Μονοπαραταξιακά συμβούλια στα Νομικά Πρόσωπα των δήμων – έντονες αντιδράσεις

Συνεχίζονται οι αντιδραστικές παρεμβάσεις στην αυτοδιοίκηση από την κυβέρνηση, με αφορμή τη δήθεν «κυβερνησιμότητα» των Δήμων. Αντιδράσεις προκαλεί εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών που αφορά την εκλογή Διοικητικών Συμβουλίων στα Νομικά Πρόσωπα. Αυτό που προωθείται είναι ο αποκλεισμός της αντιπολίτευσης, ολοκληρώνοντας έτσι την ουσιαστική ανατροπή στην πράξη της αναλογικότητας. Αναδημοσιεύουμε από το myota.gr:

Έντονες αντιδράσεις και διαμαρτυρίες από όλους τους πολιτικούς χώρους προκάλεσε η εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών που διευκρινίζει τον νόμο 4623/2019 ως προς την εκλογή των Διοικητικών Συμβουλίων και συγκεκριμένα η φράση που σημειώνει «Μέλη ex officio, καθώς και οι εκπρόσωποι φορέων και εργαζομένων, δεν μπορούν να αποτελούν μέρος της υπόδειξης του δημάρχου ή του περιφερειάρχη». Αυτό σημαίνει ότι σε όλα τα Δ.Σ. των Νομικών Προσώπων των Δήμων και των Περιφερειών, όπου τα μέλη ex officio συμπληρώνουν τα 2/5 των θέσεων, αποκλείεται παντελώς η αντιπολίτευση ακόμη και όταν αυτή εκπροσωπεί το 80% των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου.
Είναι μια κακή μέρα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση καθώς για πρώτη φορά στην ιστορία της ορίζονται μονοπαραταξικά Διοικητικά Συμβούλια.
Και είναι σίγουρα μια άτυχη στιγμή την ώρα που γίνεται προσπάθεια εναντίον της διαφθοράς και υπέρ του διευρυμένου ελέγχου να συγκροτούνται εκατοντάδες μονοπαραταξικά Διοικητικά Συμβούλια, την ώρα μάλιστα που με άλλη διάταξη του νόμου, αφαιρείται από το Δημοτικό Συμβούλιο και η αρμοδιότητα έγκρισης του Προϋπολογισμού των Νομικών Προσώπων.

Η διάταξη αυτή όπως αναφέρουν κύκλοι της Αυτοδιοίκησης ίσως προκαλέσει ακριβώς την αντίθετη επιδίωξη από την κυβερνησιμότητα, αφού κανένα Δημοτικό Συμβούλιο δεν πρόκειται να εγκρίνει κωδικούς για ένα Νομικό Πρόσωπο για το οποίο δεν θα έχει καμία γνώση του τι γίνεται εκεί μέσα και σε ποιο σκοπό θα δαπανώνται τα χρήματα.
Από πολλές μεριές εκφράζονται οι φόβοι ότι ο συνδυασμός των διατάξεων της κυβερνησιμότητας, θα οδηγήσουν σε πλήρη μαρασμό των Νομικών Προσώπων των δήμων και των Περιφερειών ενώ ακούγονται και πολλές φωνές περί αντισυνταγματικότητας.

Επίσης ως μεγάλη αστοχία χαρακτηρίζεται και η ερμηνεία όπου κατά τις διατάξεις του νόμου 4623 ορίζονται και οι εκπρόσωποι των δήμων στους Συνδέσμους με πρόταση κατά 3/5 από το δήμαρχο και μάλιστα όταν αυτοί είναι 2… και οι 2 θα προέρχονται από την παράταξη του Δημάρχου (δηλαδή 100%). Πολλοί ευλόγως αναρωτιούνται τι σχέση μπορεί να έχει η κυβερνησιμότητα των Συνδέσμων με την αναγκαιότητα τα μέλη τους να προέρχονται από τις παρατάξεις των δημάρχων. Εδώ εκφράζονται ακόμη πιο έντονοι οι φόβοι, οι Σύνδεσμοι να στερηθούν την συνδρομή προσώπων με τεράστια ιστορία, εμπειρία και προσφορά, ειδικά στους συνδέσμους που αφορούν την προστασία των ορεινών δασικών όγκων.

Και τέλος μια τρίτη παράλειψη που σημειώνεται είναι ότι δεν υπάρχει καμία διευκρίνηση για το πως εκλέγουν μεταξύ τους, τους εκπροσώπους τους οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *