Κανονιστική κοινόχρηστου χώρου με επίκεντρο τους πολίτες ή τους καταστηματάρχες;

Αν σε ένα πράγμα διακρίνεται μέχρι στιγμής η διοίκηση Βούρου, Γρετζελιά, Κωνσταντινίδη και Κοπελούσου είναι η συνέπειά της στην εξόφληση προεκλογικών γραμματίων. Το είδαμε με την πρώτη επίσημη επίσκεψη του Δημάρχου στον Περιφερειάρχη Αττικής, όχι για να ζητήσει κάτι για το Δήμο μας, αλλά για να γλυτώσει 1 εκ ευρώ από την τσέπη του ιδιοκτήτη της ΑΕΚ για τα πεζοδρόμια γύρω από το γήπεδο. Το βλέπουμε με τις αθρόες προσλήψεις ειδικών συνεργατών όχι με κριτήριο τα προσόντα, αλλά την προεκλογική και μετεκλογική στήριξη που παρέχουν στη διοίκηση. Ακριβώς το ίδιο βλέπουμε και με την κανονιστική για την παραχώρηση κοινόχρηστου χώρου που κατεβάζει η διοίκηση για συζήτηση και ψήφιση.

Μία κανονιστική, που πρώτα και κύρια διακρίνεται από τσαπατσουλιά και βιασύνη. Να ενημερώσουμε, για όσους και όσες δεν γνωρίζουν, ότι οι κανονιστικές αποφάσεις είναι το ανώτερο είδος αποφάσεων που μπορεί να λάβει ένα Δημοτικό Συμβούλιο, είναι κάτι σαν «νομοθέτηση» από ένα Δήμο. Γι’ αυτό και απαιτούν όχι μόνο απόλυτη πλειοψηφία για την έγκρισή τους στο Δημοτικό συμβούλιο, αλλά και προηγούμενη συνεδρίαση των κοινοτικών συμβουλίων, της Επιτροπής Διαβούλευσης και της Επιτροπής Ποιότητας ζωής (ΕΠΖ), η οποία και τελικά ως όργανο εισηγείται στο Δημοτικό συμβούλιο. Τι έκανε λοιπόν η δημοτική αρχή;

Πριν από 10 ακριβώς μέρες συγκάλεσε συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής με ένα από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης να είναι η αλλαγή της κανονιστικής, που ψηφίστηκε για πρώτη φορά στο Δήμο μας επί της προηγούμενης δημοτικής αρχής, σε μία προσπάθεια να μπουν κανόνες και όρια στην άναρχη εξάπλωση των τραπεζοκαθισμάτων. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως λύθηκε το πρόβλημα από την προηγούμενη δημοτική αρχή, έγινε όμως προσπάθεια και κάποια βήματα στη σωστή κατεύθυνση. Η εισήγηση τελικά δεν ήρθε ποτέ. Βέβαια, αυτό είναι κάτι το σύνηθες πλέον με μία διοίκηση, η οποία όχι μόνο δεν στέλνει τις εισηγήσεις στην ώρα της, αλλά κάνει αλλαγές στις εισηγήσεις στο ίδιο το Δημοτικό Συμβούλιο. Αναμενόμενα λοιπόν, το θέμα αποσύρθηκε από τη συνεδρίαση της ΕΠΖ.

Τελικά συγκάλεσαν εκτάκτως (!!!) τα κοινοτικά συμβούλια και την ΕΠΖ (αλλά όχι την Επιτροπή Διαβούλευσης) προκειμένου να φέρουν το θέμα στο Δημοτικό συμβουλιο που (ακούμε ότι) θα συγκληθεί την Τετάρτη 27/11. Και αυτή τη φορά κατέθεσαν εισήγηση. Και τι μας λέει κοντολογίς η εισήγηση, η οποία είναι ακριβώς η ίδια που ψηφίστηκε πριν 4 χρόνια, εκτός από δύο σημεία;

Α. ότι τα καταστήματα δικαιούνται να παίρνουν χώρο όχι μόνο στα σημεία που εφάπτονται του καταστήματός τους, αλλά και αλλού. Δηλαδή, έχεις μαγαζί και δεν σου αρκεί ο χώρος που έχεις γύρω σου; Δεν πειράζει. Ο Δήμος θα σου διαθέσει και άλλο κοινόχρηστο χώρο.

Β. Ενώ πριν προϋπόθεση για την παραχώρηση κοινόχρηστου χώρου ήταν το πλάτος του πεζοδρομίου να είναι τουλάχιστον 2.5 μέτρα, ώστε να εξασφαλίζεται 1.5 μέτρο χώρος για τη διέλευση πεζών, αμαξιδίων και καροτσιών, τώρα γίνεται 1.5 μέτρο. Δηλαδή, μέσα σε 1.5 μέτρο θα στηθούν τραπεζοκαθίσματα, αλλά και θα περνάνε οι πεζοί.

Η δεύτερη αλλαγή που προτείνεται, εκτός του ότι είναι παράνομη και θα καταπέσει άμεσα σε οποιαδήποτε προσφυγή, εκτός του ότι είναι φωτογραφική για συγκεκριμένους καταστηματάρχες (Βρυούλων), είναι και μη λειτουργική. Γιατί πολύ απλά δεν γίνεται να περάσει κανείς άνθρωπος σε πεζοδρόμιο φάρδους 1.5 μέτρου όταν είναι στημένα τραπεζοκαθίσματα, είτε περνά με αμαξίδιο και καροτσάκι, είτε χωρίς. Εδώ είναι βέβαια που η δήθεν ευαισθησία για τα ΑμΕΑ πάει περίπατο, αφού προέχουν τα συμφέροντα κάποιων. Σε αυτό το γεγονός  θα επανέρθουμε σε άλλο ενημερωτικό άρθρο, γνωστοποιώντας τι ακριβώς συμβαίνει με τις επιλεκτικές αφαιρέσεις πινακίδων και τις επιστροφές τους σε ημετέρους από τη Δημοτική Αστυνομία…  Στο θέμα μας τώρα, η εισήγηση αυτή ήταν τόσο εξόφθαλμα στη λάθος κατεύθυνση, ώστε στο κοινοτικό συμβούλιο της Νέας Χαλκηδόνας που συνεδρίασε Τετάρτη 20/11 το θέμα αποσύρθηκε και θα ξαναέρθει για συζήτηση.

Ας ελπίσουμε πως στο τέλος θα πρυτανεύσει η λογική και πως οι διοικούντες θα αντιληφθούν σε ποια πόλη ασκούν διοίκηση. Μία πόλη, που η άνθηση των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορεί να δημιουργεί θέσεις εργασίας και να διαφημίζει την πόλη μας σε όλο το λεκανοπέδιο, όμως χρειάζεται κανόνες, ώστε να μη δυσχεραίνεται περαιτέρω η ποιότητα ζωής των μόνιμων κατοίκων. Σίγουρα ο Δήμος δεν διαθέτει όλα τα απαραίτητα εργαλεία για τον έλεγχο της κατάστασης (έκδοση αδειών, αριθμός δημοτικών αστυνόμων, παραθυράκια στη νομοθεσία, αδυναμία συνδρομής άλλων ελεγκτικών αρχών, κα). Από την αδυναμία του Δήμου όμως, μέχρι του σημείου ο ίδιος να δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε το πρόβλημα να γίνει χειρότερο,  υπάρχει μεγάλη απόσταση. Γι’ αυτό και η δημοτική αρχή οφείλει να ακούσει όχι μόνο τους καταστηματάρχες, αλλά και τους κατοίκους του κέντρου, οι οποίοι ήδη αντιμετωπίζουν μία υποβαθμισμένη ποιότητα ζωής και να πάρει δραστικά μέτρα στην αντίθετη ακριβώς κατεύθυνση από την οποία κινείται.

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

3 Σχόλια

  1. Εγώ έχω ορισθεί (κλήρωση) μέλος της Επιτροπής Διαβούλευσης…… πότε συνεκλήθη η επιτροπή εκτάκτως, όπως γράφεται στο άρθρο σας και προσωπικά δεν έλαβα καμμία ειδοποίηση !!!!

    1. Εκτάκτως συνεδρίασε το Κοινοτικό συμβούλιο Νέας Φιλαδέλφειας. Είδαμε ότι έχει σταλεί ανακοίνωση για συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης στις 25 Νοεμβρίου 2019 και θεωρήσαμε ότι, ως εκ του νόμου είναι υποχρεωμένοι, θα έφερναν το θέμα και εκεί. Τελικά, έχετε δίκιο. Η Επιτροπή Διαβούλευσης αφορά μόνο στον προϋπολογισμό και το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου και όχι την κανονιστική για τους κοινόχρηστους χώρους.

  2. Μα τώρα σοβαρά! Πέφτετε απ’ τα σύννεφα;

    Για τη διοίκηση Βούρου μιλάμε. Ποιους περιμένατε να εξυπηρετήσουν;
    Τους πολίτες και την ποιότητα ζωής τους ή τους επιχειρηματίες υγειονομικής εστίασης που -σχεδόν- όλοι στήριξαν με κάθε τρόπο και μέσο την εκλογή του;

    Aς είναι καλά βέβαια κάτι… πιούροι αριστεροί της μιζέριας και της στασιμότητας που για το δικό τους… «αριστερόμετρό» δεν ήταν καλή η διοίκηση της Δύναμης Πολιτών (με τα όποια λάθη της) και τελικά συνέβαλαν κι αυτοί τα μέγιστα στο να διοικούν σήμερα το δήμο οι ακροδεξιές συνιστώσες της παράταξης Βούρου. Όταν θα φτιάξει ο καιρός την άνοιξη και φτάσουν τα τραπεζοκαθίσματα στις αυλόπορτές τους, να μη νομίζουν ότι ξύπνησαν στο Φαληράκι της Ρόδου, στα Μάλια της Κρήτης, στο Λαγανά στη Ζάκυνθο ή στον Κάβο στην Κέρκυρα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *