Διάτρητο (και) νομικά το κρυφτό της δημοτικής αρχής Βούρου για τον Ποδονίφτη

Μία από τις πρώτες πράξεις της δημοτικής αρχής Βούρου ήταν να αποσύρει το θέμα της παράστασης των δικηγόρων του Δήμου στο ΣτΕ κατά την εκδίκαση την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου της προσφυγής του Δήμου και περιβαλλοντικών συλλόγων ενάντια στον εγκιβωτισμό του Ποδονίφτη. Ύστερα από διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης, το θέμα επαν(εισήχθη) στην οικονομική επιτροπή με τη φόρμουλα του αιτήματος αναβολής, προκειμένου να «ξανασκεφτεί» η νέα δημοτική αρχή τη στάση της γύρω από το θέμα του Ποδονίφτη. Αυτός όμως ο πολιτικός μετεωρισμός ακροβατεί στα όρια της νομιμότητας, εκθέτοντας όχι μόνο αυτούς που πήραν την απόφαση της οικονομικής επιτροπής, αλλά και την ίδια τη νομική υπηρεσία του Δήμου ακόμη και στο αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.

Να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι: η απόφαση για την προσφυγή ενάντια στον εγκιβωτισμό του Ποδονίφτη ελήφθη ύστερα από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο όσο και αν θέλουν να απαξιώσουν υπέρ της οικονομικής επιτροπής του Δήμου που διαθέτουν δυσανάλογα μεγάλη πλειοψηφία, εξακολουθεί να παραμένει το ανώτερο αποφασιστικό όργανο του Δήμου. Όφειλαν λοιπόν να θέσουν το ζήτημα του Ποδονίφτη στο ίδιο το Δημοτικό συμβούλιο και όχι στην Οικονομική επιτροπή του Δήμου, η οποία αποφασίζει απλώς για την άσκηση ή μη ένδικων μέσων και την ανάθεση στον τάδε ή δείνα δικηγόρο. Επιπλέον, η ίδια η πρόσφατη απόφαση της Οικονομικής επιτροπής, ως ντρίπλα προκειμένου να μην αναγκαστεί η δημοτική αρχή να πάρει σαφή θέση, δημιουργεί έναν ακόμη σοβαρότερο κίνδυνο, και για τη νομική υπηρεσία αυτή τη φορά: να γίνει κανονικά η συζήτηση της υπόθεσης στο ΣτΕ.

Σε αυτήν την περίπτωση, όπως πολύ σωστά επισημαίνει ο Άρης Βασιλόπουλος στην επιστολή που απέστειλε στο Γιάννη Βούρο, οι δικηγόροι του Δήμου με βάση την απόφαση ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ να παραστούν κανονικά στο δικαστήριο και να υπερασπιστούν την θέση του Δήμου ενάντια στον εγκιβωτισμό του Ποδονίφτη, η οποία και δεν έχει αναιρεθεί σε κανένα συλλογικό όργανο.

Όμως εδώ δημιουργούνται τα εξής ερωτηματικά: πώς η νομική υπηρεσία του Δήμου θα παραστεί για να υπερασπιστεί τις θέσεις του Δήμου όταν με βάση την απόφαση της Οικονομικής επιτροπής εξουσιοδοτείται να παραστεί μόνο για να καταθέσει αίτημα αναβολής; Δηλαδή αν συζητηθεί θα απέχει ή θα εκφράσει τις «σκέψεις αναθεώρησης» της δημοτικής αρχής Βούρου;

Όπως και να έχει, το μόνο σίγουρο είναι ότι η απόφαση για κατάθεση αιτήματος είναι διάτρητη νομικά, μόνο και μόνο για να κερδηθεί χρόνος για την de facto αλλαγή θέσης του Δήμου. Και σε αυτό θα επανέλθουμε σύντομα μετά και την εκδίκαση της υπόθεσης από το ΣτΕ την προσεχή Τετάρτη.

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *