Πόσα ψέματα μπορεί να χωρέσει μια ανακοίνωση του Δήμου για τα σχολεία; Πολλά…

Πόσα ψέματα μπορεί να χωρέσει μια απλή ανακοίνωση για «τρέχοντα θέματα Παιδείας» του Δήμου; Αρκετά. Και δεν ξέρουμε αν πρέπει να τα πιστώσουμε στον επί της Επικοινωνίας σύμβουλο ή στον αρμόδιο αντιδήμαρχο Παιδείας. Φαίνεται ότι πολιτική απόφαση της δημοτικής αρχής είναι να καλύπτει τις ολιγωρίες και τις αστοχίες της, εκτοξεύοντας ψέματα και κατηγορίες για την προηγούμενη δημοτική αρχή.

Γράφει η ανακοίνωση:

Όπως έγινε δημόσια γνωστό κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η νέα Δημοτική Αρχή, αποδεικνύοντας εμπράκτως τη δέσμευσή της να επικουρεί με όλες τις δυνάμεις της τα Σχολεία και τη Σχολική Κοινότητα της πόλης μας, έφερε προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο και αποφάσισε την έκτακτη επιχορήγηση των Σχολικών Επιτροπών του Δήμου έως το τέλος του έτους με το ποσό των 40.000 ευρώ, πλέον της δόσης της τακτικής επιχορήγησης του Υπουργείου που πρόσφατα πιστώθηκε στις Σχολικές Επιτροπές και καλύπτει πάγιες ανάγκες των σχολείων.

Μα πριν λίγο καιρό δεν μας έλεγε η δημοτική αρχή ότι βρήκε «τρύπα» στα οικονομικά; Δεν εξέδωσαν ανακοίνωση για να πουν ότι ο Δήμος έχει απλήρωτες υποχρεώσεις; Ξαφνικά πώς βρίσκονται χρήματα και αποφασίζεται έτσι… απλόχερα η επιχορήγηση των Σχολικών Επιτροπών; Μα γιατί οι προηγούμενοι ισχυρισμοί ήταν ψέματα, η νυν δημοτική αρχή παρέλαβε από την προηγούμενη γεμάτα ταμεία και έναν προϋπολογισμό που προέβλεπε την κάλυψη όλων των αναγκών των σχολείων. Άλλωστε η προηγούμενη δημοτική αρχή είναι αυτή που παγίωσε την έκτακτη επιχορήγηση των σχολείων κάθε χρόνο με μεγάλα ποσά, ώστε να καλύπτονται όλες οι ανάγκες τους.

Συνεχίζει η ανακοίνωση:

Η έκτακτη αυτή επιχορήγηση κρίθηκε αναγκαία για την κάλυψη αναγκαίων δαπανών στο πλαίσιο της απαιτούμενης συμπαράστασης εκ μέρους του Δήμου προς ευάλωτες ομάδες συμπολιτών μας,

  • όπως η συνέχιση του προγράμματος προσφοράς δωρεάν δεκατιανού για μαθητές/μαθήτριες των Γυμνασίων και Λυκείων της πόλης που ξεκινά άμεσα,
  • αλλά και για την κάλυψη εκτάκτων δαπανών σε σχολεία, όπως η αντικατάσταση του καυστήρα στο Γυμνάσιο Νέας Χαλκηδόνας.   

Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να επισημάνουμε και την ιδιαίτερα σημαντική για τους μαθητές της πόλης μας και τις οικογένειές τους στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες της εποχής μας, έναρξη της διανομής από το Υπουργείο των δωρεάν γευμάτων για όλους τους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων του Δήμου μας!

Η αλήθεια είναι ότι πέρασαν σχεδόν δυόμισι μήνες για να φέρει σε ψήφιση την έκτακτη επιχορήγηση για να ξεκινήσει το δεκατιανό στα σχολεία και αφού η Δύναμη Πολιτών άσκησε έντονη πίεση όλο αυτό το διάστημα με παρεμβάσεις της στο Δημοτικό Συμβούλιο. Μόλις στις 4/11 ο πρώην δήμαρχος Άρης Βασιλόπουλος το έθεσε ως ερώτημα (ανάμεσα σε άλλα) σε επιστολή που πρωτοκόλλησε στο Δήμο. Η αλήθεια είναι ότι το δεκατιανό θεσμοθετήθηκε, οργανώθηκε και εφαρμόστηκε στα σχολεία της πόλης μας από τη δημοτική αρχή της Δύναμης Πολιτών.

Και τέλος το μεγάλο ψέμα:

Θα θέλαμε επίσης να ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας ότι η ανωτέρω έκτακτη επιχορήγηση από το Δήμο προς τις Σχ. Επιτροπές θεωρήθηκε επίσης αναγκαία για την κάλυψη χρέους 12.445,54 ευρώ της καταργηθείσας από το 2011 3ης Σχολικής Επιτροπής Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας, το οποίο αφορούσε οφειλές προς το ΙΚΑ ετών από 1-1-2003 έως 7-2-2007 και δυστυχώς έχει καταλογισθεί και βαρύνει σύμφωνα με το νόμο τη 2η Σχολική Επιτροπή Β’ θμιας Εκπαίδευσης του Δήμου μας, ως καθολική διάδοχο της τότε 3ης Σχ. Επιτροπής.

Πλέον της ανωτέρω οφειλής, για την οποία δεν είχαμε καθ’ οιονδήποτε τρόπο ενημερωθεί από την προηγούμενη Διοίκηση, δυστυχώς υφίστανται και άλλες παρόμοιες παλαιές οφειλές προς το ΙΚΑ ύψους 6.400 ευρώ, όπως ανακαλύψαμε μετά από έρευνα των κ.κ. Προέδρων των Σχολικών Επιτροπών, που όμως δεν έχουν ακόμη καταλογισθεί εις βάρος των υφιστάμενων Σχoλικών Επιτροπών.

Τι ακριβώς έχει συμβεί; Ένα παλιό πρόστιμο που επέβαλε το ΙΚΑ πριν το 2008 σε μια Σχολική Επιτροπή του τότε Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας, εμφανίστηκε σήμερα ως οφειλή της σημερινής 2ης Σχολικής Επιτροπής, αφού πρώτα καταλογίστηκε προσωπικά στον τότε αντιπρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής.

Καταρχήν ο ισχυρισμός ότι για την οφειλή η σημερινή διοίκηση δεν είχε ενημερωθεί από την προηγούμενη διοίκηση είναι ένα συνειδητό ψέμα. Για την οφειλή αυτή δεν γνώριζε κανείς μέχρι τη στιγμή που αυτή εμφανίστηκε πρόσφατα. Απόδειξη η ασφαλιστική ενημερότητα που παρέδωσε η προηγούμενη διοίκηση της 2ης Σχολικής Επιτροπής στη νυν, στην οποία αναγράφεται ότι δεν υπάρχει καμιά οφειλή από ασφαλιστικές εισφορές. Άρα ούτε γνώριζε, ούτε θα μπορούσε να γνωρίζει κανείς από την πρώην δημοτική αρχή την οφειλή αυτή.

Το σημαντικότερο όμως είναι γιατί δεν ήξερε. Γιατί η δημοτική αρχή Γαϊτανά, στην οποία συμμετείχαν τα βασικότερα στελέχη της σημερινής διοίκησης*, όχι μόνο δεν φρόντισε να τακτοποιήσει, ή να ρυθμίσει αυτή την οφειλή, αλλά δεν φρόντισε και να ενημερώσει την επόμενη διοίκηση. Έρχονται δηλαδή σήμερα οι ίδιοι άνθρωποι που ευθύνονται γιατί δεν τακτοποίησαν αυτή την οφειλή και την έκρυψαν κάτω από το… χαλάκι, να κατηγορήσουν την προηγούμενη δημοτική αρχή που φρόντισε να πληρώσει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από σε οφειλές των σχολείων και παρέδωσε γεμάτα ταμεία και τακτοποιημένους λογαριασμούς σε όλα τα σχολεία.

Πραγματικά έχουν απύθμενο θράσος οι συντάκτες της παραπάνω ανακοίνωσης.

*Να υπενθυμίσουμε: στη διοίκηση Γαϊτανά θήτευσαν ως αντιδήμαρχοι ή βασικά στελέχη οι σημερινοί αντιδήμαρχοι Κουτσάκης, Κανταρέλης, Τάφας, ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Καραβίας, ο πρόεδρος της κοινότητας Ν. Χαλκηδόνας Γκρίτζαλης και ο σύμβουλος του δημάρχου Παπανικολάου. Και ο Π. Γρετζελιάς βέβαια, άσχετο αν αργότερα στράφηκε εναντίον της δημάρχου που ανέδειξε.

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

2 Σχόλια

  1. Τελικά τι ακριβώς είμαστε εμείς οι πολλές χιλιάδες ψηφοφόροι της Δύναμης Πολιτών για τους συνδιοικούντες τον Δήμο;

    «Iδιαίτερα νοήμονες αναγνώστες» (του «Πολίτη») κατά τον κ. Κωνσταντινίδη (όπως γράφει στο τέλος του σχολίου του) ή «λοβοτομημένοι» (όπως μάς αποκάλεσε με περίσσιο θράσος ο Τάφας μέσα στο δημοτικό συμβούλιο με την ανοχή του δημάρχου και του προέδρου) ;

    Είναι θετικό πάντως που ο κ. Κωνσταντινίδης διαφοροποιείται έστω κι έμμεσα και καθυστερημένα από την εμετική ρητορική του συναδέλφου του αντιδημάρχου οικονομικών.

  2. Δεν συνηθίζω να απαντώ στα σχόλιά σας που με αφορούν άμεσα ή έμμεσα γιατί, όπως ίσως γνωρίζετε, δεν έχω πολύ ελεύθερο χρόνο όπως άλλοι και δεν θα έκανα άλλη δουλειά όλη μέρα. Επειδή, όμως, μιλήσατε για «συνειδητά ψέματα» αναγκάζομαι να σας θυμίσω τα εξής για να καταλάβει και ο κόσμος τι σημαίνει στείρα αντιπολίτευση: 1. Όσον αφορά την καθυστέρηση του δεκατιανού, αποκρύπτετε επίτηδες ότι οι Σχολικές Επιτροπές συνεστήθησαν με καθυστέρηση λόγω της αναμονής της νέας σχετικής υπουργικής απόφασης της Κυβέρνησης και ως εκ τούτου καθυστέρησε εύλογα και η επιχορήγησή τους και το πρόγραμμα του δεκατιανού που χρηματοδοτούν. 2. Για την πραγματική και καθόλου ειδυλλιακή οικονομική κατάσταση του Δήμου θα πάρετε τις κατάλληλες απαντήσεις σύντομα από αρμοδιότερους από εμένα. Η παιδεία αποτελεί όμως πρώτη προτεραιότητα και γι’ αυτό καταφέραμε να βρούμε τα χρήματα για την έκτακτη επιχορήγηση των σχ. επιτροπών. Το ενδιαφέρον είναι ότι αντί να χαίρεστε γι’ αυτό, μας κατηγορείτε… 3. Η διοίκηση Βασιλόπουλου έδινε δεκατιανό και στα δημοτικά, αλλά τον προηγούμενο χρόνο, χωρίς βέβαια ευθύνη του Δήμου, δεν δίνονταν δωρεάν γεύματα σε όλα τα παιδιά των δημοτικών από το Υπουργείο όπως ήδη συμβαίνει φέτος, γεγονός που επίσης αποκρύπτετε! Οπότε κρίναμε ότι υπάρχει ιδιαίτερη ανάγκη στήριξης στα παιδιά του Γυμνασίου και του Λυκείου και σχετική δυνατότητα άμεσης βοήθειας από το Δήμο ενόψει και των νέων οικονομικών υποχρεώσεων που προέκυψαν και αναλύονται πιο κάτω. 4. Τα χρέη της παλαιάς 3ης Σχολικής Επιτροπής ύψους 12.455 ευρώ που καταλογίσθηκαν πρόσφατα από τον ΕΦΚΑ στη 2η Σχολική Επιτροπή του Δήμου μας (ενώ έπονται άλλα 6.000 ευρώ από παρόμοιες αιτίες) δεν περιλαμβάνονταν μέχρι σήμερα στις οφειλές της γιατί απλούστατα η παλιά 3η σχ. επιτροπή είχε άλλο ΑΦΜ και Αριθμό Μητρώου ΙΚΑ και το ΙΚΑ δεν είχε ενημερωθεί από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές για την κατάργηση των παλαιών επιτροπών και τη συγχώνευσή τους στις νέες. Λογικό είναι, λοιπόν, να έχει εκδοθεί η Ασφαλιστική Ενημερότητα που αναφέρετε στο δημοσίευμά σας, η οποία πλέον δεν ισχύει. 5. Όσον αφορά τα ψέματα που τάχα περιλαμβάνονται στην ανακοίνωση του Δήμου, αδυνατώ να καταλάβω πού βρίσκονται. Ομολογείτε και εσείς ότι ουδέποτε ενημερωθήκαμε από την προηγούμενη δημοτική αρχή για την ύπαρξη αυτών των χρεών (γιατί, όπως λέτε, δεν γνώριζε γι’ αυτά). Μα αυτό ακριβώς αναφέρεται και στην ανακοίνωση του Δήμου. Ότι δεν είχαμε ενημερωθεί από την απερχόμενη διοίκηση για τα συγκεκριμένα χρέη. Δεν αναφέρεται κάπου ότι τα γνώριζε η προηγούμενη δημοτική αρχή και μας τα απέκρυψε. Πού είναι λοιπόν το ψέμα; Η αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση, που βγάζει μάλιστα και μια πικρία όταν γίνεται κάτι θετικό, είναι νομίζω φανερή στους ιδιαίτερα νοήμονες αναγνώστες σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *