Πλειοδοσία υπεράσπισης των καταστημάτων ψυχαγωγίας και διασκέδασης

Μια Κανονιστική Απόφαση που «κλείνει το μάτι» στις παρανομίες των καταστημάτων ψήφισε χθες 27/11 το Δημοτικό Συμβούλιο με πλειοψηφία των παρατάξεων Βούρου – Γρετζελιά – Τομπούλογλου. Μετά από μια θυελλώδη συζήτηση που κράτησε μέχρι τις 2.30 μετά τα μεσάνυχτα η διοίκηση ψήφισε νέα Κανονιστική για τους όρους παραχώρησης κοινόχρηστου χώρου για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων και τους όρους χρήσης μουσικής στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (ΚΥΕ).

Η νέα Κανονιστική που καταργεί τις δυο κανονιστικές που για πρώτη φορά υιοθέτησε ο Δήμος μας με την προηγούμενη δημοτική αρχή:

  1. Διευκολύνει τις προϋποθέσεις ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων στα ΚΥΕ, διευρύνοντας τις επιφάνειες πεζοδρομίων και πεζοδρόμων που μπορύν να καταλάβουν
  2. Εισάγει μια διαβάθμιση κυρώσεων που είναι αρκετά ήπια
  3. Αποσυνδέει την όποια προηγούμενη παραβατική συμπεριφορά με την αδειοδότηση της επόμενης χρονιάς
  4. Διευρύνει τις ώρες λειτουργίας μουσικής μέχρι τη 1 π.μ. το χειμώνα και μέχρι τις 2 π.μ. το καλοκαίρι.
  5. Η παράταση αυτή ισχύει ακόμη και για τον προστατευόμενο προσφυγικό οικισμό.

Διαδικασία πίσω από τις πλάτες των πολιτών

Στις αιτιάσεις του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Άρη Βασιλόπουλου ότι δεν προηγήθηκε διαβούλευση με τους κατοίκους που θα υποστούν τις συνέπειες των νέων ρυθμίσεων, οι απαντήσεις του εισηγητή κ. Κοσκολέτου ήταν στα όρια της κοροϊδίας:

  • Ισχυρίστηκε ότι η Κανονιστική είχε… αναρτηθεί στο site του Δήμου από τις 13/11, λες και γνωρίζουν οι πολίτες πού να το αναζητήσουν, ή ενημερώθηκαν από κάπου γι αυτή την ανάρτηση.
  • Ισχυρίστηκε επίσης ότι όσοι πολίτες ήθελαν, μπορούσαν να παρακολουθήσουν τις συνεδριάσεις των Κοινοτικών Συμβουλίων. Όμως ούτε αυτές οι συνεδριάσεις δημοσιοποιήθηκαν, ενώ τα Κ.Σ. συγκλήθηκαν με κατεπείγουσες διαδικασίες. Μάλιστα το Κοινοτικό Συμβούλιο Νέας Χαλκηδόνας καταγγέλθηκε στη συνεδρίαση ότι δεν συζήτησε την Κανονιστική.

Το σίγουρο είναι ότι μέχρι τέλος η Κανονιστική… μαγειρευόταν, με αποτέλεσμα η διοίκηση να εισηγηθεί διαφορετικές ρυθμίσεις από αυτές που περιλαμβάνονταν στη συζήτηση στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής. Κραυγαλέο σημείο η παράταση ωραρίου, που ξεκίνησε από τις 2 π.μ., ήρθε στο Δ.Σ. μέχρι τη 1 π.μ. και κατέληξε μετά την επιμονή Γρετζελιά στις 2 π.μ.

Διαγωνισμός δηλώσεων υπέρ της επιχειρηματικότητας

Στην συζήτηση που ακολούθησε υπήρξε ένα σφυροκόπημα της νέας Κανονιστικής από τους δημοτικούς συμβούλους της Δύναμης Πολιτών, αλλά και της Λαϊκής Συσπείρωσης. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Άρης Βασιλόπουλος, «ενώ η εμπειρία συντείνει στην αυστηροποίηση των κανόνων, η νέα Κανονιστική «κλείνει το μάτι» στην παρανομία».

Αντίθετα με προεξάρχοντα τον Παντελή Γρετζελιά, ο οποίος διέκοπτε κάθε ομιλητή και «διόρθωνε» τις αναφορές τους στη νέα Κανονιστική, οι δημοτικοί σύμβουλοι των υπόλοιπων παρατάξεων διαγωνίστηκαν σε δηλώσεις υπέρ των καταστημάτων και της επιχειρηματικότητας, ζητώντας τις μέγιστες παραχωρήσεις προς τους ιδιοκτήτες τους, με ένα… απαράμιλλο επιχείρημα: αφού είχαν θεσπιστεί αυστηροί όροι και δεν τηρήθηκαν, ας δώσουμε κάτι περισσότερο ώστε να απαιτήσουμε να γίνουν σεβαστοί από τους παρανομούντες.

Ύμνους προς τους καταστηματάρχες της περιοχής εκτός από τον κ. Γρετζελιά εκστόμισε και ο κ. Τομπούλογλου.

Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται

Αντίθετοι στη διεύρυνση της παράτασης ωραρίου ήταν οι κάτοικοι που έλαβαν το λόγο, οι οποίοι ανέλυσαν την αφόρητη κατάσταση που βιώνουν οι κάτοικοι του κέντρου. Οι γλαφυρές αναφορές τους όμως δεν φάνηκε να πτοούν τους δημοτικούς συμβούλους που υπερψήφισαν την μέγιστη διεύρυνση της παράτασης ωραρίου. Ο κ. Κοσκολέτος μάλιστα δεν δίστασε να αποκαλέσει «ψεύτρα» την εκπρόσωπο των κατοίκων.

Σημειώνουμε ότι από την αρχή της συνεδρίασης είχαν προσέλθει πολλοί κάτοικοι του κέντρου, όμως η συζήτηση για το θέμα έφτασε να ξεκινήσει λίγο πριν τις 12 τα μεσάνυχτα, με αποτέλεσμα πολλοί να έχουν αποχωρήσει.

Οι καταστηματάρχες ζήτησαν ωράριο μουσικής μέχρι τις 3 π.μ.!

Εντύπωση προκάλεσε ο νομικός εκπρόσωπος του Συλλόγου των καταστημάτων (ο οποίος είχε χρηματίσει… δήμαρχος Χαλανδρίου), ο οποίος στην ουσία ζήτησε άρση όλων των εμποδίων, ενώ ακολουθώντας την πλειοδοσία Γρετζελιά στο ωράριο λειτουργίας, ζήτησε τις γιορτές να προβλέπεται ωράριο λειτουργίας μέχρι τις 3 το πρωί!

Υποκριτική καταψήφιση από Κωνσταντινίδη – Γούλα

Εντύπωση προκάλεσε η στάση του αντιδήμαρχου Κωνσταντινίδη, ο οποίος εξέφρασε διαφωνία στη διεύρυνση του ωραρίου μουσικής, όπως και ο έτερος σύμβουλος του συνδυασμού του κ. Γούλας. Για το λόγο αυτό μάλιστα καταψήφισε την Κανονιστική, αφού ήταν βέβαια γνωστό ότι είχε διαμορφωθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία για να περάσει με τη συμπόρευση Τομπούλογλου και Ουσταμπασίδη.

Για το λόγο αυτό ακούστηκε μετά το πέρας της συνεδρίασης να ζητά… συγνώμη από τον κ. Βούρο.

«Τι να ψηφίσω;»

Χαρακτηριστικό του αλαλούμ της διοικούσας πλειοψηφίας, ήταν ότι στη διαδικασία της ψηφοφορίας κανείς σχεδόν δεν κατάλαβε τι ψηφίζει. Πιο χαρακτηριστικά το εξέφρασε ο Μ. Κουτσάκης, ο οποίος διστάζοντας να ταχθεί υπέρ, είπε χαρακτηριστικά: «Τώρα, τι να ψηφίσω;».

Αλλά και ο Τ. Κωνσταντινίδης αιφνιδιάστηκε όταν άκουσε ότι δεν πέρασε από την ψηφοφορία ένα συγκεκριμένο άρθρο του Κανονισμού, που ορίζει ότι είναι στην ευχέρεια του δημάρχου να παραχωρεί το 30% του κοινόχρηστου χώρου που δικαιούται κάθε επιχειρηματίας (δυνατότητα που δίνει ο νόμος) και διαμαρτυρήθηκε γιατί δεν τον ενηέρωσαν κι αυτόν ώστε να καταψηφίσει μόνο το άρθρο για την παράταση ωραρίου.

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

One comment

  1. Κύριε Κατερίνη,
    το ανωτέρω άρθρο σας, καθ’ όσον με αφορά, περιέχει δύο εντελώς ανακριβείς ισχυρισμούς, γι’ αυτό και αναγκάζομαι να σας απαντήσω. Κατ’ αρχάς λέτε ότι εγώ και ο κ. Γούλας καταψηφίσαμε την Κανονιστική «αφού ήταν βέβαια γνωστό ότι είχε διαμορφωθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία για να περάσει με τη συμπόρευση Τομπούλογλου και Ουσταμπασίδη». Θα έπρεπε να γνωρίζετε όμως, και θεωρώ δεδομένο ότι γνωρίζετε γιατί συνήθως είστε καλά πληροφορημένος, ότι στην πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής στην οποία συζητήθηκε η Κανονιστική προτού έρθει στο Δημ. Συμβούλιο, επίσης δεν ψήφισα υπέρ της Κανονιστικής. Φαντάζομαι ότι δεν ισχυρίζεστε ότι γνωρίζαμε από τότε τι θα ψηφίσει η παράταξη του κ. Τομπούλογλου, ο εκπρόσωπος της οποίας μάλιστα δήλωσε στην Επιτροπή ότι απέχει από τη συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος… Κατά δεύτερον λέτε ότι μετά το πέρας της προχθεσινής συνεδρίασης του Δημ. Συμβουλίου ζήτησα δήθεν συγγνώμη από τον Δήμαρχο για τη ψήφο μου. Πρόκειται για καθαρό ψέμα. Δεν συνηθίζω να απολογούμαι για την άσκηση ενός δημοκρατικού μου δικαιώματος σύμφωνα με τη συνείδησή μου. Μετά το τέλος της συνεδρίασης, όπως άλλωστε λέτε και ο ίδιος στην τελευταία παράγραφο του άρθρου σας, απλώς εξέφρασα την απορία πώς ο κ. Τομπούλογλου καταψήφισε ένα συγκεκριμένο άρθρο της Κανονιστικής, ενώ ψήφισε υπέρ της υπόλοιπης, καθώς είχαμε την πεποίθηση ότι αυτό δεν επιτρεπόταν. Με αυτή την έννοια είπα στον κ. Δήμαρχο, σε ιδιωτική συνομιλία που μάλλον ακούσατε χωρίς να το επιδιώξετε, ότι εάν όντως αυτό επιτρεπόταν θα μπορούσα να υπερψηφίσω άλλα άρθρα της Κανονιστικής με τα οποία συμφωνούσα, κάτι άλλωστε που γνώριζε και πριν τη συνεδρίαση του δημ. συμβουλίου. Παρακαλώ για την επανόρθωση της αλήθειας για να μη δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *