Πρόθεση Βούρου να συνεχιστεί το πρόγραμμα ESTIA για τους πρόσφυγες

Εξαιρετικά επιτυχημένη αξιολογεί την υλοποίηση του Προγράμματος ESTIA, από την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου μας ο Αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) στην Ελλάδα κ. Phillipe Leclerc. Την διαπίστωση αυτή έκανε σε συνάντηση που είχε με το δήμαρχο Γιάννη Βούρο. Θυμίζουμε ότι ο Δήμος μας ξεκίνησε το πρόγραμμα από το φθινόπωρο του 2017, με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι ένας από τους 12 μόνο Δήμους που συνεργάζονται με την UNHCR. Ο κ. Leclerc σημείωσε χαρακτηριστικά ότι αυτή η συνεργασία είναι υποδειγματική και έχει θετικό πρόσημο τόσο για την τοπική κοινωνία όσο και για τους ίδιους τους πρόσφυγες.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν η κα Μαργαρίτα Σαλτερή από το τμήμα Προγραμμάτων του Οργανισμού, η Διευθύντρια της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας κα Ειρήνη Αλιμπέρτη, η Συντονίστρια Έργου του Προγράμματος Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης για την Ένταξη και τη Στέγαση – ESTIA κα Αιμιλία Σταθούλια καθώς και η Υπεύθυνη Ενημέρωσης και Δεδομένων του Προγράμματος κα Αιμιλία Κοντογιάννη.

Όπως μας ενημερώνει ο Δήμος, ο Δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας- Νέας Χαλκηδόνας κ. Βούρος αφού καλωσόρισε τους προσκεκλημένους ζήτησε να ενημερωθεί για τη σημαντική αύξηση των προσφυγικών ροών το τελευταίο διάστημα στα νησιά αλλά και την κατάσταση που επικρατεί εκεί. Δήλωσε πολύ ικανοποιημένος από την υλοποίηση του προγράμματος ESTIA στο Δήμο και τόνισε την ανάγκη υλοποίησης δράσεων πολιτισμού στη πόλη, στο πλαίσιο της προσπάθειας τόσο για την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας όσο και για την ένταξη των προσφύγων  στο νέο περιβάλλον.

H συζήτηση επικεντρώθηκε στην επόμενη χρονιά, καθώς το 2020 αποτελεί μια μεταβατική χρονιά για το πρόγραμμα ESTIA, η διαχείριση και χρηματοδότηση του οποίου θα μεταφερθεί σταδιακά από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στις ελληνικές αρχές. Ο κ. Leclerc τόνισε ότι οι Δήμοι είναι στρατηγικοί εταίροι στην υλοποίηση του προγράμματος και υπογράμμισε τη σημασία της ενίσχυσης της μεταξύ τους συνεργασίας στο πλαίσιο του Δικτύου Πόλεων για την Ένταξη, το οποίο μετρά ήδη δώδεκα (12) δήμους – μέλη. Παράλληλα δήλωσε ότι η Ύπατη Αρμοστεία θα υποστηρίξει την προσπάθεια των Δήμων που υλοποιούν το Πρόγραμμα ESTIA για την ανεύρεση συμπληρωματικών πόρων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με στόχο την υλοποίηση προγραμμάτων για την σταδιακή ένταξη των προσφύγων στην ελληνική κοινωνία.

Ο κ. Βούρος ανακοίνωσε την πρόθεσή του να συνεχιστεί η υλοποίηση του προγράμματος ESTIA στον Δήμο την επόμενη χρονιά και συζήτησε με τον κ. Leclerc το πιθανό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου κατά τη μετάβασή του στις ελληνικές αρχές. Τέλος, όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι η ένταξη των προσφύγων στην ελληνική κοινωνία αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση και ότι θα πρέπει να υπάρξουν ρεαλιστικές προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *