Το μήνυμα της υπουργού Παιδείας, που… ξέχασε το φασισμό

Μνημείο ιστορικής ανακρίβειας και διαστρέβλωσης έστειλε η υπουργός Παιδείας στα σχολεία για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου. Ο γερμανικός ναζισμός και ο ιταλικός φασισμός που επιτέθηκαν και υποδούλωσαν την χώρα, μετατράπηκαν σε «δυνάμεις του μίσους και της βίας», ο αγώνας του λαού μας για ελευθερία μετατράπηκε σε «έμφυτη τάση του λαού μας να αντιμετωπίζει θαρραλέα τις δυνάμεις που τον απειλούν» και το σημερινό νόημα της επετείου βαφτίστηκε σε αγώνα ενάντια στις «ακραίες φωνές του λαϊκισμού».

Με αυτό τον τρόπο η αρμόδια για την εκπαίδευση υπουργός εννοεί την «πιο διαδραστική σχέση με το παρελθόν μας», καλώντας εκπαιδευτικούς και μαθητές να «διατηρήσουν μια εθνική μνήμη», όπου οι λέξεις φασισμός, ναζί, Γερμανοί και Ιταλοί κατακτητές, εθνική αντίσταση, Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ), Ελληνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός (ΕΛΑΣ) θα σβήσουν.

Ευτυχώς η ιστορική μνήμη του λαού μας είναι αρκετά ισχυρή. Η φωτογραφία που δημοσιεύουμε απεικονίζει την πραγματική αντίσταση στα βουνά της χώρας μας από τους αντάρτες του ΕΛΑΣ, όταν οι ιδεολογικοί και πολιτικοί πρόγονοι της κυρίας υπουργού συνθηκολογούσαν και συνεργάζονταν με τους καταχτητές.

Το ανιστόρητο μήνυμα της κυρίας Κεραμέως:

Αγαπητοί μαθητές και μαθήτριες,

Αγαπητοί κύριοι και κυρίες Εκπαιδευτικοί,

Γιορτάζουμε μία από τις πιο σημαντικές στιγμές της μακράς και ένδοξης ιστορίας της χώρας μας. Η 28η Οκτωβρίου 1940 είναι μία ημέρα που φέρει ιδιαίτερο βάρος για τη συλλογική μας ταυτότητα, για τρεις ιδιαίτερους λόγους, ανάμεσα σε άλλους πολλούς:

Μας υπενθυμίζει τα επιτεύγματα του Ελληνισμού. Στις παραμονές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, της πιο μελανής ίσως σελίδας της παγκόσμιας ιστορίας, οι αντίξοες συνθήκες και η δυσανάλογη ισχύς προς τον κατακτητή δεν πτόησαν τον ελληνικό λαό. Αψηφώντας κάθε δυσκολία, οι Έλληνες αποφάσισαν να υψώσουν το ανάστημά τους και να αντιταχθούν στις δυνάμεις του μίσους και της βίας, υπερασπιζόμενοι την ελευθερία μας.

Αποτελεί διδαχή και αναδεικνύει τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες μας. Η έμφυτη τάση του λαού μας να αντιμετωπίζει θαρραλέα τις δυνάμεις, που τον απειλούν, συνιστά επαναλαμβανόμενο μοτίβο στην μακραίωνη ιστορία μας. Η ισχύς αυτή πηγάζει από την ικανότητά μας να συσπειρωνόμαστε γύρω από έναν κοινό στόχο, όταν οι θεμελιώδεις αξίες μας κινδυνεύουν.

Στις μέρες μας, που οι ακραίες φωνές του λαϊκισμού επιδιώκουν να δυναμώσουν, που ο ατομικισμός και η αποξένωση μαστίζουν την ανθρωπότητα, είναι πιο κρίσιμο από ποτέ να αναβιώσουμε αξίες, όπως η αυταπάρνηση, ο αλτρουισμός και η αλληλεγγύη, που μας επιτρέπουν, σήμερα, να ζούμε σε μία ελεύθερη, δημοκρατική χώρα.

Αναδεικνύει τη σημασία της εκπαίδευσης στην προσπάθεια να διατηρήσουμε την εθνική μας μνήμη, καθώς και να καλλιεργήσουμε μια πιο διαδραστική σχέση με το παρελθόν μας. Η αναζήτηση της ιστορικής αλήθειας και η γνωριμία με την ιστορική μας ταυτότητα, η δυνατότητα εντοπισμού και αξιολόγησης αξιόπιστων ιστορικών πηγών, αποτελούν γνώσεις και δεξιότητες που οφείλει να αναπτύξει στους μαθητές ένα σύγχρονο σχολείο. Αγαπητά μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, Αξιοποιώντας το πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό της ιστορικής κληρονομιάς μας, μπορούμε να διδάξουμε και να διδαχτούμε από το παρελθόν και να προετοιμαστούμε κατάλληλα για το παρόν και το μέλλον.

Χρόνια πολλά σε όλες και όλους!

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

One comment

  1. Χθες είχαμε και νέο «διαμάντι»…

    Κάποια Δόμνα Μιχαηλίδου (υφυπουργός εργασίας και κοινωνικών υποθέσεων) έθεσε στην δημόσια σφαίρα μια… «επική» παράμετρο της 28ης Οκτωβρίου…

    Τον εθελοντισμό !!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *