Το τοπικό ως παγκόσμιο στη Ν. Φιλαδέλφεια – Ν. Χαλκηδόνα

του Δημήτρη Κατσορίδα

«Ένας λαός που δεν γνωρίζει το παρελθόν του, δεν μπορεί να χαράξει το μέλλον του ».

Στις 18-11-19, στη Φιλαδέλφεια, παρουσιάστηκε το βιβλίο: «Νέα Φιλαδέλφεια-Νέα Χαλκηδόνα: ιστορικές διαδρομές μέσα στον 20ο αιώνα». Η ανάθεση αυτής της προσπάθειας στα ΑΣΚΙ, ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε επί δημαρχίας Α. Βασιλόπουλου. Άραγε, τι μπορεί να μας ενδιαφέρει ένα βιβλίο, μιας συγκεκριμένης περιοχής; Και, όμως!! Η τοπική ιστορία εγγράφεται στην παγκόσμια ιστορία, με την έννοια ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση, όπως και σε άλλες, η εγκατάσταση των προσφύγων αναδεικνύει την υποχρεωτική μετακίνηση πληθυσμών, κάτι που στις μέρες μας επανέρχεται με πολύ σφοδρό τρόπο. Ταυτόχρονα, αναδεικνύει ότι εκτός από την καταστροφή υπάρχει και η δυνατότητα για ζωή, και αυτό είναι το πιο σημαντικό νόημα.

Η Νέα Φιλαδέλφεια – Νέα Χαλκηδόνα αναδύονται ως παγκόσμια υποδείγματα για το πώς μπορεί να σχεδιαστεί η εγκατάσταση των προσφύγων, η ρυμοτομία, η κατοικία, η εκπαίδευση κλπ., κάτι το οποίο δεν ίσχυσε στη Δραπετσώνα, στην Καισιαριανή, στο Πολύγωνο κλπ., που φτιάχτηκαν με παράγκες, στις οποίες οι άνθρωποι ζούσαν μέσα στην εξαθλίωση και τις άσχημες καιρικές συνθήκες.

Το βιβλίο εστιάζει στους μετασχηματισμούς που υπέστη η περιοχή σε συνδυασμό με τον αρχικό προσφυγικό της πληθυσμό που εγκαταστάθηκε μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, του 1922. Μιλά για θέματα συνυφασμένα με την πόλη, όπως την ίδρυση του Δήμου, το γήπεδο της ΑΕΚ, τις υποδομές, τις πλατείες, το ρέμα του ποδονίφτη, τον πολιτισμό, τις επιχειρηματικές δραστηριότητες, την Κατοχή και την Αντίσταση, τους οικιστικές αλλαγές και τις δημογραφικές εξελίξεις, αλλά και τις αντιθέσεις που υπήρξαν. Εξαιρετικό βιβλίο!

Πηγή: Rproject

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *