Το Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού «βγαίνει έξω από τα τείχη»

Μια ειδική μουσειοσκευή δημιούργησε το Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού «Φιλιώ Χαϊδεμένου» που να μπορεί να ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα.

Πρόκειται για φορητό εκπαιδευτικό υλικό με τίτλο «Προορισμός Μικρά Ασία, την εποχή της ακμής των Ελλήνων» εμπνευσμένο από την ταυτότητα του Μουσείου που είναι αφιερωμένο στον μικρασιατικό ελληνισμό. Δημιουργήθηκε για να μεταφέρει τους μαθητές σ’ ένα ταξίδι με προορισμό τη Μικρά Ασία. Σκοπός της μουσειοσκευής είναι να ταξιδέψει τους μαθητές στη Μικρά Ασία σε μια εποχή ευημερίας, τότε που οι ελληνικοί πληθυσμοί, που την κατοικούσαν, έφθασαν στο απόγειο της ιστορικής τους παρουσίας.

Σε μια διαδρομή από το γενικό προς το ειδικό, θέτει το περιβάλλον της ιστορικής εξέλιξης της περιοχής, συνθέτει το ιστορικό πλαίσιο της εποχής της ακμής και σταδιακά συστήνει στους μαθητές τα χαρακτηριστικά του τόπου και της ελληνικής μικρασιατικής ταυτότητας μέσα από ποικίλο υλικό (αντίγραφα αντικειμένων και τεκμηρίων της μουσειακής συλλογής, εκπαιδευτικά έντυπα και κάρτες, οπτικοακουστικό υλικό, καρτ-ποστάλ, χάρτες). Βασικότεροι από τους στόχους που τέθηκαν είναι οι μαθητές να εντοπίσουν στοιχεία ιστορικής συνέχειας μιας περιοχής και την επίδρασή τους στη διαμόρφωση ενός πολιτισμού, να γνωρίσουν τους παράγοντες που συνετέλεσαν στην ακμή των Ελλήνων στη Μικρά Ασία, να παρατηρήσουν πώς αποτυπώθηκε η ευημερία των ελληνικών κοινοτήτων, να διερευνήσουν τους λόγους που η Σμύρνη υπήρξε πόλη ορόσημο της Μικράς Ασίας, να έρθουν σε επαφή με εκφάνσεις της καθημερινότητας των Μικρασιατών εξετάζοντας τις δομές οργάνωσης της μικρασιατικής κοινωνίας.      

Το εκπαιδευτικό υλικό θα αποστέλλεται σε μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Ελλάδας για το σχολικό έτος 2019 – 2020, θα δανείζεται δωρεάν για χρονικό διάστημα έως και τέσσερις εβδομάδες και θα υλοποιείται από τον αρμόδιο εκπαιδευτικό, στα πλαίσια της σχολικής τάξης.

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *