Όταν αναγκάζεσαι να αποδίδεις σε δελτίο τύπου εύσημα στη διοίκηση Βασιλόπουλου

Μας ξένισε θετικά το δελτίο τύπου που εξέδωσε σήμερα ο Δήμος. Όπως φανταζόμαστε ήταν αναγκασμένη η δημοτική αρχή, απέδωσε στο κείμενο τα εύσημα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στο Δήμο μας, δηλαδή στην προηγούμενη διοίκηση. Ήταν γνωστό άλλωστε ότι το πρόγραμμα ESTIA στην πόλη μας ήταν πρότυπο για την Ύπατη Αρμοστεία.

Όσο κι αν κάποιοι πολέμησαν με όσα μέσα βρήκαν την εφαρμογή του προγράμματος, όσο κι αν έγραψαν (μάταια) μύδρους κατά της προηγούμενης διοίκησης, το πρόγραμμα λειτούργησε υποδειγματικά, συνεισφέροντας στην ένταξη των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο ομαλά στην κοινωνική ζωή της πόλης. Κανένα πρόβλημα δεν παρατηρήθηκε στην πόλη, αντίθετα οι οικογένειες των προσφύγων προσαρμόστηκαν και έγιναν αποδεκτές από τους συμπολίτες μας, τα παιδιά εντάχθηκαν ομαλά στα σχολεία, λειτούργησαν μαθήματα ελληνικών για τους ενήλικες, έγιναν εκδηλώσεις με τη συμμετοχή των φιλοξενούμενων.

Και παράλληλα το πρόγραμμα έφερε στην πόλη δουλειά για αρκετούς εργαζόμενους, βοήθησε κάποιους συμπολίτες μας να ενοικιάσουν τα σπίτια τους, δημιούργησε μια νέα αγορά για τους επαγγελματίες.

Το γεγονός ότι ο Δήμος μας ήταν ένας από τους πρώτους που εντάχθηκε στο πρόγραμμα και ένας από τους λίγους σε όλη τη χώρα, είναι ιδιαίτερα τιμητικό για την πόλη μας. Σε μια εποχή που το προσφυγικό δημιουργεί ασφυκτικές πιέσεις στα νησιά υποδοχής, η λειτουργία και η διεύρυνση αυτού του προγράμματος φιλοξενίας είναι μια όαση. Η προηγούμενη δημοτική αρχή τίμησε την προσφυγική καταγωγή της πόλης μας και αποτέλεσε παράδειγμα προς μίμηση, αποδεικνύοντας στην πράξη πώς θα μπορούσαν να μειωθούν οι συνέπειες από τις προσφυγικές ροές με λύσεις αλληλεγγύης.

Δεν θα μπορούσε να αποφύγει η νέα δημοτική αρχή να δεχτεί αυτά τα εύσημα. Και δεν θα μπορούσε παρά να εκφράσει την πρόθεσή του ο Γ. Βούρος να διατηρήσει αυτό το πρόγραμμα. Ελπίζουμε να τηρήσει την υπόσχεσή του και να πιέσει από τη θέση του να βρεθούν οι πηγές χρηματοδότησης για να συνεχιστεί το πρόγραμμα και το 2020.

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *