Δύναμη Πολιτών – 2 εκατομμύρια ευρώ πλεόνασμα: ούτε σοβαρές επενδύσεις, ούτε οι αναγκαίες μειώσεις στα τέλη

Δελτίο τύπου για την ψήφιση των δημοτικών τελών στο Δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας 2/12 εξέδωσε η δημοτική παράταξη Δύναμη πολιτών, το οποίο και παραθέτουμε.

Το χθεσινό Δημοτικό συμβούλιο ήταν εξόχως αποκαλυπτικό για τις ανακρίβειες και τα ψεύδη που σκόπιμα διέδωσε η σημερινή δημοτική αρχή άμα τη αναλήψει των καθηκόντων της περί άδειων ταμείων στο Δήμο: όλη η συζήτηση περιστράφηκε στο πως θα αξιοποιηθούν τα 2 περίπου εκατομμύρια ευρώ πλεονάσματος στα ανταποδοτικά τέλη. Να υπενθυμίσουμε ότι το 2014 η Διοίκηση της Δύναμης Πολιτών παρέλαβε περίπου 500.000 έλλειμμα στα δημοτικά τέλη, έναν κακοσυντηρημένο στόλο καθαριότητας με τρία απορριμματοφόρα μόνο να λειτουργούν και τεράστιες ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό. Η δημιουργία του πλεονάσματος στηρίχθηκε αποκλειστικά στη φορολόγηση τραπεζών και υπεραγορών και την επιβολή του ανώτερου δυνατού συντελεστή φορολόγησης σε αυτές, ενώ αντίθετα, τα δημοτικά τέλη για τα σπίτια μειώθηκαν από το 1.45 στο 1.33 και ψηφίστηκαν για πρώτη φορά απαλλαγές/μειώσεις σε ευπαθείς ομάδες. Γι’ αυτό και ο Δήμος μας μπόρεσε να προμηθευτεί ένα υπερσύγχρονο σάρωθρο, 4 νέα απορριμματοφόρα, μπόρεσε να προχωρήσει σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα, ενώ ετοιμάζεται να παραλάβει 2 νέα απορριμματοφόρα και 2 νέα σάρωθρα από διαγωνισμό που έγινε κατά τη διάρκεια της θητείας μας.

Ως Δύναμη πολιτών προτείναμε ότι τα δύο εκατομμύρια ευρώ πλεονάσματος ανήκουν στους πολίτες και σε αυτούς πρέπει να επιστραφούν με δύο κυρίως τρόπους: με μείωση τουλάχιστον 10% στις οικίες και σε απαλλαγή των ανέργων, αλλά και σε σημαντικές επενδύσεις στον τομέα της καθαριότητας και του ηλεκτροφωτισμού, ώστε να αναβαθμιστούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες. Αντί αυτού, είδαμε από τη μία μείωση της τάξεως του 7.5% στα τέλη (με αλλαγή της εισήγησης, ύστερα από διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης), γεγονός όμως που κυρίως ευνοεί τα μεγάλα καταστήματα και όχι τις οικίες, και από την άλλη αύξηση 20% του δημοτικού φόρου. Επιπλέον, αντί τα πλεονάζοντα χρήματα να επενδυθούν σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, στην αναβάθμιση του μηχανολογικού εξοπλισμού και κυρίως στην αλλαγή του ηλεκτροφωτισμού σε LED βάσει της μελέτης που παραδώσαμε στο Δήμο, είδαμε να διπλασιάζονται πλασματικά οι δαπάνες για καύσιμα (από 200.000 σε 400.000), να κρύβονται με λογιστικές αλχημείες άλλες τουλάχιστον 400.000 ευρώ στις προβλέψεις περί μη εισπρακτέων (από 110.000 το 2018 σε 545.000 το 2020!!!) να δημιουργούνται παρανόμως κωδικοί εξόδων που δεν μπορούν να είναι ανταποδοτικοί (αντιμισθία αιρετών, οικοδομικά υλικά, μελέτες, αγορά λογισμικών κλπ).

Ως εκ τούτου, καταψηφίσαμε την εισήγηση για τα δημοτικά τέλη, ψηφίζοντας μόνο το σκέλος που αφορά στις απαλλαγές και τις μειώσεις σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες. Ως Δύναμη πολιτών θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε με κάθε τρόπο την ουσιαστική μείωση των δημοτικών τελών, τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της καθαριότητας τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και την επένδυση στον αναγκαίο μηχανολογικό εξοπλισμό για την αναβάθμιση της καθαριότητας και του φωτισμού στην πόλη μας.

Τρίτη 3/12/2019

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *