Δημαρχείο Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας

Στον αέρα τα δημοτικά τέλη, ο προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα ενόψει του ΔΣ της Τετάρτης

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η οικονομική επιτροπή τη Δευτέρα 25/11 ήταν η μακρύτερη σε διάρκεια στην ιστορία του Δήμου μας: κράτησε συνολικά πάνω από 2 ώρες, αφού υπήρξαν θέματα που άνοιξαν μεγάλη συζήτηση, προκαλώντας διαφωνίες ακόμη και στο εσωτερικό της διοίκησης. Η αρχή έγινε με τα τέλη κατάληψης κοινόχρηστων χώρων, που αφορά κυρίως στην χρήση τραπεζοκαθισμάτων από τα καταστήματα, όπου η εισήγηση της δημοτικής αρχής ήταν να μείνουν τα ίδια με πέρσι. Εκεί αναπτύχθηκε μία μεγάλη συζήτηση, με εντελώς αντικρουόμενες απόψεις.

Ο κ. Γραμμένος και ο κ. Κ. Τομπούλογλου υποστήριξαν μία γενική μείωση όλων των τελών, κάτι που απέρριψε εξ’ αρχής ο κ. Τάφας για εισπρακτικούς λόγους. Ο κ. Βασιλόπουλος είπε ότι το βασικό μέλημα της δημοτικής αρχής θα έπρεπε να είναι η διεύρυνση του δημόσιου χώρου και ο έλεγχος της παράνομης κατάληψης κοινόχρηστου χώρου από κάποια καταστήματα, θέμα όμως που αφορά κυρίως στην κανονιστική για τους κοινόχρηστους χώρους, επισημαίνοντας πως η σημερινή διοίκηση κινείται στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση. Επιπλέον πρότεινε να αλλάξουν οι (υπάρχουσες) 5 ζώνες χρέωσης, ώστε να εναρμονιστούν με τις πραγματικές αξίες της αγοράς, αφού υπάρχουν σημεία που έχουν αναπτυχθεί τόσο που δεν μπορούν να θεωρούνται τρίτη ζώνη και να πληρώνουν 40 ευρώ το τμ το χρόνο. Ο κ. Σερετάκης  μίλησε για την ανάγκη υπεράσπισης του δημόσιου χώρου και καταψήφισε την εισήγηση, προτείνοντας η διάθεση του κοινόχρηστου χώρου να γίνεται μόνο κατ’ εξαίρεση. Τέλος, ο κ. Γρετζελιάς πρότεινε την ενοποίηση της πρώτης και της δεύτερης ζώνης (Α’ ζώνη: πλατεία Πατριάρχου και Σάρδεων και Β: πεζόδρομος Δεκελείας) γιατί έχουν παρόμοια εμπορική αξία, καταψηφίζοντας την εισήγηση.

Στο κρίσιμο θέμα των δημοτικών τελών και του δημοτικού φόρου όλοι οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης κατέκριναν το γεγονός της αύξησης του δημοτικού φόρου στο ανώτερο όριο που προβλέπει ο νόμος (20%, από 0.26 σε 0.31). Ο κ. Βασιλόπουλος επεσήμανε την ανεπιτυχή (και παράνομη σε κάποια σημεία) προσπάθεια της σημερινής διοίκησης να φουσκώσει τεχνητά τα έξοδα, φτάνοντας μέχρι και στο σημείο να εντάσσει οικοδομικά υλικά και την αντιμισθία του δημάρχου καθαριότητας στα ανταποδοτικά τέλη, γεγονός καταφανώς παράνομο!!!  Εξήγησε ότι όλο αυτό γίνεται σκόπιμα, προκειμένου να κρυφτεί το πλεόνασμα που είναι στα 1.7 εκ. ευρώ και να μην προχωρήσει ο Δήμος σε σοβαρές μειώσεις των τελών για τους πολίτες. Υπενθύμισε ότι το 2014 η διοίκηση της Δύναμης πολιτών βρήκε έλλειμμα στα ανταποδοτικά κοντά στις 500.000 ευρώ και το πλεόνασμα δημιουργήθηκε φορολογώντας τράπεζες και υπεραγορές, μειώνοντας παράλληλα δύο φορές τα τέλη στις κατοικίες (από το 1.45 στο 1.33). Τέλος, πρότεινε οριζόντια μείωση 10% των δημοτικών τελών για τις κατοικίες (από το 1.33 στο 1.20), ξεφούσκωμα κάποιων κωδικών (πχ. 50.000 για λάστιχα!!!) και ένταξη επενδυτικών δαπανών της καθαριότητας στο πρόγραμμα των 10.3 εκ ευρώ για την καθαριότητα και την ανακύκλωση που κληροδότησε η προηγούμενη διοίκηση στη σημερινή. Ο κ. Τομπούλογλου, όπως και στο θέμα των κοινόχρηστων χώρων, ζήτησε μείωση των τελών 10% και ζήτησε φορολογικές απαλλαγές καταστημάτων που βρίσκονται στην οδό Φωκών και θα αντιμετωπίσουν προβλήματα με την έναρξη της υπογειοποίησης. Ο κ. Σερετάκης κατέκρινε συνολικά τη λογική της ανταποδοτικότητας στα τέλη, θεωρώντας πως η σημερινή διοίκηση συνεχίζει το έργο της προηγούμενης, ζητώντας την απαλλαγή από τα τέλη των κοινόχρηστων χώρων των πολυκατοικιών και ευπαθών ομάδων του πληθυσμού (άνεργοι, ΑμΕΑ, κ.α). Τέλος, ο κ. Γρετζελιάς εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις για το ύψος των προβλεπόμενων δαπανών των ανταποδοτικών τελών και καταψήφισε και αυτός τόσο τα τέλη, όσο και τον προϋπολογισμό.

Τέλος, στο θέμα του τεχνικού προγράμματος τέθηκαν σοβαρά ερωτήματα στον κ. Κανταρέλη από τον κ. Σερετάκη για τη δημιουργία κωδικού «Συνοδά έργα γηπέδου ΑΕΚ» και οικονομοτεχνικής μελέτης για τη δημιουργία υπόγειου χώρου στάθμευσης στο Τρίγωνο του Πάρκου Μικρασιατών. Αντίστοιχα, ο κ. Βασιλόπουλος ζήτησε από τη δημοτική αρχή ενημέρωση και ξεκάθαρη στάση απέναντι στο θέμα των «συνοδών έργων», αφού μέχρι στιγμής οι δημοτικοί σύμβουλοι ενημερώνονται δια του τύπου για τις εξελίξεις στην πόλη μας… Επιπλέον, ενημέρωσε ότι το θέμα της δημιουργίας υπόγειων χώρων στάθμευσης εξετάστηκε νομικά και από την προηγούμενη δημοτική αρχή, όπου διαπιστώθηκε ότι ο χαρακτηρισμός του Τριγώνου ως κοινόχρηστου χώρου πρασίνου δεν επιτρέπει, βάσει της πάγιας νομολογίας του ΣτΕ τη δημιουργία υπόγειου χώρου στάθμευσης. Και πάλι, στο τέλος η εισήγηση ψηφίστηκε μόνο από την παράταξη Βούρου, αφού ο κ. Βασιλόπουλος και ο κ. Σερετάκης καταψήφισαν, ενώ ο κ. Γρετζελιάς και ο κ. Τομπούλογλου απείχαν.

Ως εκ τούτου, σε πολύ κρίσιμα θέματα που αφορούν στη λειτουργία του Δήμου, όπως είναι τα τέλη, ο προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα, οι εισηγήσεις εγκρίθηκαν με τις ψήφους μόνο της παράταξης Βούρου (5 υπέρ και 4 κατά ή αποχές), αξιοποιώντας τη νομοθετική ρύθμιση Θεοδωρικάκου τον Αύγουστο όπου έδωσε τεχνητά την απόλυτη πλειοψηφία στον «επιτυχόντα» συνδυασμό στις επιτροπές διοίκησης του Δήμου. Δεν ισχύει όμως το ίδιο στο Δημοτικό συμβούλιο, όπου εκεί οι σύμβουλοι έχουν εκλεγεί με απλή αναλογική. Με βάση λοιπόν τα υπάρχοντα δεδομένα, ο προϋπολογισμός, το τεχνικό πρόγραμμα και τα δημοτικά τέλη δεν εξασφαλίζουν πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο, εφόσον δεν τα εγκρίνει ο κ. Γρετζελιάς.

Βεβαίως, μέχρι τότε αναμένεται «μασάζ», παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και προσπάθειες εξασφάλισης της έγκρισης του «απείθαρχου» κ. Γρετζελιά, οπότε δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι ακριβώς θα συμβεί στο προσεχές δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης 27/11. Σίγουρα όμως θα είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα δημοτικά συμβούλια, δεδομένων μάλιστα και άλλων θεμάτων όπως είναι η έγκριση των κανονιστικών για τους κοινόχρηστους χώρους και τη μουσική, καθώς και η έγκριση της απευθείας μίσθωσης του άλσους σε ιδιώτη για τα Χριστούγεννα.

ΥΓ. Για τρίτη συνεχόμενη φορά απουσίαζε ο κ. Μπερδέσης από την Οικονομική επιτροπή. Την πρώτη φορά ενημέρωσε τα μέλη ότι θα λείπει λόγω υποχρέωσης. Τις υπόλοιπες δύο δεν ενημέρωσε για την απουσία του. Εάν αυτό συνεχιστεί, προκύπτει εκ των πραγμάτων ζήτημα αντικατάστασής του, μιας και δεν γίνεται διαρκώς να συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή με τον αναπληρωτή του. Εκτός και αν αυτό είναι που επιδιώκει ο κ. Μπερδέσης, οπότε αναμένουμε…

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

One comment

  1. Πραγματικά, μεγάλη η αγωνία μας να δούμε πόσες ώρες ακόμα θα κρατήσει το αντάρτικο του Παντελή Γρετζελιά απέναντι στο μεγάλο αφεντικό. Αλήθεια, τα πιστεύετε αυτά που γράφετε ή τα γράφετε έτσι για να περνά η ώρα;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *