Στις 2 Οκτωβρίου κρίνεται η τύχη του Ποδονίφτη

Στις 2 Οκτωβρίου συζητούνται στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι προσφυγές που έχουν καταθέσει κατά του έργου εγκιβωτισμού του Ποδονίφτη τόσο ο Δήμος μας, όσο και ο Δήμος Αθηναίων και ο σύλλογος Ροή- Πολίτες υπέρ των ρεμάτων. Πρόκειται για μια κορυφαία πράξη υπεράσπισης του τελευταίου φυσικού τμήματος του ρέματος που διατρέχει τα όρια του Δήμου μας.

Ο εγκιβωτισμός της κοίτης του Ποδονίφτη που εξακολουθεί να βρίσκεται στη φυσική, χωμάτινη μορφή του (συνολικού μήκους 780 μέτρων) προτείνεται ως λύση διευθέτησης από ένα έργο που έχει σχεδιαστεί από την Περιφέρεια Αττικής.

Το έργο, που ουσιαστικά τσιμεντοποιεί και το τελευταίο τμήμα του ρέματος, αποψιλώνοντας στο μεγαλύτερο μέρος της την πλούσια βλάστηση που υπάρχει στην κοίτη, κινείται στον εντελώς αντίθετο άξονα από αυτόν που προτείνει η σύγχρονη επιστημονική κοινότητα. Αν και προτείνεται ως αντιπλημμυρικό έργο δεν έχει εκτιμηθεί ο πραγματικός πλημμυρικός κίνδυνος, ούτε έχει αξιολογηθεί η υφιστάμενη κατάσταση σε κάθε τμήμα του ρέματος. Επίσης δεν αντιμετωπίζονται υφιστάμενες αυθαιρεσίες, καθώς δεν υπάρχει σαφής οριοθέτηση του ρέματος με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, αλλά και το σοβαρό πρόβλημα της μόλυνσης.

Στο πλαίσιο της διαβούλευσης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του εν λόγω έργου που έγινε στην πόλη μας, κορυφαίοι επιστήμονες συνεισέφεραν σημαντικά στοιχεία που συνέντειναν στο συμπέρασμα ότι η διατήρηση της φυσικής κοίτης του ποταμού είναι πλεονέκτημα για την πόλη μας και θα πρέπει να αναζητηθούν άλλες λύσεις που δεν θα εγκιβωτίσουν την κοίτη. Υπήρξαν ευρύτατες συζητήσεις με κατοίκους της περιοχής, όπου προβλήθηκε η άποψη ότι χρειάζονται παρεμβάσεις στο ποτάμι, αλλά αυτές θα πρέπει να δημιουργούν συνθήκες επισκεψιμότητας, αισθητικής και περιβαλλοντικής αναβάθμισης και αντιμετώπιση των όποιων πλημμυρικών κινδύνων με λύσεις που δεν θα αλλάξουν τη φυσιογνωμία της περιοχής.

Το φυσικό τμήμα της κοίτης όπως είναι σήμερα
Το εγκιβωτισμένο τμήμα που βρίσκεται στο νότιο τμήμα του ποταμού, πριν την εκβολή του στον Κηφισό

O Δήμος Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου απέρριψε την μελέτη του έργου και ζήτησε να υπάρξει νέα μελέτη, η οποία να λαμβάνει υπόψη της όλα τα παραπάνω. Με την συμβολή στελεχών της προηγούμενης διοίκησης στην ίδια απόφαση κατέληξε και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων.

Με βάση αυτές τις αποφάσεις, οι δυο Δήμοι έχουν καταθέσει τις προσφυγές στο ΣτΕ, οι οποίες συζητούνται σε λίγες μέρες.

Ερωτηματικό η στάση της διοίκησης Βούρου

Προεκλογικά η Πολιτών Πολιτεία και ο ίδιος ο νυν δήμαρχος απέφυγαν να πάρουν θέση για το θέμα του τσιμεντώματος ενός μεγάλου βιότοπου της πόλης μας. Αρκέστηκαν να αναγράψουν στο προεκλογικό τους πρόγραμμα για το θέμα: “Αναβάθμιση, αξιοποίηση και δημιουργία χώρων αναψυχής στα πρανή των τριών ποταμών του δήμου μας (Κηφισός, Ποδονίφτης, Γιαμπουρλάς)”, χωρίς να δώσουν κανένα περαιτέρω στοιχείο πώς εννοούν αυτή την αναβάθμιση και αξιοποίηση και αν αυτή συνάδει με τη λύση του εγκιβωτισμού που προβλέπει το σχέδιο του έργου της Περιφέρειας.

Να θυμίσουμε πάντως ότι τόσο ο σημερινός πρόεδρος του Δ.Σ. Λύσσανδρος Γεωργαμλής, όσο και ο… 11ος σύμβουλος της πλειοψηφούσας παράταξης Χρήστος Κοπελούσος είχαν καταψηφίσει το έργο του τσιμεντώματος, συντασσόμενοι με την ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. (το ίδιο είχε πράξει και ο αποτυχών να εκλεγεί υποψήφιος του συνδυασμού Λευτέρης Πλάτανος). Δυο ακόμα στελέχη της σημερινής διοίκησης, οι αντιδήμαρχοι Δ. Κανταρέλης και Μ. Κουτσάκης ήταν απόντες στη σχετική συνεδρίαση και έτσι απέφυγαν να… εκτεθούν.

Το μεγάλο θέμα δημιουργείται από τη θέση του συμπράττοντος συνδυασμού Ξανά Μαζί του Π. Γρετζελιά. Στο πρόγραμμά του ο βασικός μέτοχος της σημερινής διοίκησης γράφει επί λέξει για το θέμα του Ποδονίφτη: «…θέτουμε σε εφαρμογή όλες τις νόμιμες διαδικασίες τόσο για την διευθέτηση, διαμόρφωση και ανάπλαση… με βάση μελέτη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και των αρμοδίων αρχών…». Από όσο γνωρίζουμε η μόνη μελέτη που υφίσταται είναι αυτή του τσιμεντώματος, οπότε λογικά ο συνδυασμός του πρώην δημάρχου υποστηρίζει το έργο. Μάλιστα φρόντισε προεκλογικά να προπαγανδίσει τον «σκεπαστό Ποδονίφτη».

Θα πρέπει, λοιπόν, άμεσα η σημερινή διοίκηση να ξεκαθαρίσει τη στάση της σε ένα κομβικό ζήτημα για την πόλη. Θα ακολουθήσει την εκπεφρασμένη άποψη της πόλης ενάντια στην καταστροφή και τσιμεντοποίηση του μεγάλου πνεύμονα πρασίνου που αναπτύσσεται στα πρανή του Ποδονίφτη; Ή θα γίνει αρωγός ανομολόγητων σχεδίων χρησιμοποίησης ενός δήθεν αντιπλημμυρικού έργου για άλλους σκοπούς;

Τι θα κάνει ο Πατούλης;

Θέση όμως θα πρέπει να πάρει και ο νέος περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης, ο οποίος θα βρεθεί στο δίλημμα: ή να φανεί συνεπής στη θέση που εξέφρασε για “νέα στρατηγική για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής”, όταν επισκέφθηκε την πόλη μας, συμφωνώντας με τη θέση που του εξέφρασε ο Άρης Βασιλόπουλος ή να ακολουθήσει την λογική των διαχρονικών εργολάβων από τις δεκαετίες 80 και 90 τσιμεντώματος των ποταμών, λογική που ακολούθησε και η διοίκηση της Ρένας Δούρου, ερχόμενη σε ευθεία αντίθεση με τους δυο ενδιαφερόμενους δήμους και τους κατοίκους.

Μοιραστείτε το: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *