Διαβήκαμε…τον Ποδονίφτη – του Δημήτρη Ζαρρή

Ο Δημήτρης Ζαρρής είναι ένας από τους επιστήμονες που συνέβαλαν καθοριστικά στην τεκμηρίωση των θέσεων του Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας, αλλά και όλων των περιβαλλοντικών φορέων για τον Ποδονίφτη. Αναδημοσιεύουμε την ανάρτησή του σχεικά ε την απόφαση του ΣτΕ:

Ο κύβος ερρίφθη και η πρώτη μάχη για την προστασία των αστικών ρεμάτων της Αττικής ήταν νικηφόρα.
Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της χώρας δημοσιοποίησε σήμερα στο ακροατήριο την απόφασή του Ε’ τμήματός του σύμφωνα με την οποία ακυρώνεται η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για τη διευθέτηση του Ποδονίφτη στα 770m στα όρια των Δήμων Νέας Φιλαδέφλειας – Αθηναίων με σκυρόδεμα.
Δόθηκε μια μάχη με σοβαρότητα, επάρκεια, χωρίς ακρότητες και με συλλογικό πνεύμα χωρίς αποκλεισμούς συναγωνιστών και αυθαίρετες ενέργειες. Ας ελπίσουμε ότι η τακτική αυτή θα είναι οδηγός και στις άλλες υποθέσεις που εκκρεμούν στο ΣτΕ.
Δώσαμε μάχες και επί της κοίτης, επί των πληκτρολογίων και επί των συγγραμμάτων. Στα δημοτικά συμβούλια, στα περιφερειακά σύμβούλια, στις επιτροπές διαβούλευσης, όπου μπορεί να παρασταθεί συναγωνιστής να εκφράσει την άποψη ότι ο Ποδονίφτης πρέπει να μείνει ζωντανός.

Βεβαίως και η απόφαση ήταν αναμενόμενη, κυρίως για το ότι κανείς πλέον δεν μπορεί να δεχτεί (στον 21 αιώνα) τη διευθέτηση ενός αστικού ρέματος με σκυρόδεμα. Το κίνημα θα πάρει μια ανάσα για να ανασκουμπωθεί. Τίποτα δεν έχει τελειώσει. Αντιθέτως τώρα ξεκινάει.

Πρέπει όμως να προχωρήσουμε το θέμα της διαχείρισης του Ποδονίφτη ακόμα περισσότερο, με αυτοπεποίθηση και με τον αέρα της νίκης.
– Να απαιτήσουμε την καθαίρεση του τοιχείου με συρματοκιβώτια επί της οδού Εράτωνος.
– Να απαιτήσουμε την αποκάλυψη του Ποδονίφτη ανάντη της οδού Εράτωνος με καθαίρεση της πλάκας καλύψεως και τη φύτευση της κοίτης του.
– Να απαιτήσουμε την καταγραφή και απομάκρυνση και μετεγκατάσταση των αδρανών εγκαταστάσεων ή των χωρίς άδεια κατασκευών και απόδοση του χώρου στο ποτάμι και τη διευθέτηση τους με τεχνικές οικομηχανικής.

Προς το παρόν, ας χαρούμε και ας γιορτάσουμε.

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *