Ενέκρινε ο Δήμος «στημένο» διαγωνισμό;

Όπως πληροφορηθήκαμε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, την Τρίτη 8 Οκτωβρίου η Οικονομική Eπιτροπή συνεδρίασε και ενέκρινε με τις ψήφους της συμπολίτευσης την έγκριση του αποτελέσματος του διαγωνισμού για έργα ανάπλασης στο κοιμητήριο του Κόκκινου Μύλου. Το συγκεκριμένο έργο σχεδιάστηκε και δημοπρατήθηκε επί της προηγούμενης δημοτικής αρχής προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι παραβάσεις της υγειονομικής νομοθεσίας στο κοιμητήριο, κυρίως αυτές που έχουν να κάνουν στο χώρο πλύσης των οστών και των αποδυτηρίων των εργατών. Για τα συγκεκριμένα μέρη μάλιστα, ύστερα από καταγγελίες πολιτών, ο Δήμος μας έχει δεχθεί πρόστιμα από τις Υγειονομικές αρχές και όφειλε να συμμορφωθεί.

Το 2018 καταρτίστηκε μελέτη από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου ύψους 75.000 ευρώ και το για το έργο διενεργήθηκε διαγωνισμός το 2019. Μόνο που τα αποτελέσματα του διαγωνισμού επεφύλασσαν μία μικρή έκπληξη: μόνο 5 προσφορές από εργολάβους, ύψους διαδοχικά 8, 9, 10, 11 και 12%, όταν η μέση συνήθης έκπτωση για ένα τέτοιο έργο κυμαίνεται γύρω στο 40%!!!

Στη διενέργεια ελέγχου από την προηγούμενη δημοτική αρχή, διαπιστώθηκε ότι τα έγγραφα για το διαγωνισμό τα είχαν ζητήσει και τα είχαν λάβει δεκάδες εργολάβοι, ενώ στο τέλος προσφορές δόθηκαν μόνο από 5!!! Αυτό το γεγονός έκανε την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου, επί της προηγούμενης δημοτικής αρχής, να μην εγκρίνει το αποτέλεσμα του διαγωνισμού και να τον αναπέμψει για γνωμοδότηση στο Τεχνικό Συμβούλιο της Περιφέρειας Αττικής. Το τεχνικό συμβούλιο της Περιφέρειας γνωμοδότησε ότι δεν συμβαίνει κάτι και το θέμα επανήλθε στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου.

Όμως εκεί ακολούθησε μία δεύτερη και μεγαλύτερη έκπληξη. Αντί η Οικονομική Επιτροπή και τα στελέχη της συμπολίτευσης (Βούρος, Γρετζελιάς, Τάφας κλπ) να εισηγηθούν την απόρριψη του αποτελέσματος του διαγωνισμού και τη διενέργεια νέου, ενέκριναν το αποτέλεσμα. Συνέπεια; Ο Δήμος να αναγκαστεί να πληρώσει 67.000 ευρώ για ένα έργο που θα έπρεπε να πληρωθεί όχι πάνω από 42.000 ευρώ, δηλαδή 25.000 ευρώ παραπάνω!!!

Το θέμα τέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο από τον Άρη Βασιλόπουλο, όπου συμφώνησε μαζί του ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Κανταρέλης, όπως και ο κ. Γρετζελιάς, ο οποίος συμφώνησε στο ότι η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου ως όργανο αιρετών δεν δεσμεύεται από τη γνωμοδότηση του Τεχνικού Συμβουλίου της Περιφέρειας.

Σε κάθε περίπτωση, η δημοτική αρχή οφείλει να ζητήσει τη γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου και να βρει κάθε πρόσφορο τρόπο να ακυρώσει και να επαναδημοπρατήσει το έργο. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο στο Δήμο μας, μιας και τέτοιες εναρμονισμένες πρακτικές είναι συνήθεις στο χώρο των εργολάβων. Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι το 2016 ακυρώθηκε ένα τέτοιο έργο (υπογειοποίηση κάδων στην πλατεία Πατριάρχου) όταν υπήρξαν πάλι αντίστοιχες ενδείξεις. Τότε ο Βασιλόπουλος πήγε στον Οικονομικό εισαγγελέα και στη ΓΑΔΑ, με συνέπεια στην επανάληψη του διαγωνισμού όλα να κυλήσουν ομαλά με… κανονικές προσφορές. Ελπίζουμε πως το ίδιο θα γίνει και τώρα, διαφορετικά ο Δήμος μας θα βγει ζημιωμένος με αποκλειστική ευθύνη της δημοτικής αρχής Βούρου.

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *