Όταν το no politica μετατρέπεται σε ακροδεξιό λόγο

Από τις πρώτες δημόσεις εμφανίσεις της η παρούσα δημοτική αρχή φρόντισε να εκφέρει ένα λόγο μη πολιτικό, μιλώντας για συναινέσεις, για συνεργασίες στα προβλήματα της πόλης και άλλα τέτοια που ηχούν ευχάριστα στα αυτιά των πολιτών.

Με το σκεπτικό αυτό η πλειοψηφία δεν άφησε καν να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισμα για την δίωξη εναντίον του δημάρχου Κερατσινίου – Δραπετσώνας ή για την κατάργηση του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ, αφού θεωρούν ότι δεν χρειάζεται να αναλίσκεται η συζήτηση σε πολιτικά θέματα.

Παρόμοια ήταν και η τοποθέτηση του ίδιου του κ. Βούρου στην αρχή του τελευταίου Δ.Σ., όπου έκανε «έκκληση» για ήπιο διάλογο. Κι όμως, τόσο ο ίδιος, όσο και ο κ. Γρετζελιάς λίγα λεπτά μετά θεώρησαν σκόπιμο σε μια συζήτηση για τα προβλήματα των εργαζομένων του Δήμου, αφού απέφυγαν να τοποθετηθούν για την κυβερνητική πολιτική, να κάνουν νύξη στο προσφυγικό / μεταναστευτικό πρόβλημα υιοθετώντας μια άκρως πολιτική και στιγματισμένη ιδεολογικά ορολογία: λαίλαπα, τα νησιά μας έχουν κατακτηθεί, εισβολή…

Και το έκαναν αυτό γνωρίζοντας ότι αυτή την περίοδο παίζεται ένα παιχνίδι, πολλές φορές με πρωτεργάτες στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στις πλάτες των προσφύγων που στοιβάζονται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στα νησιά, με υποδαύλιση τοπικών αντιδράσεων σε όλους τους τόπους όπου προσπαθεί να γίνει εγκατάσταση προσφύγων.

Αλήθεια με ποια αφορμή το έκαναν αυτό; Για ποιο λόγο, ο λόγος τους εκτραχύνθηκε τόσο; Πού αποσκοπούσαν; Πώς δυο πολιτικοί που προέρχονται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ αισθάνθηκαν την ανάγκη να εκφέρουν έναν τόσο ακραίο και διχαστικό λόγο;

Η πρώτη σκέψη είναι ότι ρίχνουν γέφυρες στα συντηρητικά στελέχη της παράταξής τους, αλλά και στο ακροδεξιό κοινό που τους στήριξε εκλογικά και δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο. Αν βέβαια αναλογιστούμε την προεκλογική… κολεγιά με τον γνωστό Άδωνι Γεωργιάδη, τον οποίο ανοιχτά προμόταρε ο (σοσιαλιστής…) Γ. Βούρος, αλλά και την τοποθέτηση σε στρατηγικές θέσεις συμβούλων γνωστών, ακροδεξιάς προέλευσης, τοπικών παραγόντων, τότε τα πράγματα είναι πιο σύνθετα.

Μένει να δούμε πώς θα εξελιχθεί η πορεία της δημοτικής αρχής. Τα πρώτα δείγματα γραφής όμως, τόσο με τον αποκλεισμό της αντιπολίτευσης από κάθε όργανο και επιτροπή, όσο και με όλες τις άλλες αντιδημοκρατικές πρακτικές που έχουμε καταγγείλει από αυτό το βήμα, χωρίς μέχρι στιγμής να έχουμε λάβει απάντηση, είναι ανησυχητικά.

Γιώργος Κατερίνης

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *