Με τους κατοίκους ή με τους παρανομούντες επιχειρηματίες;

Μέχρι πριν μερικά χρόνια για να ανοίξει μια επιχείρηση υγειονομικού ενδιαφέροντος υπήρχε μια διαδικασία έγκρισης από την τοπική αυτοδιοίκηση. Αν, λοιπόν, οι δημοτικές αρχές ήθελαν να προστατέψουν στοιχειωδώς τις πόλεις τους, έλεγχαν ποιες επιχειρήσεις και με τι αντικείμενο ανοίγουν και ζητούσαν την τήρηση στοιχειωδών προϋποθέσεων.

Για το πώς χειρίστηκαν το θέμα οι προηγούμενες δημοτικές αρχές στη Νέα Φιλαδέλφεια κυρίως, αλλά και στη Νέα Χαλκηδόνα αδιάψευστος μάρτυρας είναι ο πολλαπλασιασμός των επιχειρήσεων εστίασης και διασκέδασης, οι οποίες κατέκλυσαν το κέντρο της πόλης. Το αποτέλεσμα το βιώνουν τόσο οι κάτοικοι του κέντρου, όσο και όλοι οι υπόλοιποι κάτοικοι και επισκέπτες της πόλης που εδώ και μια δεκαετία αντιμετωπίζουν σοβαρά σημάδια όχλησης: κατάληψη κοινόχρηστων χώρων, ανεξέλεγκτη στάθμευση, ηχορρύπανση.

Η προηγούμενη δημοτική αρχή αντιμετωπίζοντας και διαμαρτυρίες από τους κατοίκους του κέντρου προσπάθησε με μια σειρά μέτρα να περιορίσει το πρόβλημα και να καλυτερεύσει τις συνθήκες ζωής στο κέντρο της πόλης, με όσες δυνατότητες (περιορισμένες) έδινε η νομοθεσία:

  • Κατάρτισε κανονιστική απόφαση για τους κοινόχρηστους χώρους, προσπαθώντας να βάλει και να εφαρμόσει κανόνες στην αέναη επέκταση των επιχειρήσεων και των τραπεζοκαθισμάτων που καταλαμβάνουν κάθε πεζοδρόμιο, πλατεία και πεζόδρομο
  • Κατάρτισε κανονιστική απόφαση για τη χρήση του ήχου, θέτωντας περιορισμούς στη χρήση μουσικής και μουσικών οργάνων
  • Θεσμοθέτησε επιτροπή για την ποιότητα ζωής στο κέντρο.

Το αν κατάφερε ή όχι να αλλάξει τα πράγματα, είναι μια άλλη συζήτηση. Όμως προσπάθησε. Και μέτρα επέβαλε (πρόστιμα, αποξήλωση παράνομων εγκαταστάσεων) και έργα αναβάθμισης και απελευθέρωσης των κοινόχρηστων χώρων έκανε (υπογειοποίηση κάδων στην πλατεία Πατριάρχου, θέσεις στάθμευσης για τις μοτοσυκλέτες, εμπόδια για την πρόσβαση μηχανών και αυτοκινήτων στα πεζοδρόμια) και ελέγχους με όσες (περιορισμένες) δυνατότητες του δίνει η νομοθεσία.

Ποια είναι η σημερινή κατάσταση στην πόλη;

Οι αλλαγές στη νομοθεσία κατ’ εφαρμογή της λεγόμενης «εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ» όμως μείωσαν και τελικά κατάργησαν κάθε προληπτικό έλεγχο στην ίδρυση επιχειρήσεων από την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και από τις κρατικές υπηρεσίες γενικότερα. Θα πρέπει να γνωρίζουν οι συμπολίτες μας ότι από τον Μάιο του 2017 οι Δήμοι έγιναν απλοί θεατές στην ίδρυση των επιχειρήσεων, μη έχοντας εκ του νόμου καμία εγκριτική αρμοδιότητα. Οι όποιοι έλεγχοι γίνονται είναι μόνο κατασταλτικοί και δειγματοληπτικοί και αυτοί βέβαια γίνονται από υπηρεσίες που δεν ανήκουν στους Δήμους. Μοναδική διαδικασία που απέμεινε στους Δήμους η άδεια παράτασης ωραρίου λειτουργίας μουσικής και μουσικών οργάνων, πέραν των ωρών κοινής ησυχίας.

Με βάση την υπάρχουσα κανονιστική του ήχου τα Κοινοτικά Συμβούλια της πόλης μας είχαν τη δυνατότητα, αν κι εφόσον κάποια επιχείρηση της πόλης είχε παραβατικές συμπεριφορές να μην χορηγεί άδειες παράτασης ωραρίου. Και αυτή τη δυνατότητα την εφάρμοσαν σε περιπτώσεις όπου είχαν βεβαιωθεί παραβάσεις από την αστυνομία.

Καλό θα ήταν η δημοτική αρχή να ζητήσει από την αρμόδια υπηρεσία καταστημάτων του Δήμου τις αστυνομικές ή δικαστικές κοινοποιήσεις παραβάσεων. Θα διαπιστώσει ότι υπάρχει μερίδα επιχειρήσεων στις οποίες έχουν βεβαιωθεί δεκάδες παραβάσεις τα προηγούμενα χρόνια, κάποιες μάλιστα έχουν σφραγιστεί για κάποιο διάστημα από τις αστυνομικές και ελεγκτικές αρχές. Σε αυτές, λοιπόν, τις επιχειρήσεις η νέα δημοτική αρχή θα δώσει παράταση στο ωράριο λειτουργίας της μουσικής, ώστε η ζωή των γύρω κατοίκων να γίνει αφόρητη.

Αυτή είναι η σημερινή κατάσταση στην πόλη μας. Η ανεξέλεγκτη επέκταση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, πολλές φορές σε χώρους που δεν τηρούν προδιαγραφές (ηχομόνωση, αύλειοι χώροι κλπ) σε συνδυασμό με την παντελή έλλειψη χώρων στάθμευσης στην πόλη και τον κυκλοφοριακό φόρτο που έτσι κι αλλιώς υφίσταται η πόλη μας στο κέντρο της, δημιουργεί τεράστια προβλήματα όχλησης.

Αντί, λοιπόν, να συζητήσει με τους κατοίκους και τους φορείς και να φροντίσει να σχεδιάσει μέτρα ανακούφισης, η νέα δημοτική αρχή προχωρά με επείγουσες διαδικασίες και στα κρυφά σε πλήρη κατάργηση κάθε προστατευτικού μέτρου που είχε θεσπιστεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή. Είναι φανερό ότι η διοίκηση Βούρου βιάζεται να ξεπληρώσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις σε επιχειρηματίες της πόλης, κλείνοντάς τους το μάτι για να συνεχίσουν να παρανομούν. Άλλωστε πολλά στελέχη της δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά γύρω από επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης.

Όμως η πόλη δεν αποτελείται μόνο από επιχειρήσεις. Αποτελείται κυρίως από κατοίκους, οι οποίοι απαιτούν καλύτερη ποιότητα ζωής. Ακόμη και πολλοί επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην πόλη γνωρίζουν ότι αυτή η συνεχής όχληση εμποδίζει τη λειτουργία της και ζητούν να υπάρχουν κανόνες. Δυστυχώς η διοίκηση Βούρου δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται για την ποιότητα ζωής στην πόλη.

Γιώργος Κατερίνης

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

One comment

  1. Ρητορικό το ερώτημα στον τίτλο, εφόσον μιλάμε για τις πολλές και διάφορες ομάδες κι ομαδούλες που συγκροτούν την σημερινή -κατά κάποιο τρόπο- διοίκηση της πόλης μας.
    Τα αποτελέσματα των πολιτικών της εξυπηρέτησης σε λίγους φίλια προσκείμενους επιχειρηματίες σε βάρος των πολλών πολιτών, θα φανούν από την άνοιξη και μετά, όταν θα ανοίξει ο καιρός.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *