Δύναμη Πολιτών: Αντισυνταγματικός ο εγκιβωτισμός του Ποδονίφτη

Με τίτλο Αντισυνταγματικός ο εγκιβωτισμός του Ποδονίφτη. Η ιστορική απόφαση του ΣτΕ να αποτελέσει την απαρχή αναβάθμισής του η Δύναμη Πολιτών με δελτίο τύπου της χαρακτηρίζει δικαίωση την απόφαση του ΣτΕ, επισημαίνει τη στάση της διοίκησης Βούρου και θέτει μια σειρά θέματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν για την αναβάθμιση του ποταμού:

Το 5ο τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας έκανε δεκτές τις προσφυγές του Δήμου Νέας – Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας, του Δήμου Αθηναίων, του Συλλόγου Ροή – Πολίτες υπέρ των Ρεμάτων, καθώς και πλήθους πολιτών, ενάντια στο τσιμέντωμα του Ποδονίφτη. Πιο συγκεκριμένα, η απόφαση του ΣτΕ έκρινε ως αντισυνταγματικές τις διατάξεις της έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ) του έργου, για το σκεπτικό της οποίας θα ενημερωθούμε αμέσως μετά τη δημοσίευση της απόφασης. Σε κάθε περίπτωση, η ακύρωση του σχεδιαζόμενου εγκιβωτισμού αποτελεί δικαίωση όλων όσων αγωνιστήκαμε όλο το προηγούμενο διάστημα για να μην επιβληθεί μία επιζήμια για το περιβάλλον και αναχρονιστική λογική υποτιθέμενης αντιπλημμυρικής προστασίας. Αποτελεί επιβράβευση όσων προτείναμε εναλλακτικές λύσεις και αναζητήσαμε επιστημονική τεκμηρίωση, με βάση την οποία προσφύγαμε στο ΣτΕ. Αποτελεί νίκη όλων των πολιτών, φορέων, κινημάτων και συλλογικοτήτων που έδειξαν ότι η αντίσταση των πολιτών μπορεί να έχει αποτέλεσμα.

Ταυτόχρονα αποτελεί ένα σοβαρό πολιτικό πλήγμα στη διοίκηση Βούρου και των συνεργατών της, οι οποίοι αν και ήταν πλήρως ενήμεροι από το καλοκαίρι για τη συγκεκριμένη υπόθεση, επέλεξαν να κρατήσουν κρυφά τα χαρτιά τους προκειμένου να κερδίσουν χρόνο φοβούμενοι τις αντιδράσεις. Την ίδια στιγμή βεβαίως, ο συνεργαζόμενος με τη διοίκηση Βούρου, πρώην δήμαρχος κ. Γρετζελιάς εξέφραζε ανοιχτά την άποψή του υπέρ του εγκιβωτισμού του ρέματος. Το  ΣτΕ τελικά, όχι μόνο δεν έκανε δεκτό το αίτημα αναβολής τους, αλλά κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή ο κ. Βούρος αναγκάστηκε να εξουσιοδοτήσει τη νομική υπηρεσία να παραστεί στο δικαστήριο, η οποία και υπερασπίστηκε την προσφυγή που είχε καταθέσει η Δημοτική αρχή της Δύναμης πολιτών βάσει της ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού συμβουλίου στις 20/12/2017.

Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι η κατάσταση στο ανοιχτό τμήμα του Ποδονίφτη στο Δήμο μας είναι ιδανική. Οι οσμές από αγωγούς αποχέτευσης και άλλες παράνομες συνδέσεις (κυρίως στο κλειστό τμήμα του Ποδονίφτη), η ύπαρξη αυθαίρετων κατασκευών στις όχθες του, το στένεμα της κοίτης από μια σειρά παρεμβάσεων, καθώς και η ρύπανση του από σκουπίδια, αποτελούν τα κυριότερα προβλήματα που υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των περιοίκων και χρήζουν σοβαρής αντιμετώπισης. Την κύρια ευθύνη για αυτές τις παρεμβάσεις φέρει η Περιφέρεια Αττικής, η οποία σε συνεργασία με το Δήμο μας, το Δήμο Αθηναίων, όσο και περιβαλλοντικούς φορείς και κινήματα πολιτών, οφείλει να ανοίξει ένα δημόσιο διάλογο για το μέλλον του Ποδονίφτη και να χαράξουμε όλοι μαζί τις απαιτούμενες δράσεις ώστε ο Ποδονίφτης να αποτελέσει  μία πραγματική όαση αναψυχής και χώρο περιβαλλοντικής αναβάθμισης της περιοχής μας.

7/11/2019

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *