Γ. Καλαμπόκης: Η νέα Κανονιστική δίνει συγχωροχάρτι στις παρανομίες

Μια εμπεριστατωμένη τοποθέτηση όσο αφορά τη νέα Κανονιστική Απόφαση για τη χρήση των κοινόχρηστων χώρων από τα καταστήματα, έκανε ο δημοτικός σύμβουλος της Δύναμης Πολιτών Γιάννης Καλαμπόκης, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 27/11. Το κείμενο που ακολουθεί αποτυπώνει τις απόψεις που κατέθεσε:

Η παραχώρηση Κοινόχρηστου Χώρου θα πρέπει να εξυπηρετεί και όχι να αναιρεί την κοινή χρήση. Η εμπειρία όμως δείχνει ότι στην πράξη, με την παραχώρηση σε ιδιώτες ολοένα και μεγαλύτερου αριθμού αδειών κατάληψης κοινόχρηστων χώρων, η κοινή χρήση περιορίζεται σε μεγάλο βαθμό ή αποκλείεται τελείως.

Η κατάσταση αυτή υποβαθμίζει συνεχώς την ποιότητα ζωής των πολιτών, οι οποίοι δεν μπορούν να ασκήσουν το αυτονόητο και νόμιμο δικαίωμά τους να χρησιμοποιούν τους κοινόχρηστους χώρους.

Από τη μεριά του ο Δήμος λόγω σοβαρών ελλείψεων προσωπικού, υποδομών και πόρων, και με μια σχετική δυσκινησία των υπηρεσιών, γραφειοκρατικής φύσης δεν έχει τη δυνατότητα να ελέγξει τη κατάσταση στο σύνολο της.

Κατά συνέπεια με την εμπειρία των τεσσάρων χρόνων που υπάρχει η Κανονιστική, η οποία για πρώτη φορά φτιάχτηκε το 2015, θα έπρεπε να κάνουμε κάποιες αλλαγές προς το αυστηρότερο.

Να θεσπίσουμε αυστηρότερη ρύθμιση των προϋποθέσεων χορήγησης αδειών παραχώρησης κοινόχρηστων χώρων και κατάληψής τους με τραπεζοκαθίσματα, όπως επίσης και επιβολή αυστηρών προστίμων σε εκείνους που παραβιάζουν τους όρους της άδειας παραχώρησης κοινόχρηστων χώρων και κυρώσεις, όπως ανάκληση της άδειας και μη χορήγησή της στο μέλλον, σε αυτούς που κατ’ εξακολούθηση παρανομούν ή οι παρανομίες τους έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα.

Τι γίνεται όμως με τις αλλαγές που έρχονται σήμερα από τη νέα διοίκηση στη Κανονιστική που θεσπίσαμε το 2015;

Καταργούνται τα άρθρα:

7.2.1.1 Ο παραχωρούμενος χώρος προς κατάληψη από τραπεζοκαθίσματα αναπτύσσεται πάντα σε επαφή με την οικοδομική γραμμή (Ο.Γ.) του καταστήματος, ή στη περίπτωση που υπάρχει πρασιά, σε επαφή με τη ρυμοτομική γραμμή (Ρ.Γ.) του καταστήματος.

7.2.1.2 Η επιφάνεια του παραχωρούμενου χώρου θα είναι ενιαία.

7.2.1.3 Απαγορεύεται η ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων σε δύο ζώνες (δηλαδή, μια ζώνη που θα εφάπτεται στο κατάστημα και μια άλλη ζώνη απέναντι, αφήνοντας στη μέση διάδρομο για τους πεζούς).

7.2.2.1 Απαγορεύεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στην άκρη του πεζοδρομίου στην πλευρά προς τον δρόμο (δηλαδή κατά μήκος του κρασπέδου).

Στη θέση τους η νέα Κανονιστική γράφει: Η επιφάνεια του παραχωρούμενου χώρου θα είναι ενιαία ή και τμηματική ή παράπλευρη εάν υπάρχουν δομημένα εμπόδια ή ελεύθεροι χώροι αρκεί να μην εμποδίζεται η ελεύθερη διέλευση των πεζών

Δηλαδή, πρακτικά στη Δεκελείας ένα κατάστημα θα μπορεί να ζητήσει να πάρει κάποια μέτρα μπροστά στο κατάστημά του και κάποια μέτρα απέναντι, σπάζοντας σε κομμάτια τον χώρο που τους παραχωρείται.

Με αυτό τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα στο κάθε κατάστημα να πάρει πολύ περισσότερα μέτρα κοινόχρηστου χώρου.

Καταργείται ακόμη το άρθρο 7.2.3.2, το οποίο ορίζει: Στους πεζόδρομους ο συνολικός παραχωρούμενος χώρος δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 50% του πλάτους τους, έτσι ώστε το υπόλοιπο 50%, τουλάχιστον, να είναι ελεύθερο για την απρόσκοπτη και συνεχή διέλευση των πεζών.

Επίσης στην υπάρχουσα Κανονιστική υπάρχει το άρθρο 7.2.2.3, το οποίο ορίζει: Για την χορήγηση άδειας κατάληψης πεζοδρομίου, όλων των καταστημάτων το πλάτος του πεζοδρομίου θα είναι άνω των 2,50 μ. Σε περίπτωση που το πλάτος είναι μικρότερο δεν θα χορηγείται καμιά άδεια, για να υπάρχει ασφαλή διέλευση των πεζών & κυρίως αμαξιδίων ΑΜΕΑ κλπ.

Ήρθε η νέα Κανονιστική να το μειώσει στο 1,5 μ., μετά το πήγε στα 2μ. και στη συνεδρίαση του Δ.Σ.. μετά από τις διευκρινίσεις του εισηγητή πήγε στο 2,30 – 2,40μ. Μικρό το κακό.

Στην προηγούμενη Κανονιστική ορίζαμε για τις παραβάσεις τα εξής:

10.4 Σε περίπτωση αυθαίρετης χρήσης επιβάλλεται σε βάρος του παραβάτη εκτός από το αναλογούν τέλος και ισόποσο πρόστιμο.

10.5 Σε περίπτωση που γίνεται αυθαίρετη χρήση του χώρου καθ’ υποτροπή, τα ανωτέρω πρόστιμα επιβάλλονται μέχρι και δύο φορές και αν διαπιστωθεί για τρίτη φορά αυθαίρετη χρήση, ο δήμος με συνεργείο του προβαίνει στην αφαίρεση κάθε είδους αντικειμένων

10.7  Σε περίπτωση υποτροπής και προσωρινής αφαίρεσης της άδειας δυο (2) φορές, θα δύναται η αρμόδια Υπηρεσία να εισηγείται την οριστική αφαίρεση της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας της επιχείρησης

Η νέα Κανονιστική αναφέρει τα εξής: Σε περίπτωση υποτροπής και προσωρινής αφαίρεσης της άδειας δυο (2) φορές εντός του ίδιου ημερολογιακού έτους, θα δύναται η αρμόδια Υπηρεσία να εισηγείται την οριστική αφαίρεση της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας της επιχείρησης (ή γνωστοποίησης λειτουργίας καταστήματος).

Δηλαδή τι λέμε; Ότι κάθε χρόνο σβήνουμε τα πρόστιμα. Αντί να ακολουθεί τον παραβάτη το πρόστιμο, ώστε να μην κάνει παράβαση στο μέλλον, τώρα με τη νέα Κανονιστική τελειώνοντας το ημερολογιακό έτος σβήνεται το πρόστιμο. Δίνουμε δηλαδή συγχωροχάρτι στους παρανομούντες επιχειρηματίες.

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *