Απούσα η δημοτική αρχή Βούρου από τη συνεδρίαση της Περιφέρειας για τα ρέματα – ρεπορτάζ

Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με αντικείμενο τα ρέματα έγινε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Αττικής την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου. Δυστυχώς η δημοτική αρχή της πόλης μας ήταν απούσα, δείχνοντας για άλλη μια φορά αδιαφορία για ένα σοβαρό θέμα που αφορά την πόλη μας. Το θέμα του έργου στον Ποδονίφτη όμως θίχτηκε από τις τοποθετήσεις φορέων, ενώ ένας ομιλητής -ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Ροή- παρέδωσε και το άλμπουμ που έχει εκδώσει ο Δήμος για το Άλσος και τον Ποδονίφτη.

Η συζήτηση προκλήθηκε από αιτήματα παρατάξεων της αντιπολίτευσης και από οχλήσεις φορέων που ασχολούνται με τα ρέματα. Η περιφερειακή αρχή περιορίστηκε να φέρει τις αρμόδιες υπηρεσίες, οι οποίες εισηγήθηκαν τα έργα που πραγματοποιεί η Περιφέρεια Αττικής στις συμβάσεις καθαρισμού που «τρέχουν». Έτσι η διευθύντρια της αρμόδιας υπηρεσίας Ανάπτυξης και Προγραμματισμού Τεχνικών Έργων παρέθεσε τις εκατοντάδες χιλιάδες κυβικών μέτρων φερτών υλικών που απομακρύνονται κατ’ έτος, αλλά και τα στρέμματα των παρόχθιων επιφανειών που καθαρίζονται από τη βλάστηση. Ακριβώς αυτά δηλαδή, τα οποία σύμφωνα με τους ειδικούς των περιβαλλοντικών φορέων που μίλησαν στη συνεδρίαση αποτελούν και το πρόβλημα, αφού τα φερτά υλικά αποτελούν ενδιαίτημα μικρής πανίδας, και η μικρή βλάστηση τόπο ζωής και φωλιά μικρών πτηνών και άλλων έμβιων.

Οι εκπρόσωποι των φορέων που μίλησαν κατέδειξαν ότι «οι καθαρισμοί στα φυσικά τμήματα των ρεμάτων που διαφημίζονται ως «αντιπλημμυρικά έργα» δεν είναι τίποτα άλλο από χωματουργικές εργασίες που εκτελούνται από εργολάβους, χωρίς γνώση της φυσικής λειτουργίας των ρεμάτων. Οι εργασίες εκτελούνται χωρίς επίβλεψη, χωρίς καθοδήγηση και χωρίς πρωτόκολλο καθαρισμών ρεμάτων, δηλαδή, χωρίς σαφείς οδηγίες για το τι πρέπει να κάνουν οι εργολάβοι και τι δεν επιτρέπεται να κάνουν στα διάφορα σημεία των ρεμάτων που επεμβαίνουν».

Οι εκπρόσωποι των φορέων έδωσαν τον τόνο στη συζήτηση και ζήτησαν αλλαγή πολιτικής για τα ρέματα

Όπως αναφέρθηκε το αποτέλεσμα αυτών των εργολαβιών είναι να δημιουργούνται περισσότερα προβλήματα από αυτά που λύνονται. Η προκήρυξη των διαγωνισμών καθαρισμών γίνεται ως παροχή υπηρεσίας, άρα οι εργολάβοι έχουν συμφέρον να παρουσιάζουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερης έκτασης εκσκαφές, αφού αμείβονται με το κυβικό μέτρο. Ακόμη ενώ γίνονται εργασίες που αλλάζουν την υδραυλική συμπεριφορά των ρεμάτων, δεν απαιτούνται περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις.

Μια ακόμη σοβαρή παράμετρος είναι ότι η κοπή και απομάκρυνση της βλάστησης που γίνεται για να υπάρχει ελεύθερη απορροή των υδάτων, ουσιαστικά οδηγεί σε ολοκληρωτική εκρίζωση κάθε βλάστησης από τα μηχανήματα εκσκαφής, οπότε διαταράσσεται η φυσική διαμόρφωση του εδάφους και η οικολογική ισορροπία των ρεμάτων.

Το αποτέλεσμα σύμφωνα με τους φορείς είναι ότι με τις εκσκαφές δημιουργούνται αρνητικές συνέπειες στα ρέματα: αυξάνεται η ταχύτητα του νερού αφού χάνεται η φυσική βλάστηση που ανακόπτει την ταχύτητα, αποσταθεροποιούνται τα εδάφη λόγω της απομάκρυνσης του ριζικού συστήματος, αυξάνουν συχνά οι πιθανότητες καταστροφής σε τεχνικά έργα και καταστρέφεται η οικολογική ισορροπία του οικοσυστήματος.

Ειδικά για τον Ποδονίφτη αναφέρθηκε το έργο των συρματοκιβωτίων που τοποθετήθηκαν και κατέρρευσαν σε ένα χρόνο, αλλά και το επικείμενο έργο εγκιβωτισμού, για το οποίο έχουν προσφύγει στο ΣτΕ οι δήμοι Ν.Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας και Αθηνών, αλλά και πολίτες.

Δημιουργική συζήτηση χωρίς αποτελέσματα

Αν και η συγκεκριμένη συζήτηση δεν είχε κάποιο απτό αποτέλεσμα έδωσε τη δυνατότητα να τεθούν τα σοβαρά ζητήματα που αφορούν τη διαχείριση των ρεμάτων και να τοποθετηθούν οι πολιτικές δυνάμεις εντός του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Ελάχιστοι περιφερειακοί σύμβουλοι μίλησαν, από τις μικρές παρατάξεις της αντιπολίτευσης και έθεσαν πολύ σοβαρά ζητήματα για τη διαχρονική εγκληματική συμπεριφορά απέναντι στις υδάτινες διαδρομές. Από τις μεγάλες παρατάξεις και ειδικά από όσους άσκησαν διοίκηση τα προηγούμενα χρόνια μόνο ο Σγουρός αισθάνθηκε «ιερή αγανάκτηση» και πήρε το λόγο να πει ότι «επί έξι χρόνια έχουμε ταλαιπωρηθεί γιατί μια μικρή ομάδα μήνυε τους αιρετούς» για τον… Ποδονίφτη.

Κλείνοντας ο Γ. Πατούλης μίλησε περίπου ως… οικολόγος, καλύπτοντας στην ουσία όλες τις εργολαβίες που βρίσκονται εν εξελίξει ή σχεδιάζονται, αλλά παράλληλα αποδεχόμενος (!) τις αιτιάσεις των ευαισθητοποιημένων πολιτών. 

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *