Τεχνικό πρόγραμμα με τον ορισμό της κατάτμησης μελετών!!!

Η παρούσα διοίκηση προέβη στην πρώτη αναμόρφωση του Τεχνικού Προγράμματος που παρέλαβε από την προηγούμενη δημοτική αρχή. Σε αυτήν προσέθεσε και μία μελέτη στατικής επάρκειας για το πνευματικό κέντρο Νέας Φιλαδέλφειας, δίπλα σε υπάρχοντα κωδικό στο τεχνικό πρόγραμμα για μελέτη στατικής επάρκειας δημοτικών κτιρίων που υπήρχε ήδη!!!

Δηλαδή, αυτή τη στιγμή ο προϋπολογισμός του Δήμου και το Τεχνικό Πρόγραμμα έχουν δύο διαφορετικούς κωδικούς για το ίδιο ακριβώς αντικείμενο, ένας με ποσό 25.000 και άλλος ένας με ποσό 50.000 ευρώ. Η νομοθεσία είναι σαφής και ορίζει ότι για ομοειδή αντικείμενα, είτε αυτό αφορά υπηρεσίες, είτε μελέτες, είτε προμήθειες και έργα, είναι υποχρεωτικό να διενεργείται διαγωνισμός. Διαφορετικά οι συμβάσεις είναι παράνομες και τα χρήματα καταλογίζονται σε αυτούς που τα ψήφισαν. Κατά πόσο μάλλον όταν δεν μιλάμε για συναφές αντικείμενο, αλλά για το ίδιο ακριβώς αντικείμενο μελέτης.

Στην προκειμένη περίπτωση είτε μιλάμε για πρωτοφανή άγνοια των νόμιμων διαδικασιών, που υπάρχουν ακριβώς για να αποφεύγεται το σύνηθες γεγονός στο παρελθόν να «σπάνε» έργα και υπηρεσίες σε πολύ μικρότερα προκειμένου να δίνονται με απευθείας ανάθεση, είτε για σκοπιμότητα. Σε ερωτήσεις που έγιναν στο δημοτικό συμβούλιο, οι απαντήσεις που δόθηκαν από τη διοίκηση δεν ήταν επαρκείς, αποδεικνύοντας την προχειρότητα με την οποία κινείται συνολικά ο Δήμος. Σίγουρα όμως, στο βαθμό που προχωρήσουν συμβάσεις για αυτές τις δύο μελέτες, οι υπάλληλοι και οι αιρετοί που θα βάλουν την υπογραφή τους κάτω από αυτές, είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίσουν ζητήματα νομιμότητας με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, που είναι καθ’ ύλην αρμόδια για τον έλεγχο νομιμότητας των συμβάσεων του Δημοσίου.

Ας ελπίσουμε πως κάτι τέτοιο θα αποφευχθεί και οι δύο μελέτες θα γίνουν μία και η διαδικασία θα προχωρήσει όπως ορίζει ο νόμος.

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *