Η απλή αναλογική, οι συνεργασίες και το καλό των δημοτών

Ενοχλήθηκαν κάποιοι συνδημότες μας από δημοσιεύματα του ΠΟΛΙΤΗ, με τα οποία σχολιάστηκε η στάση κάποιων αυτοδιοικητικών παραγόντων της πόλης και συγκεκριμένα η σύμπραξή τους με την παράταξη της πλειοψηφίας χωρίς μέχρι σήμερα να έχει ανακοινωθεί ούτε μια προγραμματική δέσμευση.

Επειδή είναι αλήθεια πως για πρώτη φορά εφαρμόζεται αυτός ο θεσμός στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και επειδή η απλή αναλογική αποτελεί ένα πάγιο αίτημα της αριστεράς, είναι λογικό ορισμένοι συμπολίτες μας να έχουν… μπερδευτεί με τη συγκρότηση της δημοτικής αρχής από τέσσερις παρατάξεις.

Είναι αυτό απλή αναλογική;

Να ξεκαθαρίσουμε, λοιπόν, ορισμένα πράγματα:

  1. Η απλή αναλογική είναι ένα πολύ δίκαιο και αντιπροσωπευτικό εκλογικό σύστημα, το οποίο δίνει τη δυνατότητα (ειδικά στις δημοτικές εκλογές) σε παρατάξεις ή ομάδες πολιτών να εκπροσωπηθούν ισότιμα.
  2. Το σύστημα που εφαρμόστηκε στις τελευταίες δημοτικές εκλογές, δεν ήταν ακριβώς απλή αναλογική, αλλά ένα μικτό σύστημα, όπου η απλή αναλογική ισχύει μόνο για τη συγκρότηση του δημοτικού συμβουλίου, ενώ η εκλογή του δημάρχου έγινε από το δεύτερο γύρο, με άμεση ψηφοφορία. Άρα σε μεγάλο βαθμό διατηρήθηκαν τα εκβιαστικά διλήμματα των πλειοψηφικών συστημάτων.
  3. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας φρόντισε με μια σειρά νομοθετικές παρεμβάσεις που έφερε εκ των υστέρων να αλλοιώσει και αυτή την αναλογική εκπροσώπηση, μεταθέτοντας το κέντρο βάρος των αποφάσεων από το δημοτικό συμβούλιο στις επιτροπές, όπου τον καθοριστικό ρόλο στην συγκρότησή τους παίζει ο δήμαρχος. Και για να το κατανοήσουν όλοι: στις δυο επιτροπές που πλέον έχουν αυξημένες αρμοδιότητες διοίκησης η παράταξη του δημάρχου έχει απόλυτη πλειοψηφία 5 μελών στους 9. Και αυτό χωρίς να χρειαστεί να λάβει ψήφους από καμιά άλλη παράταξη εντός του δημοτικού συμβουλίου.
  4. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι δήμαρχοι που εξελέγησαν με πλειοψηφικό σύστημα συγκροτούν με δική τους προσωπική επιλογή όλη τη διοικούσα ομάδα του Δήμου και των νομικών προσώπων του. Άρα δεν έχουμε ένα αναλογικό μοντέλο διοίκησης, αλλά μια άκρως δημαρχοκεντρική δημοτική αρχή, η οποία ελάχιστα εξαρτάται από τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου.

Η αλήθεια, λοιπόν, είναι ότι στην πράξη με κυβερνητική απόφαση και υπό την καθοδήγηση των αυτοδιοικητικών παρατάξεων ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, δέχθηκε ένα ισχυρό πλήγμα αυτό το ελλιπές αναλογικό σύστημα που νομοθέτησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα η αναλογική εκπροσώπηση στo δημοτικό συμβούλιο να καθίσταται κενό γράμμα. Γι αυτή την πραγματικότητα δεν μίλησε κανείς από τους συμπράξαντες δημοτικούς συμβούλους. Ούτε ένας από όσους συγκροτούν τη σημερινή πλειοψηφία του Δήμου δεν βρήκε μια καταγγελτική κουβέντα γι αυτή την εκ των υστέρων πραξικοπηματική αλλαγή των όρων λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου. Αντίθετα, ο επικεφαλής της Πόλης Ενότητα, βρήκε την ευκαιρία να κριτικάρει το… ΣΥΡΙΖΑ που εφάρμοσε την απλή αναλογική.

Συνεργασίες χωρίς αρχές

Ανεξάρτητα, λοιπόν, από τις όποιες συμπράξεις έγιναν στην πόλη μας μεταξύ των τεσσάρων παρατάξεων, τόσο η επιλογή των αντιδημάρχων, όσο και η επιλογή των δυο βασικών επιτροπών -της οικονομικής επιτροπής και της επιτροπής ποιότητας ζωής- ήταν εκ των προτέρων λυμένο ότι βρίσκεται στα χέρια του δημάρχου και της πλειοψηφούσας παράταξης.

Ο περίφημος νόμος, λοιπόν, τον οποίο επικαλούνται όλοι αυτοί που θέλουν να αιτιολογήσουν τη στάση τους να συμπράξουν με την παράταξη του δημάρχου, όχι απλά δεν τους υποχρέωνε να το κάνουν, αλλά είναι ένας νόμος που ευνοεί τις υπόγειες συμμαχίες, τις συναλλαγές και τις συμφωνίες κάτω από το τραπέζι. Όλα αυτά που είδαμε, δηλαδή, να γίνονται στην πόλη μας, πίσω από τις πλάτες των δημοτών, έξω από δημοκρατικές διαδικασίες και στο όνομα μια δήθεν αναλογικής εκπροσώπησης.

Με αυτό το στρεβλό σύστημα που συγκροτήθηκαν τα όργανα διοίκησης του Δήμου μας, μια παράταξη αυτοδιαλύθηκε και απορροφήθηκε στην πλειοψηφούσα παράταξη και άλλες δυο αν και τυπικά ανήκουν στην αντιπολίτευση, συνέπραξαν στη συγκρότηση της δημοτικής αρχής. Κι ενώ πλέον θα συγκροτούν μια ενιαία πλειοψηφία, όπως τουλάχιστον ανακοινώθηκε, αλλά και όπως είναι λογικό αφού θα μοιράζονται θέσεις διοίκησης, καταλαμβάνουν στο δημοτικό συμβούλιο θέσεις αντιπολίτευσης, νοθεύοντας το αποτέλεσμα των εκλογών και το νόημα της ψήφου των πολιτών.

Γιατί η δημοκρατία για να λειτουργεί χρειάζεται συμπολίτευση και αντιπολίτευση. Χρειάζεται η διοίκηση να υφίσταται τη βάσανο της κριτικής από την αντιπολίτευση. Κι επειδή φαίνεται ότι πολλοί, ακόμα και αριστεροί συμπολίτες μας, ξεχνούν την πρόσφατη ιστορία μας, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι το αποτέλεσμα της επιβολής… οικουμενικών πολιτικών λύσεων στη χώρα μας το έχουμε δει με τις λεγόμενες οικουμενικές κυβερνήσεις, όπου ένας πολιτικός… αχταρμάς επέβαλε τις πιο βάρβαρες μνημονιακές πολιτικές, φτάνοντας το λαό μας στα όρια της κατάρρευσης.

Για το καλό της πόλης;

Θα ρωτήσει κάποιος: μα εδώ μιλάμε για την πόλη μας, πόσο μπορούν να διαφέρουν οι πολιτικές που θα εφαρμοστούν; Δεν μπορεί για το καλό των δημοτών να συμπράξουν 2-3-4 ή και όλες οι παρατάξεις;

Το αθώο αυτό ερώτημα θα μπορούσε να έχει μια εξίσου αθώα απάντηση: Φυσικά, υπάρχουν θέματα της πόλης στα οποία θα μπορούσαν όλοι να συμβάλλουν με τις θέσεις τους.

Όμως τα πράγματα φυσικά δεν είναι τόσο απλά. Αν οι θέσεις των παρατάξεων ήταν ίδιες, ή παραπλήσιες, για ποιο λόγο κατέβηκαν στις εκλογές 7 παρατάξεις (κι άλλες δυο, τουλάχιστον, αποσύρθηκαν);

Αλλά ας το ξεπεράσουμε αυτό. Αφού τα θέματα που αφορούν την πόλη είναι κοινά, γιατί οι 4 παρατάξεις της διοίκησης δεν δημοσιοποίησαν ένα μίνιμουμ πρόγραμμα πάνω στο οποίο συμφώνησαν; Γιατί κανείς από τους επικεφαλής τους δεν αισθάνθηκε υποχρεωμένος να τοποθετηθεί δημόσια στο δημοτικό συμβούλιο για τους λόγους που επέβαλαν αυτή τη συμφωνία; Γιατί όλοι κρύφτηκαν πίσω από το (γελοίο) επιχείρημα: μα αφού μας δίνει το δικαίωμα ο νόμος;

Μη γελιόμαστε! Οι συνεργασίες είναι καλές και επιβάλλονται για το καλό των πολιτών, αλλά όταν αυτές έχουν ένα καθαρό και δημόσιο πρόταγμα. Δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα να χειροκροτήσουμε τους συμπράξαντες συμβούλους αν έβγαιναν να πουν, για παράδειγμα, κάνουμε συνεργασία για να διασφαλίσουμε την ακεραιότητα και το δημόσιο χαρακτήρα του άλσους. Ή, κάνουμε συνεργασία για να αντιμετωπίσουμε από κοινού την προσπάθεια τσιμεντοποίησης του Ποδονίφτη. Ή, κάνουμε συνεργασία για να απαιτήσουμε από την κεντρική εξουσία την αύξηση της τακτικής χρηματοδότησης στο δήμο μας, ή την αύξηση των κονδυλίων για τα σχολεία μας, που τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί σχεδόν κατά 50%.

Μα εδώ δεν έχουμε κάτι τέτοιο. Εδώ υπάρχει μια πλειοψηφούσα παράταξη κι ένας δήμαρχος που έχουν εκλεγεί με ένα ολιγόλογο και αόριστο πρόγραμμα. Ζήσαμε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, όπου είδαμε να συμβαίνουν πρωτοφανή πράγματα στην πόλη μας: υποψήφιοι να μεταπηδούν από παράταξη σε παράταξη, υποψήφιοι δήμαρχοι να αποσύρονται για να βρεθούν μετά… αντιδήμαρχοι, παρατάξεις να σπονσοράρονται από έντυπα που ανήκουν σε παράγοντες άλλων παρατάξεων, κομματικές οργανώσεις να εκβιάζονται για να βγάλουν υποστηρικτικές αποφάσεις, υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη να ασκούν πιέσεις σε υποψηφίους, ή να δίνουν το χρίσμα σε άλλους, ενώ μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου είχαμε τέτοιες οβιδιακές μεταμορφώσεις, που θα τις ζήλευαν και οι μεγάλοι μας πρωταγωνιστές του θεάτρου. Και φυσικά έναν επώνυμο επιχειρηματικό παράγοντα να… εμπλέκεται άμεσα στη διαδικασία των εκλογών, με συνεχή παρουσία στην πόλη, συναντήσεις με υποψηφίους και παρεμβάσεις που δεν διαψεύστηκαν.

Θα μπορούσαμε εύκολα να τα ξεχάσουμε όλα αυτά και να πούμε, ας συνεργαστούμε για το… καλό των δημοτών;

Υπάρχει όμως και ένα ακόμα σημαντικό θέμα που αφορά την πόλη μας. Είναι η μετεκλογική ατζέντα την οποία πρόβαλαν κάποια Μέσα φίλα προσκείμενα στον γνωστό παράγοντα του ποδοσφαίρου. Μια ατζέντα την οποία χρεώνουν στο νέο δήμαρχο, αμέσως μετά το αποτέλεσμα των εκλογών, χωρίς ο ίδιος ποτέ να την διαψεύσει. Μια ατζέντα, η οποία περιορίζεται σε εξυπηρετήσεις για το γήπεδο της ΑΕΚ που χτίζεται στην πόλη μας.

Καμία από τις συμπράττουσες παρατάξεις δεν αισθάνεται την ανάγκη να αποστασιοποιηθεί από αυτή την ατζέντα;

Επειδή έχουμε ενηλικιωθεί εδώ και πολλά χρόνια, έχουμε παύσει να πιστεύουμε σε αγνές προθέσεις και άλλα… παραμύθια. Πιστεύουμε σε πολιτικά προγράμματα και κυρίως σε πολιτικές πράξεις. Από τις πολιτικές πράξεις θα κρίνουμε κάθε αυτοδιοικητικό παράγοντα. Και η πρώτη πράξη όσων συνέπραξαν στην διοικητική πλειοψηφία του Δήμου μας καταγράφεται ως άκρως αντιδημοκρατική, παλαιοκομματική και στον αντίποδα της προόδου και μιας σύγχρονης πραγματικά λαϊκής αυτοδιοίκησης.

Μπορεί να στεναχωρούμε κάποιους «φίλους», αλλά φιλτάτη είναι η αλήθεια…

Γιώργος Κατερίνης

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *