Βασιλόπουλου, όπως η αντικατάσταση του φωτισμού με LED (μελέτη που έχει ήδη πραγμαοποιηθεί), η αναμόρφωση του Στρατιωτικού Εργοστασίου σε Πολυχώρο Πολιτισμού (έργο που έχει ήδη χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκό πρόγραμμα), η κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων στο Πέταλο της Νησίδας, το οποίο κερδήθηκε από τους αγώνες της προηγούμενης δημοτικής αρχής.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι αιτιολογώντας την αλλαγή της εισήγησης, ο κ. Βούρος απάντησε λέγοντας: «Ποια κατακραυγή μας ανάγκασε;», προσπαθώντας να απαξιώσει τις πιέσεις που δέχτηκε από τη δημοσιοποίηση των μεθοδεύσεων.

Η ψηφοφορία

Η ψηφοφορία έκρυβε… εκπλήξεις. Η εισήγηση Κουτσάκη για τα τέλη συγκέντρωσε 15 υπέρ (οι συνδυασμοί Βούρου – Κωνσταντινίδη, συν Αναγνώστου και Ουσταμπασίδης) και 15 κατά (Δύναμη Πολιτών, Λαϊκή Συσπείρωση, συνδυασμός Τομπούλογλου και Π. Γρετζελιάς, Π. Λαζαρίδης), ενώ υπήρχαν και 3 αποχές (Χρ. Γρετζελιάς, Θ. Λέκκας και Σ. Αλεφραγκή). Η εισήγηση πέρασε με την (διπλή) ψήφο του προέδρου και είναι στην ουσία μια απόφαση μειοψηφίας!

Από τις παρατάξεις που καταψήφισαν (πλην της Λαϊκής Συσπείρωσης) υπερψηφίστηκαν οι απαλλαγές, οι οποίες πέρασαν με 27 ψήφους.

Η συνεδρίαση διακόπηκε και πάλι για να συνεχιστεί την Τετάρτη 4/12. Αυτή τη φορά ο λόγος ήταν η ξαφνική αδιαθεσία της κας Αλεφραγκή, η οποία χρειάστηκε να διακομισθεί σε νοσοκομείο.

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *