«Δώστε χώρο στους πεζούς να κυκλοφορήσουν ελεύθερα» ζητά ο Δήμος

Το πρόβλημα της κυκλοφορίας των πεζών -στο κέντρο κυρίως της πόλης μας- είναι σοβαρό. Η κατάληψη κοινόχρηστων χώρων από μηχανές, αλλά κι από τραπεζοκαθίσματα είναι καθημερινό φαινόμενο. Ήδη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πολλοί συνδημότες μας παραπονούνται για έλλειψη αστυνόμευσης.

Η νέα δημοτική αρχή επικεντρώνει την προσοχή της στις ράμπες των ΑΜΕΑ και προειδοποιεί τους οδηγούς να μην σταθμεύουν μπροστά στις ράμπες, στους πεζόδρομους και στις πλατείες, όπως θα δείτε πιο κάτω.

Δεν θα αποφύγουμε όμως να σημειώσουμε ότι η πρώτη κίνηση που έκανε πριν ξεκινήσει αυτή την καμπάνια ήταν να «ελευθερώσει» την Πλατεία Πατριάρχου από τα εμπόδια που είχε τοποθετήσει η προηγούμενη δημοτική αρχή, επαναφέροντας έτσι την ελεύθερη πρόσβαση στους παρανομούντες (δείτε αναλυτικά εδώ).

Η ανακοίνωση του Δήμου:

Ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας ενημερώνει τους κατοίκους ότι ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας μεταξύ άλλων και σε σχέση με τις θέσεις ΑμεΑ και τις ράμπες ΑμεΑ έχει, εδώ και ενάμιση περίπου χρόνο, αλλάξει.

Η Δημοτική Αστυνομία είναι υποχρεωμένη να αφαιρεί άδεια οδήγησης, δίπλωμα και πινακίδες επιτόπου σε περίπτωση στάθμευσης οχήματος:

– σε αποκλειστικές ή γενικές θέσεις στάθμευσης ατόμων με αναπηρία και

– σε ράμπες διάβασης ατόμων με αναπηρία

Σύμφωνα με τον νέο ΚΟΚ (Ν. 4530/2018, άρθρο 29 παρ. 1 εδαφ.β, ζ.) και  για τις δυο προαναφερθείσες παραβάσεις ο οδηγός τιμωρείται:

1. Με επιτόπου αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας (πινακίδες – άδεια κυκλοφορίας αυτοκινήτου) για 60 ημέρες.

2. Με επιτόπου αφαίρεση της άδειας οδήγησης από τον βεβαιούντα την παράβαση για 60 ημέρες.

Σε περίπτωση υποτροπής μέσα σε διάστημα έξι (6) μηνών, η άδεια οδήγησης αφαιρείται για διπλάσιο χρονικό διάστημα (120 ημέρες) και ο παραβάτης υποχρεούται σε επανεξέταση για την επαναχορήγησή της.

Δικαίωμα στάθμευσης στις θέσεις ΑμεΑ, έχουν μόνο αυτοί οι οποίοι έχουν Δελτίο στάθμευσης «Α.Μ.Α.», σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 241/2005 (ΦΕΚ Α΄290).

Εφιστούμε λοιπόν την προσοχή των κατοίκων και επισκεπτών οδηγών να μη σταθμεύουν μπροστά από ράμπες ΑμεΑ, σε πεζοδρόμους και εντός των πλατειών της πόλης μας,  να δείχνουμε σεβασμό στους συνανθρώπους μας και στο δικαίωμα τους για ελεύθερη πρόσβαση σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους.

Για όλους τους παραπάνω λόγους,  ο Δήμος και η Δημοτική μας Αστυνομία έχει ξεκινήσει καμπάνια ενημέρωσης μέσω των

  • φωτεινών πινακίδων,
  • φυλλαδίων,

προχωρώντας παράλληλα

  • στη συντήρηση – βάψιμο ραμπών ΑΜΕΑ,
  • τοποθέτηση εύκαμπτων οριοδεικτών,

έχοντας ως στόχο, τον ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ΣΕΒΑΣΜΟ στην ελεύθερη πρόσβαση.

Σύνθημά μας «Δώστε χώρο στους πεζούς να κυκλοφορήσουν ελεύθερα».

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *