Τελικά, ποιος και πώς διοικεί το Δήμο μας;

Με αφορμή την ανακοίνωση του σωματείου εργαζομένων του Δήμου, αλλά και μια σειρά άλλων ατυχών περιστατικών που συμβαίνουν καθημερινά στο Δήμο μας, προκύπτει σοβαρό θέμα θεσμικής λειτουργίας σε κάθε επίπεδο του Δήμου. Θεσμικής, αλλά και ουσιαστικής δημοκρατικής λειτουργίας, την οποία φαίνεται να αγνοούν οι τωρινοί διοικούντες.

Μπορεί να είναι αρχή και να χρειάζεται χρόνος να βρουν τα πατήματά τους. Εύλογο. Μπορεί να είναι το ότι πλέον δεν έχουμε να κάνουμε με τον «Κλεισθένη» αλλά με το κακέκτυπο που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ το καλοκαίρι στο όνομα της κυβερνησιμότητας των Δήμων. Μπορεί και να είναι απλώς μία επίδειξη δύναμης ανθρώπων που θεωρούν ότι ήρθε η ώρα τους να πάρουν τη ρεβάνς σε όλα τα επίπεδα, επιστρέφοντάς μας σε αυτό που οι ίδιοι ονομάζουν κανονικότητα. Όμως αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ ακόμη, μιας και αυτό που υφίσταται η πόλη είναι ο εξευτελισμός των θεσμικών της οργάνων, μερικές φορές ακόμη και με όρους τυπικής νομιμότητας.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο κ. Βούρος έχει κάθε δικαίωμα να προσλάβει όσους και όποιους συνεργάτες θέλει. Ο Βασιλόπουλος είχε 3, εκ των οποίων μόνο 1 μέλος της Δύναμης Πολιτών, ο κ. Βούρος έχει ήδη τρεις, έστω και αν δεν έχει εκδοθεί ακόμη το ΦΕΚ διορισμού τους, ενώ από τη νέα χρονιά ενημέρωσε ότι θα προσλάβει ακόμη δύο. Οι 4 από τους 5 είναι μέλη της παράταξής του που δεν εξελέγησαν δημοτικοί σύμβουλοι. Και το αναφέρουμε, μιας και οι επιλογές και τα κριτήρια με τα οποία γίνονται φαίνεται να είναι εντελώς διαφορετικά από την προηγούμενη διοίκηση. Η κανονικότητα επιβάλλει την αριστεία βλέπετε… Οι ειδικοί συνεργάτες όμως είναι σύμβουλοι του δημάρχου και όχι προϊστάμενοι κάποιας υπηρεσίας για να δίνουν εντολές στο προσωπικό, όπως με σαφήνεια ορίζει η νομοθεσία (ν.3463/2006, ν.3584/2007, ν. 3852/2010, ν.4604/2019). Επομένως, δικαίως το σωματείο διαμαρτύρεται, αφού πολιτικός προϊστάμενος όλων των υπηρεσιών είναι ο Δήμαρχος, είτε αυτοί που τους έχει εκχωρήσει κάποιες αρμοδιότητές του. Δηλαδή αντιδήμαρχοι και εντεταλμένοι σύμβουλοι, σε καμία περίπτωση όμως έμμισθοι συνεργάτες.

Υπάρχουν όμως και χειρότερα. Άνθρωποι που έχουν στρογγυλοκαθίσει σε γραφεία χωρίς να έχουν ή να σκοπεύουν να αποκτήσουν καμία θεσμική ιδιότητα. Επί παραδείγματι, ακούμε εδώ και καιρό ότι στο πρώην δημαρχείο της Νέας Χαλκηδόνας στην οδό Ραιδεστού κατοικοεδρεύει και έχει αναλάβει την πολιτική διεύθυνση στον τομέα του πολιτισμού κάποιος ονόματι Λεμπέσης. Δεν γνωρίζουμε τον άνθρωπο, ούτε αν πρόκειται για απλή συνωνυμία με τον συμπαθή ρεμπέτη. Είναι αδιανόητο όμως, όχι μόνο θεσμικά, αλλά και από τη σκοπιά της εργατικής νομοθεσίας να εργάζονται καθημερινά άνθρωποι, δίνοντας μάλιστα εντολές και σε άλλους. Πληροφορηθήκαμε πρόσφατα πως το μήνυμα της επετείου της 28ης Οκτωβρίου του 1940 είναι ο εθελοντισμός και φαίνεται πως κάποιοι διοικούντες το έχουν πάρει πολύ σοβαρά. Έστω και έτσι, ας το δεχθούμε. Αρκεί να θυμούνται ότι δεν είναι ούτε δήμαρχοι, ούτε αντιδήμαρχοι, ούτε διευθυντές. Ας αφήσουν λοιπόν αυτούς να κάνουν σωστά τη δουλειά τους.

Πάμε τώρα στη λειτουργία των οργάνων και των επιτροπών του Δήμου. Το πιο θλιβερό παράδειγμα μέχρι στιγμής αποτελεί η λειτουργία των σχολικών επιτροπών. Εκεί όπου συμβαίνει το ανήκουστο να ειδοποιούνται τα μέλη μία ώρα πριν τηλεφωνικά (δεν γνωρίζουμε βέβαια αν ισχύει για όλα τα μέλη το ίδιο, μιας και η διοίκηση φρόντισε να αποκλείσει το σύνολο της αντιπολίτευσης για πρώτη φορά στα χρονικά…). Και να πρέπει να αφήσουν τις δουλειές τους όσοι εργάζονται για να καταφέρουν μέσα σε μία ώρα να παρευρεθούν σε συνεδριάσεις που έχουν μέχρι και 20 θέματα για τα οποία δεν έχει αποσταλεί καν εισήγηση!!! Και αυτοί οι άνθρωποι φανταστείτε ορίζουν τις τύχες και την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων της πόλης μας. Ας πιστώσουμε τουλάχιστον στον κ. Κωνσταντινίδη ότι αναγνώρισε το μπάχαλο, εκφράζοντας την πρόθεσή του να το βελτιώσει. Οψόμεθα.

Αν όμως το πράγμα έμενε στις σχολικές επιτροπές, ίσως να μιλούσαμε για ρόδινη κατάσταση. Τα δύο βασικά όργανα διοίκησης του Δήμου είναι η Οικονομική Επιτροπή και το Δημοτικό Συμβούλιο. Εκεί η ΝΔ φρόντισε «να τα δώσει όλα» στην πρώτη παράταξη και στους συμπολιτευόμενους αντιπολιτευτικά ή αντιπολιτευόμενους συμπολιτευτικά, όπως το πάρει κανείς. Η ουσία παρόλα αυτά είναι μία:  έχουν την απόλυτη πλειοψηφία έτσι ώστε να προετοιμάζονται, να εισηγούνται και να ψηφίζουν όποιο θέμα κρίνουν αναγκαίο για το καλό της πόλης και των κατοίκων της. Αντ’ αυτού τι γίνεται; Πολλές εισηγήσεις έρχονται εκπρόθεσμα. Αρκετές έρχονται ηλεκτρονικά την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή. Θέματα σοβαρά, όπως αναμορφώσεις προϋπολογισμού, αναμορφώνονται άλλες δύο φορές μέχρι να φτάσουν στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου και εκεί ακόμη παρουσιάζονται δεκάδες νέοι κωδικοί. Και έχουν και την απαίτηση να ψηφιστούν κιόλας, λες και το πέρα δώθε μέσα σε 2 λεπτά δεκάδων χιλιάδων ευρώ σε διαφορετικούς κωδικούς είναι κάτι λογικό. Αντίστοιχα, στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής έρχονται σοβαρές κανονιστικές αποφάσεις, όπως π.χ. η τροποποίηση του κανονισμού χρήσης κοινόχρηστων χώρων ή η ίδρυση και λειτουργία Χριστουγεννιάτικης αγοράς. Θέματα που ήρθαν στους δημοτικούς συμβούλους μόνο ως τίτλος και αφού ανέμεναν μέχρι την τελευταία στιγμή να έρθει η εισήγηση, αυτή δεν ήρθε ποτέ!!! Και πάλι καλά δηλαδή, γιατί από το να ερχόταν τελευταία στιγμή και να ψηφιζόταν φύρδην μίγδην, είναι προτιμότερη η απόσυρση.

Μοναδική εξαίρεση στην εικόνα του ζουρλομανδύα που έχουν φορέσει στα θεσμικά όργανα του Δήμου οι άνθρωποι του κ. Βούρου και οι πολιτικοί συνεργάτες του αποτελεί η λειτουργία της Κοινωφελούς επιχείρησης του Δήμου υπό την προεδρία του κ. Καραβία. Εκεί, πράγματι, η λειτουργία είναι μέχρι στιγμής σωστή, φτάνοντας μάλιστα σε σημείο το σύνολο των αποφάσεων να είναι μέχρι στιγμής ομόφωνες, εξασφαλίζοντας την εύρυθμη παροχή υπηρεσιών στους δημότες. Δεν ξέρουμε αν και για πόσο θα κρατήσει αυτή η σωστή λειτουργία στην Κοινωφελή επιχείρηση, θα ήταν ευχής έργον να το βλέπαμε και αλλού. Το παρελθόν βέβαια και το παρόν των ανθρώπων που συγκροτούν τα άλλα όργανα διοίκησης και των πολιτικών τους πράξεων μέχρι στιγμής μόνο αρνητικά μας προϊδεάζει. Τουλάχιστον η διοίκηση κατάφερε ύστερα από 3 αποτυχημένες προσπάθειες να ψηφίσει την επιτροπή απόρων στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, κάνοντας τη χάρη να δώσει 3 θέσεις από τις συνολικά 11 στις 3 παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Είναι και αυτό μία καλή αρχή. Μην είμαστε και αχάριστοι…

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *