Ιωνικός Νέας Φιλαδέλφειας

Τι συμβαίνει με τους αθλητικούς χώρους στο Δήμο;

Είναι γνωστό ότι ο Δήμος μας διαθέτει μία σειρά αθλητικών χώρων, ανοιχτών ως επί το πλείστον, αλλά και δύο κλειστά γυμναστήρια: ένα σχολικό (του 2ου Λυκείου ΝΦ) και το «Ζαχαρίας Αλεξάνδρου» (Ιωνικός). Μέχρι το 2011 και την εφαρμογή του Καλλικράτη, η διαχείριση των γηπέδων (με την εξαίρεση του Ιωνικού, για τον οποίο ύπάρχει ένα ειδικό καθεστώς στο οποίο θα αναφερθούμε παρακάτω) ανήκε στους Αθλητικούς οργανισμούς των δύο – τότε – Δήμων. Από το 2011 και μετά, η διαχείριση και οι παραχωρήσεις των χώρων γίνεται με απόφαση Δημοτικού συμβουλίου, βάσει εισηγήσεων διαπαραταξιακής και διασυλλογικής επιτροπής που λειτουργούσε στο Δήμο. Βεβαίως, πάντα παρατηρούνταν φαινόμενα παραβίασης των αποφάσεων, είτε από συλλόγους, είτε από ιδιώτες που έκαναν χρήση των χώρων άνευ αδείας.

Με τη νέα δημοτική αρχή όμως συμβαίνουν περίεργα πράγματα. Ενώ είμαστε στον τρίτο μήνα της θητείας της, ο τρόπος με τον οποίο γίνονται οι παραχωρήσεις των χώρων είναι στο σκοτάδι. Και ενώ έχει οριστεί ως εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για τον αθλητισμό ο κ. Μπερδέσης, ενώ γνωρίζουμε ότι υπάρχουν κινήσεις αναφορικά με τον αθλητισμό στην πόλη μας, ελάχιστοι γνωρίζουν τι ακριβώς συμβαίνει. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο προτελευταίο δημοτικό συμβούλιο καταγγέλθηκε από τον κ. Βασιλόπουλο ότι στο καινούριο γήπεδο 5×5 στην περιοχή  της Νησίδας καθώς και στο καινούριο γήπεδο 5×5 στο κάτω Κουκλάκι, δραστηριοποιούνται ιδιώτες και σύλλογοι που εισπράττουν από αυτές τις αθλητικές δραστηριότητες, χωρίς καμία απολύτως γνώση ή απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου. Δηλαδή παράνομα. Φυσικά και δεν υπήρξε καμία απάντηση. Αν μάλιστα ψάξει κανείς σε ποιο συνδυασμό ήταν υποψήφιοι αυτοί οι ιδιώτες ή ποιον υποστήριξε πολιτικά ο συγκεκριμένος σύλλογος, μπορεί να κατανοήσει γιατί δεν μπορεί να υπάρξει απάντηση.

Μαθαίνουμε όμως ότι λειτουργεί μία επιτροπή που συναντώνται οι σύλλογοι και η δημοτική αρχή. Μάλιστα την Τρίτη το απόγευμα έγινε και σχετική συνάντηση στο γραφείο δημάρχου, όπου παρίσταντο εκτός του δημάρχου και αθλητικοί σύλλογοι της πόλης. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι ακριβώς διημείφθη στη συνάντηση. Γνωρίζουμε όμως ότι δεν εξεδόθη δελτίο τύπου, όπως συνηθίζεται να εκδίδονται καθημερινά δελτία τύπου «για ψύλλου πήδημα», πχ, συνάντηση του δημάρχου με υπαλλήλους του Δήμου. Και αυτό από μόνο του κάτι δείχνει. Γνωρίζουμε ότι κάποιοι σύλλογοι έλειπαν, ενώ κάποιοι το έμαθαν την τελευταία στιγμή και παρευρέθησαν κακήν κακώς την τελευταία στιγμή.

Μαθαίνουμε τέλος ότι υπάρχει μία επίμονη στάση του ίδιου του Δημάρχου κ. Βούρου απέναντι στον Ιωνικό Νέας Φιλαδέλφειας, όπου με κάθε τρόπο προσπαθεί να αφαιρέσει ώρες από το πρόγραμμά του. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε γιατί. Όμως, ο κ. Βούρος και οι περί αυτώ οφείλουν να γνωρίζουν ότι νομικά, δηλαδή βάσει του παραχωρητηρίου του Γυμναστηρίου από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού την αποκλειστική χρήση και διαχείριση του γηπέδου την έχει το σωματείο του Ιωνικού και όχι ο Δήμος. Επομένως, οποιαδήποτε προσπάθεια να «επιβληθούν» όροι στο σωματείο από το Δήμο, είναι δεδομένο ότι θα αποβεί άκαρπη.

Όμως απ’ όλα τα παραπάνω, προκύπτει ένα σαφές ερώτημα: ποιος, πως, σε ποιους και με τι κριτήριο αποφασίζεται η παραχώρηση των αθλητικών χώρων που συντηρεί ο δημότης με τη φορολογία του, είτε τη γενική είτε από το Δήμο. Είναι το ζητούμενο η ανάπτυξη του μαζικού λαϊκού αθλητισμού και η ενίσχυση του ερασιτεχνικού αθλητισμού στην πόλη μας ή η εξυπηρέτηση κάποιων ημετέρων και ο εκμαυλισμός των συλλόγων μέσω παροχής κινήτρων και αντικινήτρων από τη Δημοτική αρχή; Θεωρούμε πως καθήκον κάθε δημοτικής αρχής θα έπρεπε να είναι το πρώτο. Το γήπεδο στη Νησίδα φτιάχτηκε ύστερα από αίτημα εκατοντάδων κατοίκων προκειμένου να μπορούν τα παιδιά της γειτονιάς να παίζουν ποδόσφαιρο σε έναν οργανωμένο και ασφαλή χώρο στον ελεύθερο χρόνο τους. Το γήπεδο στο Κάτω Κουκλάκι φτιάχτηκε για να αποκτήσει ξανά ζωή η γειτονία μέσω της ανάπτυξης αθλητικών προγραμμάτων από τους Γυμναστές του Δήμου και την δωρεάν παραχώρηση στους περίοικους προκειμένου να αθλούνται.

Επί της προηγούμενης δημοτικής αρχής το Δημοτικό συμβούλιο αποφάσιζε και διέθετε δωρεάν ώρες σε ομάδες «ανεξάρτητων πολιτών» για να παίξουν ποδόσφαιρο. Γιατί γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο φτιάχτηκαν τα γήπεδα: για να είναι ανοιχτά στους πολίτες και όχι στους ιδιώτες, όποια μορφή και αν αυτοί έχουν. Η μέχρι στιγμής στάση της δημοτικής αρχής και κυρίως ότι όλες οι αποφάσεις παίρνονται εν κρυπτώ, μας προϊδεάζει ότι τα γήπεδα θα παραχωρούνται με μικροπολιτικές σκοπιμότητες και κίνητρο τα παραταξιακά οφέλη και όχι με γνώμονα την ανάπτυξη του μαζικού λαϊκού αθλητισμού. Ας ελπίσουμε να διαψευστούμε, αν και τα πρώτα δείγματα γραφής δεν είναι ενθαρρυντικά…

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

One comment

  1. Εγω θελω να ρωτησω πως εχει παραχωρητηριο ο Ιωνικος για γηπεδο που κτιστηκε απο το κρατος(με συνεπεια τα παιδακια να πληρωνουν συνδρομες στο σωματειο)και για ποιο λογο αφου εχει τον αποκλειστικο λογο βαση αυτου του παραχωρητηριου δινονται καθε χρονο χρηματα για την θερμανση του εν λογω γυμναστηριου(το οποιο κακως εχει τη ταμπελα δημοτικο γυμναστηριο απεξω αφου ειναι ιδιωτικο και στη πραξη βαση των συνδρομων που εισπραττει) στα εσοδα ειναι του Ιωνικου και στα εξοδα του δημου?
    Ευχαριστω

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *